Rius (Eines de País): "La Cambra de Terrassa sempre ha estat un lobby de grans magnats"

Sun Rius va ser delegada de la Cambra de Terrassa a Sant Cugat i forma part de la candidatura Eines de País

El 2019 un grup d'empresaris i autònoms van impulsar Eines de País, un projecte amb el suport de l'Assemblea Nacional Catalana per aconseguir liderar les Cambres de Comerç de Catalunya. En el cas de la Cambra de Terrassa, de la qual Sant Cugat en forma part, va aconseguir 13 de les 45 cadires. Del 15 al 20 de setembre es tornen a celebrar eleccions a la Cambra de Terrassa i Eines de País s'hi torna a presentar.

Més info: Lluita a dos per presidir la Cambra de Terrassa

El TOT conversa amb Sun Rius, qui va ser delegada de la Cambra a Sant Cugat i forma part de la candidatura d'Eine de País, que està encapçalada per Natàlia Cugueró. 

Amb quins objectius va néixer Eines de País?

Eines de País va néixer impulsat per tota aquella gent que crèiem en el nostre país i pensem que l'empresariat tira endavant gràcies a l'esforç de tots plegats. Teníem la sensació que no estàvem prou representats a les Cambres, perquè sempre ha sigut un lobby dels grans magnats. I els petits no hi teníem gaire veu. Això generava una incomoditat que va fer progressar Eines de País, que fa quatre anys va entrar amb molta força a Barcelona i, a Terrassa, hi vam aconseguir ser-hi, però amb inferioritat, amb 13 cadires (de 45).

Quan va néixer Eines de País, el moment polític era molt efervescent. Entre els petits empresaris encara hi ha la necessitat o voluntat de portar les reivindicacions polítiques a entitats com la Cambra?

Sí, encara hi és. Les empreses mitjanes, petites o micropimes no tenen gaire força a la Cambra i va sent hora que se sentin representades, que sigui la casa de tothom. I creiem molt en tot el territori, que tots els racons de la demarcació se sentin acollits i representats. I nosaltres volem treballar perquè tothom hi tingui veu i fer una feina perquè tiri endavant l'empresariat de Catalunya.

Rius: "Algunes d'aquestes persones es van enfadar molt quan van tancar la delegació de Sant Cugat i ara no s'entén que s'hagin posicionat tant a favor dels qui la van tancar"

Sant Cugat se sent interpel·lat per la Cambra de Terrassa?

En aquest últim mandat s'ha tancat la delegació física de Sant Cugat. Nosaltres estem en total desacord, s'ha de fer justament a l'inrevés. S'havia de mantenir la de Sant Cugat i obrir noves delegacions. S'ha de donar més veu a tot el territori.

Per què és important que la Cambra de Terrassa tingui una delegació a Sant Cugat?

L'ha de tenir. No som només nosaltres. Alguns empresaris de Sant Cugat, quan van tancar la delegació, es van indignar molt. Ara, en canvi, estan afiliats a l'altra candidatura, que són els qui van tancar-la. Hi ha coses incongruents. T'enfades perquè et tanquen la delegació i, després, t'apuntes amb el teu botxí.

Si depèn de vosaltres, la tornaríeu a obrir?

Sí. L'objectiu és arribar a com més gent millor. És veritat que, abans de tancar, s'hi feia poca activitat, però també perquè no se'n generava. Es tracta que tothom tingui algun incentiu per anar a la delegació a buscar informació, promoció, formació, etc. S'ha de generar tot això. Si no fas res, no hi anirà ningú.

Sant Cugat Empresarial ha mostrat el seu suport a la candidatura La Teva Cambra de Ramon Talamàs, candidatura rival d'Eines de País.

S'ha posicionat part de la junta, però no s'ha preguntat a tots els associats. Una decisió d'aquesta mena s'hauria de preguntar als socis.

No us ha agradat aquest posicionament?

Depèn de per quines persones ha sigut un canvi de jaqueta. Algunes d'aquestes persones es van enfadar molt quan van tancar la delegació de Sant Cugat i ara no s'entén que s'hagin posicionat tant a favor dels qui la van tancar. Volen una cadira?

Hi ha molts empresaris o autònoms que no coneixen la Cambra. Què els diria?

L'empresariat és el que tira endavant el país. Tot el que sigui afavorir que aquest empresariat pugui seguir treballant, fa ric el país i la seva gent. Volem estar a la Cambra perquè tothom tingui l'oportunitat de fer-se gran i avançar. Ho podem fer facilitant totes aquelles tasques, subvencions, cursos o dinàmiques que poden generar més feina.

Rius: "És pel tipus de societat on vivim, que fins ara era molt masclista i la dona no hi tenia lloc"

Tot i que sembla que estigui al marge, la Cambra és també la Cambra de Comerç. Què es pot fer per acostar-se més a botiguers?

Se'ls ha de tenir molt en compte i generar maneres de divulgar aquest comerç i donar-li un valor molt important. Una ciutat sense comerç no és una ciutat. S'ha de donar a conèixer a tothom. I crec que es fa poc.

A les últimes eleccions va votar un 4% del cens.

És trist que hi hagi tan poca implicació. El que hem de fer és que la Cambra arribi a moltes més persones. El problema d'aquestes institucions és que sempre ha estat acotat a un nucli de gent que ja els anava bé que fos així. Hem de fer un canvi i trencar aquesta dinàmica de 137 anys, on sempre ha estat governat pels mateixos i entre ells s'ho anaven arreglant. Va sent hora que es trenqui, són 137 anys i ja n'hi ha prou. I tenim un altre incentiu i és que una dona sigui presidenta de la Cambra. La posició de la dona dins de l'empresariat s'ha de tenir en compte, hi som però no llueix. Som una candidatura que volem un canvi radical a la Cambra de Terrassa.

En el ple de la Cambra de Terrassa hi ha 37 homes i 8 dones ara mateix.

És insuficient i s'ha de lluitar i estimular perquè n'hi hagi més. Creiem en la igualtat i volem més representació. És pel tipus de societat on vivim, que fins ara era molt masclista i la dona no hi tenia lloc. Estem en un procés de canvi, no serà d'avui per demà, però no ens hem de relaxar, perquè no avançarem.

Ha quedat antiquat el model de gestió de la Cambra?

Nosaltres volem molta participació, perquè això vol dir que hi ha més opinions. Si ens quedem tancats els mateixos, no avancem. S'ha d'obrir la Cambra a gent nova, a emprenedors, joves, amb ganes de crear i mirar al futur.

Rius: "Hem d'intentar fer país perquè Catalunya tiri endavant"

Quins serien els dos o tres projectes que voleu impulsar?

La igualtat, la transparència, la comunicació de les oportunitats que ofereix la Cambra, seguir fomentant la internacionalització... Per exemple, ajudar la gent a sortir a l'estranger gràcies als nostres experts. Hi ha moltes coses a fer a la Cambra. Es tractaria de fer grups de treball i no ser tan presidencialista perquè la gent participi més. Que no sigui només anar cada tres mesos en un ple.

La gestió dels últims anys ha estat massa presidencialista?

Creiem que sí, hi ha hagut molt poca participació.

Quin paper ha de jugar la Cambra a nivell polític, tenint en compte que representa totes les empreses?

Hem d'intentar fer país perquè Catalunya tiri endavant, amb la seva llengua i la seva cultura. Des de la Cambra es pot fer. I fomentar l'empresa en català. Nosaltres som un país que sempre hem sigut emprenedors i ganes de lluitar i volem que perduri aquest esperit i fomentar-lo.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem