Sant Cugat Empresarial i altres organitzacions exigeixen compromís davant la sequera

Les organitzacions empresarials retreuen al Govern que el decret llei de sequera se centri en sancionar en lloc d'aportar solucions

Organitzacions empresarials de tot el país, entre elles Sant Cugat Empresarial, demanen al Govern un compromís ferm en l'execució d'infraestructures vinculades a l'aigua, un cop s'ha fet efectiu el decret llei de sequera. En un comunicat, posen de manifest la seva preocupació amb què l'executiu ha tirat endavant el text "unilateral" i "sense establir inversions per actuacions d’emergència per fer més resilient l'abastament". Destaquen que en lloc de plantejar solucions se centra en regular les sancions als ajuntaments que incompleixin les dotacions, però no recull ni una sola inversió que millori o reverteixi la situació. És per això que els empresaris exigeixen al Govern que actuï davant l'emergència hídrica des del diàleg i comptant amb experts que aportin coneixement.

El text el rubriquen l'Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, l'Associació d’Empreses de Ripollet, la Cecot, Cerdanyola Empresarial, CIESC, la Federació Empresarial del Gran Penedès, Sant Cugat Empresarial, la Unió Empresarial de l'Anoia i la Unió Empresarial Intersectorial. Les entitats proposen un pacte per l'aigua que doni solucions des de la concertació a problemes que lluny d'una aproximació política: "El que necessiten és coneixement tècnic, amplitud de mires i, sobretot, responsabilitat amb la ciutadania", destaquen.

El col·lectiu considera que l'actual context és "d'extrema gravetat", motiu pel qual reclama activar inversions d'emergència i començar a treballar en solucions estructurals que redueixin la vulnerabilitat del sistema. "El curtterminisme dominant en l'actuació política ha fet en el passat que un cop plou es paralitzin les inversions que són absolutament indispensables per dotar de robustesa el sistema d'abastament d'aigua a les conques internes de Catalunya, i això no pot tornar a passar", destaquen.

En el text, remarquen que la sequera de 2007 i 2008 va precipitar inversions fonamentals per incrementar la disponibilitat de recursos hídrics, gràcies a les quals ara s'està retardant l'entrada en estat d'emergència. "Malauradament, les inversions per incrementar la resiliència hídrica es van aturar després de la inauguració de la dessalinitzadora del Prat, l'any 2009", afegeixen.

Ha passat catorze anys sense inversions per incrementar la producció d’aigua, Les empreses, assenyalen, ja han integrat en la seva gestió la limitació en l'ús de l'aigua per a activitats industrials més enllà de situacions de sequera i inverteixen en solucions alternatives per mantenir l'activitat, així com garantir la seva viabilitat, com ara la reutilització d’aigua o la recollida d’aigua de pluja: "Aquest cost addicional s'ha normalitzat en els plans estratègics on les empreses analitzen els factors de competitivitat", diuen.  

"De la mateixa manera que el teixit empresarial ha anat invertint recursos per garantir un millor ús de l'aigua en els seus processos productius, els representants empresarials reiteren l’exigència al Govern de la Generalitat d'un compromís ferm en l’execució d’infraestructures del cicle de l’aigua i la necessitat d’un concert social per l’aigua en el marc del diàleg amb agents socioeconòmics", conclouen. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem