Sant Cugat mobilitza més de 7 milions d’euros per fer front a la crisi del coronavirus

Es destinaran gairebé sis milions d'euros en ajuts directes a empreses, comerços, autònoms i famílies i haurà una rebaixa d'impostos

L'Ajuntament de Sant Cugat mobilitzarà més de 7 milions d'euros per pal·liar els efectes de la crisi provocada pel coronavirus. Es destinaran un mínim de 5’9 milions d'euros en ajuts directes i es deixaran de cobrar entre 1 i 1’5 milions en tributs. Aquest dilluns s'aprovarà un pla econòmic amb més de seixanta mesures.

"L'impacte serà molt greu i hem d'intentar apaivagar aquesta gravetat entre la ciutadania i el teixit empresarial. "Ens preocupa profundament i per això estem posant sobre la taula 7,5 milions d'euros", ha explicat el tinent d'alcaldia d'Economia, Pere Soler. El principal objectiu del govern és "preservar la cohesió social i el teixit productiu de Sant Cugat" i aconseguir que "ningú quedi enrere".

Més info: L'Ajuntament aportarà 3 milions d'euros per ajudar a famílies i empreses de Sant Cugat

Sis grans eixos

Pere Soler ha detallat que els diners mobilitzats es distribuiran en sis grans direccions: ajudes a l'emergència social, suport a l'activitat econòmica, reforç dels serveis essencials de l'Ajuntament, ajudes a l'habitatge i al lloguer, suport als proveïdors de la ciutat que s'han vist afectats i una rebaixa fiscal per empreses i ciutadania. Encara falta conèixer el detall de les 60 mesures que s'aplicaran, així com les persones o empreses que se'n podran veure beneficiades.

La partida més gran que l’Ajuntament inclourà en aquest gran paquet de mesures es destinarà a serveis socials (3,1 milions d'euros). Això inclou ajudes i subvencions per les famílies i persones en situació de vulnerabilitat.

Suport al teixit econòmic

Una de les prioritats és mitigar l'impacte en el teixit empresarial i comercial de la ciutat. Es destinaran 1,2 milions d'euros per donar suport a empreses, comerços, autònoms i entitats. I és que el sector econòmic s'està veient afectat de manera important. L'Ajuntament no té dades de treballadors afectats per ERTOs o tancaments d'empreses, però el tinent d'alcaldia d'Economia ha anticipat un creixement important de l'atur.

Més info: Una ciutat sense comerç, una ciutat morta

S'està elaborant un programa per quan acabi el confinament i l'activitat es reprengui. "Un programa post-covid en matèria econòmica per veure que hem de reforçar per quan sortim d'aquesta situació. Tenir-ho tot preparat i que comerços i empreses es vegin el menys ressentits possible", ha explicat Soler.

IBI i tribut metropolità

Una altra línia de treball de l'Ajuntament és la rebaixa de la pressió fiscal per a ciutadans i empreses. En aquest sentit, s'està estudiant una rebaixa proporcional d'impostos com l'IBI, la taxa de terrasses o l'Impost d'Activitats Econòmiques per aquelles empreses o comerços que s'hagin vist afectats per la situació. No serà una mesura universal i s'haurà d'estudiar cas per cas.

A més, s'impulsarà una línia d'ajuts per ajudar a pagar el tribut metropolità per famílies i empreses. En total, l'Ajuntament calcula que la rebaixa fiscal significarà que es deixaran d'ingressar entre 1 i 1,5 milions d'euros.

També es condonarà el cost dels serveis prestats durant el mes de març (1-12 de març) pels serveis educatius municipals: escoles bressols, escola de Música, escola d’Art i Taller Triangle (uns 300.000 euros).

Habitatge

L'Ajuntament mobilitzarà uns 800.000 euros en ajudes al lloguer general i de Promusa i s'atorgaran ajuts directes a famílies i comerços en situació de dificultat.

Ara caldrà veure la lletra petita de totes les mesures per poder saber en profunditat quines persones, empreses o comerços se'n podran beneficiar. Però Pere Soler ha assegurat que l'objectiu és que tothom qui sol·liciti una ajuda, tingui resposta.

Pere Soler: "El nostre objectiu és que ningú quedi enrere"

"El nostre objectiu és que ningú es quedi enrere, per això hem impulsat aquest pla de contingència, el més agosarat que ha fet mai Sant Cugat. No permetrem que aquest coronavirus malmeti la cohesió social. L'Ajuntament està al costat de la ciutadania i del teixit empresarial", ha emfatitzat

D'on sortiran els diners?

El tinent d'alcaldia ha assegurat que el paquet de mesures és realista i s'ha elaborat amb la convicció que es podrà dur a la pràctica. Principalment, els diners que es destinaran en ajudes directes sortiran del superàvit de l'any 2019 i del romanent de tresoreria de l'Ajuntament. El Ple Municipal haurà d'aprovar aquest dilluns la modificació necessària per fer-ho possible. Tot plegat referent al pressupost del 2019, que està prorrogat, ja que el del 2020 encara no està presentat ni aprovat.

Tot i això, Pere Soler ha avançat que el pressupost de 2020 inclourà un fons de contingència d'uns 500.000 euros per si cal prendre noves mesures econòmiques i socials per pal·liar els efectes del coronavirus.

 

 
Comentaris

Destaquem