Sant Cugat tanca el 2015 amb un superàvit de 5,1 milions d'euros

L'Ajuntament de Sant Cugat ha superat el volum de despesa màxima que podia fer per llei

[A sota, gràfic amb dades de l'evolució de l'estat financer de l'Ajuntament]

L'Ajuntament de Sant Cugat ha liquidat el pressupost del 2015 amb un romanent de tresoreria (superàvit) de 5,1 milions d'euros i una ràtio d'endeutament del 46%, que suposa un nou mínim històric per tercer any consecutiu. "És una molt bona liquidació", ha assegurat el tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, que celebra "la bona situació de l'Ajuntament", fruït "d'una trajectòria d'anys".

"Tenim una administració robusta", ha assegurat Brugarolas, fent menció a "un camí que va iniciar l'Ajuntament el 2013". De fet, la ràtio d'endeutament ha passat del 78% el 2011 al 46% aquest 2015; molt per sota del màxim legal del 75%. L'objectiu d'aquesta política "prudent" ha estat preparar l'Ajuntament per fer front a les "incerteses", com poden ser les expropiacions de zones verdes, que ja han costat milions d'euros a Sant Cugat. El deute viu de l'Ajuntament és actualment de 56 milions d'euros.

Una de les dades que ha empitjorat respecte al 2014 ha estat el termini de pagament a proveïdors, que ha passat de 29 a 47 dies, encara per sota del mínim legal de 60. Brugarolas ha assegurat que aquest increment de temps es deu a la implantació d'un nou sistema digital a l'Ajuntament.

La liquidació del pressupost també ha posat de manifest la recuperació de les transaccions d'immobles, ja que la recaptació de supervàlues (impost de la transacció de propietats) ha passat de 16,8 milions d'euros el 2014 a 23,8 milions aquest 2015. El 2008, aquesta xifra era d'onze milions.

Les incerteses

L'Ajuntament de Sant Cugat ha hagut de fer front els últims anys a expropiacions de zones verdes que han costat molts milions d'euros a la ciutat, situació que encara s'arrossega. A això se li sumen sentències, com la d'Adif, que condemna l'Ajuntament amb pagar quantitats milionàries; o la suspensió de la reparcel·lació de Can Mates per part del Suprem, que obligarà Sant Cugat a pagar milions d'euros a determinats propietaris. Aquestes són les incerteses a què s'ha referit Brugarolas.

El seu objectiu, tenint en compte "la bona situació de l'Ajuntament", és poder fer front a totes aquestes despeses de cop durant el 2016. "Ara és el moment de recollir els fruïts d'una llarga trajectòria", ha assegurat el tinent d'alcalde. Serien uns set milions per zones verdes, uns set milions per la sentència d'Adif i entre cinc i deu milions que l'Ajuntament haurà de pagar a propietaris per la sentència del Suprem que va tombar la reparcel·lació del Turó de Can Mates. Són previsions.

Una part d'aquests diners ja estan inclosos en el pressupost del 2016, i la resta es vol pagar amb un suplement de crèdit. "L'Ajuntament ha d'estar preparat en tot moment per fer front a aquestes despeses sense que afecti la seva gestió", ha detallat Brugarolas.

Superada la despesa

Carles Brugarolas ha explicat que "el bon estat" de l'Ajuntament va permetre demanar suplements de crèdit de més de sis milions d'euros durant el 2015. Això va suposar que Sant Cugat superés el llindar màxim de la Regla de la Despesa, la llei que marca la despesa màxima d'un Ajuntament. Aquest fet comporta la necessitat d’elaborar els pròxims mesos un pla econòmic - financer (PEF) per adaptar-se a la realitat financera del Consistori.

"És una perversitat del sistema. Els diners no han d'estar a la caixa, sinó invertits", ha lamentat el responsable econòmic, que considera aquesta legislació de "poc justificada". I és que Brugarolas destaca que aquest reglament no té en compte l'estat financer i econòmic d'una administració per determinar el límit de la despesa.

 
Comentaris

Destaquem