Un santcugatenc assegura patir represalies per denunciar presumptes irregularitats

Pol Moragas era el responsable econòmic de la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrniques i va ser acomiadat després d'alertar presumptes irregularitats

Tal com va destapar la cadena SER, el santcugatenc Pol Moragas va ser acomiadat del seu càrrec com a responsable econòmic de la Federación Empresarial de Carnes e Industrias Cárnicas (FECIC) després d'advertir presumptes irregularitats en els comptes de l'entitat i reclamar explicacions als seus superiors: "Al cap d'un temps de ser allà, quan em toca tancar comptes del 2017, al voltant del març del 2018, començo a detectar que hi certes coses que no quadren", explica Pol Moragas.

Moragas va ser contractat per la FECIC el 2017 amb la missió de "posar ordre" a l'economia d'aquesta organització empresarial que representa i defensa els interessos de les companyies del sector carni en l'àmbit espanyol. I mesos després va detectar "certes coses que no quadren" en els comptes de la federació, tal com explica ell mateix al TOT Sant Cugat.

Trobada amb els seus advocats

Després d'identificar aquestes presumptes anomalies, Moragas s'assessora amb els seus advocats: "Els meus advocats van fer una anàlisi de la situació i em van dir que si això no tenia una explicació en un futur i, per tant, realment hi havia quelcom, alguna mena d'irregularitat, de delicte o el que sigui, donat que jo era el responsable econòmic, podia tenir conseqüències legals per a mi, i no vaig tenir una altra opció que acabar denunciant-ho".

"Jo vull desenvolupar les meves funcions, sigui quina sigui l'empres, amb plena legalitat, amb plena moralitat, i amb el màxim d'ètica"

De fet, tot i haver patit represàlies, Pol Moragas assegura que tornaria a fer el mateix "100%", també per responsabilitat moral: "No ho he denunciat per un tema legal, només, és un tema cívic, moral, ètic... Jo vull desenvolupar les meves funcions, sigui quina sigui l'empres, amb plena legalitat, amb plena moralitat, i amb el màxim d'ètica". A més, assegura que també va denunciar per "lleialtat als empresaris" de l'organització.

Advertència al director general

El 29 de març de 2018, el santcugatenc va enviar un correu electrònic al secretari general de l'entitat, Josep Collado, per reclamar explicacions sobre les presumptes irregularitats que havia detectat: "Primer vaig voler parlar amb el director general per poder-li preguntar si sabia que era allò. En un principi, podria haver estat qualsevol altra persona, hi havia més gent al meu departament. Vaig pensar que el millor era preguntar-ho a ell i, si calia, resoldre-ho. Podria ser un descuid i es podria resoldre".

 

No va rebre resposta satisfactòria i, a més, assegura que va patir represàlies laborals i que el van començar a menystenir: "Un cop jo poso en coneixement d'això al director general, la relació canvia totalment. Passo dos mesos amb una sèrie de canvis respecte, sobretot, a la meva responsabilitat. El que fan és reduir la meva responsabilitat", diu.

"Em tanco amb ell al despatx i poso les coses sobre la taula"

El 5 de juny es va reunir amb el secretari general i li va advertir que portaria el cas a la justícia: "Em tanco amb ell al despatx i poso les coses sobre la taula. Faig un advertiment i li dic que com que no hi ha hagut cap explicació, si en aquell moment em pot donar alguna explicació mínima, i que si no, ho portaria a l'òrgan judicial corresponent", afirma Moragas.

Denúncia a la Fiscalia

"La Fiscalia no investiga fraus, no investiga irregularitats comptables menors... Investiga delictes"

Finalment, l'1 d'agost de 2018 Pol Moragas va presentar una denúncia a la Fiscalia per les presumptes irregularitats econòmiques de la Federació. A partir d'aquí, la Fiscalia va ordenar una investigació a la Policia Nacional, i Pol Moragas va sortir de l'equació: "No sé fins a on arriben (les possibles irregularitats). Si la Fiscalia ha continuat la investigació com així han dit alguns mitjans, és que algun indici de quelcom més hi ha. La Fiscalia no investiga fraus, no investiga irregularitats comptables menors... Investiga delictes", explica Moragas al TOT. Ara, l'òrgan judicial ha de decidir si presenta una querella o arxiva la investigació.

Segons la SER, la Fiscalia sospita que el secretari general de la FECIC va desviar diners de l'entitat per ús personal. Entre altres, apunta que gaudiria d'un cotxe personal d'alta gamma pagat amb fons de la Fundació, que cobraria xecs en efectiu al portador o que suposadament abonava viatges i àpats a través dels comptes de l'organització.

 

L'acomiadament i el judici

Després d'aquella reunió del 5 de juny amb el director general, Pol Moragas assegura que s'emplacen amb el director general a una altra reunió, però "ell durant els dos dies següents no és al despatx ni un segon". El divendres d'aquella mateixa setmana, com explica el santcugatenc, va arribar l'acomiadament: "El divendres, que teníem Comitè de Direcció, va agafar i em va llençar els papers al damunt i em va acomiadar. Em va dir davant de tot el comitè de direcció: agafa les teves coses i marxa", recorda.

Moragas va portar aquest acomiadament fins a la justícia, que va declarar-lo improcedent en primera instància en el jutjat social. De totes maneres, el santcugatenc no hi està d'acord, i presentarà recurs buscant la nul·litat de l'acomiadament: "El que es va dir a la carta d'acomiadament era molt fort. Jo, com a persona, mai ho faria. És una carta d'acomiadament que, entre altres coses deia que jo havia maltractat alts càrrecs, etc.", diu dolgut, i afegeix que "estan tergiversant coses i fent un muntatge per tapar la realitat de tot" i argumenta que per això demana la nul·litat i no la improcedència.

"Crea un precedent en el qual per denunciar presumptes irregularitats econòmiques pots ser fulminat"

De fet, Moragas apunta que "tota aquesta gent de la qual es parla a la carta, al judici va venir i va declarar, i va declarar que tot això era mentida". En aquest sentit, el santcugatenc explica que "amb l'acomiadament s'ha vulnerat un dret fonamental", i opina en contra de la sentència en primera instància: "És una sentència en la qual es diu que de tots els motius que diu a la carta d'acomiadament, no en val ni un i que, per tant, no hi ha cap motiu per acomiadar a la part actora. Però, a més, afegeix que aquest acomiadament és una conseqüència directa de la comunicació que vaig fer al meu director general. Està reconeixent que hi ha una represalia. I curiosament afegeix un paràgraf que crea un precedent en el qual per denunciar presumptes irregularitats econòmiques pots ser fulminat".

De totes maneres, el procés encara no ha acabat, i ara passa al Tribunal Superior de Justícia amb el recurs interposat per Moragas: "Confio plenament en la justícia, i en què es farà justícia", apunta.

 
Comentaris

Destaquem