GFT és una multinacional alemanya amb seu a Sant Cugat especialitzada en la digitalització d'empreses i negocis. Tradicionalment s'ha focalitzat en la digitalització de la banca, però ara també s'ha apropat a altres sectors com el comerç o la indústria. A Sant Cugat té el laboratori d'innovació del grup i és un dels centres més rellevants per la companyia. En parlem amb Joan Torras, Delivery Executive Industry.
Com comença la vinculació de GFT amb Sant Cugat.
L'any 2001 hi havia una unitat de desenvolupament tecnològic del grup Deutsche Bank a Sant Cugat i que dona servei internacional. Llavors, GFT adquireix aquest departament tecnològic, que tenia entre 300 i 400 treballadors. És l'aterratge de GFT a Espanya, on Sant Cugat és la seu amb més treballadors, amb uns 800 actualment. En aquell moment, l'empresa tenia uns 500 treballadors i presència a Alemanya i Espanya. Ara, el grup té 15.000 empleats en una vintena de països.
Quina és l'activitat de GFT?
És una empresa tecnològica que ajuda a digitalitzar els negocis. La nostra força està en el coneixement de la tecnologia per aplicar-la a models de negoci. Sobretot estem en el sector bancari, assegurador i industrial. Estem obligats a conèixer totes les tecnologies del mercat i aplicar la millor solució per cada client, fent integracions i desenvolupaments a mida.
El concepte de digitalització ha canviat molt quan vau començar fa 23 anys a Sant Cugat?
Sí. Inicialment, ens dedicàvem molt en el sector financer. La banca començava a crear l'estructura de dades que fan servir avui dia. Amb el temps, la inversió en digitalització ha de ser cada vegada més justificada i hem passat a projectes que s'han de demostrar i han de tenir retorns més clars. Ja no és tecnologia per tecnologia, sinó tecnologia amb un objectiu clar per generar nous ingressos o eficiència.
Torras: "Intentar créixer només amb treballadors té moltes limitacions"
Per què és imprescindible que una empresa estigui digitalitzada?
La gestió de les dades es pot fer amb persones o màquines. Intentar créixer només amb treballadors té moltes limitacions. Avui en dia costa trobar personal i talent i retenir-lo. I no és realista analitzar manualment totes les dades que es generen en un negoci i detectar patrons per prendre decisions. Per tant, la necessitat de digitalitzar-se i recollir dades per prendre decisions és imprescindible.
Què vol dir que un banc o una empresa estigui digitalitzat?
La digitalització és que les dades d'una empresa i tota la seva informació estiguin en ordinadors i es puguin manipular per mitjans tecnològics. Implica que no hi hagi informació en paper ni processos manuals, que no hi hagi sempre una persona al darrere. Un exemple molt clar és la banca digital, ja no cal anar a una oficina. O els neobancs, que són bancs que s'han creat amb noves llicències directament digitalitzats. Nosaltres, des de Sant Cugat, n'hem ajudat a crear a Hong Kong i Singapur. En assegurances, estem aplicant sistemes d'intel·ligència artificial per l'avaluació dels sinistres per automatitzar processos manuals. O mecanismes d'intel·ligència artificial per tenir previsions de sinistralitat d'assegurances o riscos financers en crèdits, hipoteques...
Un dels temors de la intel·ligència artificial i la digitalització és la destrucció de llocs de treball.
Les tecnologies tenen riscos. Però considero que la intel·ligència artificial ha vingut per quedar-se i serà un generador de riquesa i de qualitat de vida per molta gent. És una realitat que hi haurà feines en les quals es necessitaran menys persones. Però en els sectors amb els quals treballem nosaltres, l'atur no existeix pràcticament. Les empreses han de ser més eficients per ser més competitives i crear més riquesa. I la tecnologia és l'eina per aconseguir-ho. Hi ha empreses industrials que per fer més volum, necessiten més enginyers; i només podran créixer a través de la intel·ligència artificial. No implicarà menys força de treball humà, sinó que amb un treball més ben aplicat, es podrà créixer més. Pel que veiem nosaltres, els processos de digitalització no estan implicant que s'acomiadi a gent. El problema de sectors importants és que no poden créixer perquè no troben gent ni talent.
I els treballs més rutinaris?
Treballs poc qualificats potser sí que quedaran substituïts per la intel·ligència artificial. Els canvis tecnològics faran que hi hagi gent que s'haurà de reconvertir i formar. Però, fins i tot en projectes d'implantació on la feina d'una persona ha desaparegut, l'experiència ens ha demostrat que no ha provocat mai l'acomiadament. Ha provocat la nova formació del treballador. Les empreses necessiten gent. No he vist cap evidència que l'ús d'intel·ligència artificial hagi comportat l'acomiadament d'una persona.
Torras: "Tenim un departament de disseny inclusiu perquè les aplicacions siguin senzilles de fer servir, pensant en la gent gran o amb discapacitats"
El factor humà continuarà sent important en les decisions que es prenguin?
La intel·ligència artificial serà un suport a la intel·ligència natural, no un relleu. Pot servir fer informes financers per determinar inversions, però aquesta informació arriba a l'expert assessor perquè decideixi. Si abans l'assessor havia d'estar molt temps recopilant la informació, ara la tindrà de forma immediata i es podrà dedicar a extreure les conclusions. Feina i riquesa n'hi haurà, però s'haurà de repartir correctament.
Ha parlat molt de la dificultat per trobar personal qualificat i talent. Quins són els perfils que falten o què recomanaria estudiar a un jove?
La professió en la qual treballaran encara no s'ha inventat. El més important és ser apte en el món digital i tenir bases tecnològiques. Has de saber què són les dades i com llegir-les i interpretar-les. Estudiïs el que estudiïs, una part del teu currículum ha de ser la comprensió de les eines digitals. Si et fa pànic un ordinador o la tecnologia, tindràs una dificultat. En qualsevol professió, has d'aprofitar la tecnologia. Si a casa tens problemes amb l'ordinador, enfronta-t'hi. Estàs envoltat d'eines digitals, utilitza-les.
Més enllà del sector bancari i assegurador, en quins més àmbits col·labora GFT?
La indústria és molt important per nosaltres. I el punt positiu és que apliques la tecnologia a processos de fabricació tangibles. Ara estem treballant en projectes innovadors de com es pot utilitzar la xarxa elèctrica de baixa tensió com una connexió per l'internet de les coses en els electrodomèstics. Permetrà que quan endollis un electrodomèstic a casa teva, sense haver de configurar la wifi, ja estarà connectat. Pot ajudar a la connexió remota de comptadors d'aigua o de gas o perquè hi hagi empreses que tinguin connectivitat sense invertir en altres xarxes. Un altre cas és l'aplicació d'inspecció visual en grans fabricants per detectar defectes i problemes de qualitat en processos de construcció de seients per avions i trens. També estem col·laborant amb Ford per la digitalització i aplicació d'intel·ligència artificial per fer els processos més eficients.
Joan Torras a GFT FOTO: Bernat Millet
Totes aquestes tecnologies i millores en l'empresa, està costant que arribi a la vida quotidiana de la població?
En el sector bancari la digitalització està molt avançada i ha arribat a tothom a través de la banca digital. També estem ajudant a Inditex o Mercadona en el seu canal digital per la interacció amb les persones. Tenim un departament de disseny inclusiu perquè les aplicacions siguin senzilles de fer servir, pensant en la gent gran o amb discapacitats.
Com serà la digitalització en quinze o vint anys?
La revolució actual és la intel·ligència artificial. La intel·ligència artificial ajudarà a democratitzar les dades, ja que seran accessibles a tota l'empresa i serviran per prendre decisions. La quantitat de dades que cada departament podrà extreure creixerà de forma exponencial i es podran prendre decisions de manera molt més ràpida. Però un gran poder comporta una gran responsabilitat de control i seguretat. És un procés imparable.
Més enllà de grans empreses, aquesta tecnologia arribarà a petits negocis o pimes?
Fa temps que col·laborem amb pimes per aportar tecnologies disruptives. Ara és possible digitalitzar-se amb inversions molt menors que abans. Ajudes com el kit digital tenen aquest objectiu. No té sentit que només es digitalitzin els grans. La petita empresa s'ha d'evangelitzar, per entendre els beneficis de les tecnologies i que li perdin la por. Tenim molt clar com s'amortitza una màquina, però no una inversió digital. No hi ha futur si la pime no es digitalitza.
Torras: "Per nosaltres és clau formar part de l'ecosistema de Sant Cugat per generar confiança entre les empreses"
Què us aporta el fet d'estar a Sant Cugat, que destaca per un teixit empresarial molt potent?
La nostra estratègia passa per créixer sent molt rellevants. Estem en un món molt globalitzat, però apostem per ser diferencials allà on ens trobem. Per nosaltres és clau formar part de l'ecosistema de Sant Cugat per generar confiança entre les empreses. GFT Sant Cugat històricament havia viscut molt del negoci internacional. Ara, el 60-70% dels ingressos de GFT són negoci d'Espanya. I Sant Cugat és un municipi que està a prop de Barcelona, concentra una quantitat d'empreses internacionals i inversió estrangera molt interessant i està molt vinculat al teixit de pimes. Ara l'objectiu és integrar-nos més al teixit empresarial santcugatenc.
Joan Torras durant l'entrevista amb el TOT FOTO: Bernat Millet
GFT ha estat reconeguda com una de les empreses més ben valorades pels seus treballadors. Quina és la clau?
La cultura de treball basada en la flexibilitat. GFT és una empresa fàcil per treballar-hi, on s'escolta molt la voluntat professional dels treballadors. L'opinió de la persona es respecta i et sents escoltat. També s'han pres accions per fomentar el sentiment de pertinença i crear equip perquè la gent estigui còmode. Arran de la pandèmia i el teletreball, es corria el risc de fer una empresa allunyada de les persones. Més enllà del sou, els treballadors veuen que es poden desenvolupar i tenir una carrera.
El laboratori d'innovació de GFT a Sant Cugat és un dels elements més disruptius de l'empresa.
És la punta de llança de la nostra innovació i com l'apliquem a casos reals. Està format per un conjunt de gent que interactua amb empreses emergents i investiga amb tecnologies per veure què podem aportar. El laboratori fa que gent de tot el món vingui a Sant Cugat per conèixer les nostres solucions i projectes de digitalització. Per exemple, ara ha vingut un equip del banc de Lichtenstein. També venen de Londres, Madrid o Àsia. Descobreixen en viu com innovem a GFT. El laboratori posiciona Sant Cugat. De fet, el departament principal d'intel·ligència artificial de GFT està a Sant Cugat. Ara estem parlant com podem obrir el laboratori a un teixit més ampli i que se'n beneficiï Sant Cugat.
Aquesa entrevista forma part de la col·laboració amb Sant Cugat Empresarial
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.