Torres (SC Empresarial): "Catalunya ha perdut pistonada davant d’altres autonomies"

El nou president de Sant Cugat Empresarial reflexiona sobre el context econòmic i polític que viu Catalunya

L'advocat Eduard Torres és el nou president de Sant Cugat Empresarial. Va ser un dels fundadors de l'entitat santcugatenca i en l'àmbit professional és soci-director del despatx Torres Associats. El TOT conversa amb Torres per conèixer els reptes que afronta el teixit empresarial de la ciutat i el paper que ha de jugar Sant Cugat Empresarial. Entre altres, es mostra molt crític amb la classe política catalana. 

Per què va fer el pas a presentar-se a la presidència de Sant Cugat Empresarial?

Vaig ser soci-fundador de Sant Cugat Empresarial i des de llavors gairebé sempre n’he estat secretari. Un grup de socis em va demanar de presentar-me i per mi és un honor. I com que un dels projectes principals serà la reivindicació dels jutjats, els membres de la junta van trobar que la persona més adient era jo.

Quins reptes es marca?

En el meu primer discurs, vaig traçar dues línies fonamentals per aquest mandat. La primera és la relació interna amb els socis perquè tinguin una participació i un retorn directe. La segona preocupació és que entenem que Sant Cugat Empresarial no només ha de ser una veu de l’empresariat santcugatenc, sinó que ens hem de posicionar en assumptes que tinguin transcendència en el món econòmic en general, tant a àmbit local, de país o d’estat. Fins ara no s’havia fet de manera tan evident.

Com ha de ser la relació amb l’Ajuntament?

És un eix fonamental i ha de ser una relació recíproca. Nosaltres necessitem l'Ajuntament i crec que l’Ajuntament ens necessita a nosaltres, per la nostra representació del teixit empresarial. A l’Ajuntament li diria que volem un canal directe de comunicació perquè els nostres associats gaudeixin d’unes millores, que no privilegis, en la relació amb l’administració.

Captura de Pantalla 2024 04 08 a les 11.11.00

Eduard Torres, president de Sant Cugat Empresarial FOTO: Bernat Millet

Durant l’últim mandat de Sant Cugat va fallar aquesta comunicació?

L’últim mandat va ser molt complicat, presidit per la pandèmia i l’Ajuntament va patir la crisi econòmica derivada. La relació amb la regidora responsable, Elena Vila, era molt bona. Però ens va fer la sensació que estava molt sola, predicant en el desert. Hi havia bona voluntat, però no teníem el retorn necessari. Ara sembla que l’alcalde està molt implicat i comptem amb el seu suport. Però sempre hem tingut el suport de l’Ajuntament, no ens podem queixar.

Per què és important que l’Ajuntament doni suport a Sant Cugat Empresarial?

L’Ajuntament és el primer bastió on han d’acudir les empreses, sigui per demanar una llicència d’activitats o d’obra per establir-se al municipi. I el Consistori ha de ser el responsable de donar aquesta benvinguda i explicar que una de les entitats representatives és Sant Cugat Empresarial.

Torres: "És intolerable que en un municipi com Sant Cugat s’hagin tingut retards de més de 24 mesos en l’obtenció de llicències"

Una de les reivindicacions de Sant Cugat Empresarial han estat les llicències d’obres, ja que al municipi han arribat a acumular temps d’espera superiors als 24 mesos. De fet, s’ha parlat que hi ha empreses que no han apostat per Sant Cugat per aquest motiu.

Ho vam parlar amb l’alcalde i sembla que s’estan posant mesures. Però el mal que s’ha fet és infinit. És intolerable que en un municipi com Sant Cugat s’hagin tingut retard de més de 24 mesos en l’obtenció de llicències. El cost econòmic que ha suposat, més enllà de les taxes, és que empreses que volien invertir al municipi han marxat. És molt greu i esperem que es reverteixi. Seguirem demanant la màxima agilitat, no només amb les llicències d’obres, sinó amb tots els tràmits burocràtics.

Hi ha un excés de burocràcia de les administracions?

Quan es va aprovar la llei òmnibus, semblava que havia de ser la panacea de l’agilitat administrativa. Però avui en dia, un expedient encara ha de passar per moltes taules i necessita moltes signatures. Això ho demora tot. Hauria de ser tot més àgil. No pot ser que un projecte es quedi aturat durant un any en una taula.

L'entitat es mullarà més en l’àmbit polític?

El problema que tenim en aquest país és que cada vegada hi ha més paral·lelisme entre la via política i la via econòmica i social. Ara tenim una altra vegada eleccions i això vol dir que tots els projectes queden aturats fins al setembre o l’octubre. És molt difícil de pair, quan portem molt de temps amb qüestions d’ordre política que han deixat de banda les qüestions econòmiques i socials. Estem discutint sobre aquestes idees, oblidant que el país ha de continuar tirant. El país necessita que els polítics estiguin també per l’economia, que és el motor que ho mou tot. Si només posem bastons a les rodes, és impossible. Ho veiem amb la sequera, la B-40, l’educació, l’aeroport... La meva queixa és que no treballem amb horitzons a llarg termini i això malmet les empreses i les inversions i crea inseguretat jurídica i econòmica. Tot plegat ha fet que el país perdi pistonada.

Torres: "El país necessita un cop de puny sobre la taula i tornar a ser el que era"

Els avançaments electorals que hem viscut a Catalunya han impactat en les empreses i l’economia?

I tant, és una aturada brutal. Tot per una manca de consciència de país. Podem respectar les idees de cada partit, però per sobre de partit, està el país. I el país necessita un cop de puny sobre la taula i tornar a ser el que era. Des del meu punt de vista, Catalunya ha perdut pistonada davant d’altres autonomies, que ens han passat la mà per la cara. I no parlo ja de Madrid, sinó per exemple del País Valencià, que ha fet un canvi brutal.

Una de les causes a les quals es refereix és el procés independentista?

A Sant Cugat Empresarial sempre hem volgut ser equidistants en l’àmbit polític, però la política té repercussió directa en l’economia. No es pot negar que les conseqüències de com s’ha portat el procés independentista han fet molt mal a l’economia. Les imatges dels carrers cremant a Barcelona no són positives. I també han influït idees que no han estat a l'altura, per exemple encapçalades per l’anterior govern de Barcelona i que han malmès la seva imatge. Tot són grans de sorra que fan mal a l’economia de Barcelona, del Vallès i del país. Hem de canviar el rumb. L’administració ha de ser amiga de les empreses.

Quin és l’estat d’ànim del teixit empresarial santcugatenc

Com deia abans, cada vegada hi ha més paral·lelisme entre la vida política i l’econòmica. I això no és bo. Amb l’anunci de noves eleccions, l’expressió que més he sentit és ‘ja hi tornem a ser’. Hi tornem a ser en la batalla política, l’aturada del pressupost o l’ajornament de projectes. Les eleccions comporten canvis en tots els departaments i ara tornem a parar el país fins a l’octubre. I quan analitzes per què no s’han votat els pressupostos, et sobta. El Hard Rock no estava als pressupostos, és un tema totalment polític. Pots estar-hi d’acord o no, però has de mirar pel país i entendre què són els pressupostos.

Captura de Pantalla 2024 04 08 a les 11.11.40

Eduard Torres, durant l'entrevista amb el TOT FOTO: Bernat Millet

Fa poc Sant Cugat Empresarial va alertar de les conseqüències econòmiques de la sequera.

Sembla sorprenent que en un país com Catalunya s’hagi perdut l’oportunitat d’invertir en projectes de regeneració d’aigua o dessaladores després de la sequera del 2005. Ara es parla a Sant Cugat de portar les aigües regenerades de Riu Sec, però aquest projecte està aparcat des de fa molts anys. Hi ha una manca de previsió i ara a correcuita ho hem d’arreglar. Però aquestes situacions s’arreglen amb anys, no d’un dia per l’altre.

Tot i això, Sant Cugat destaca per ser un pol econòmic i empresarial molt potent.

Sant Cugat està en una situació única. Estem molt a prop de Barcelona i amb la B-30 com a eix de comunicació, amb l’aeroport proper i tenim grans companyies. Ja fa molts anys,  es va saber preservar el fet que no vingués un tipus determinat d’indústria. L’evolució de Sant Cugat ha fet que vinguessin unes empreses de més valor afegit com poden ser HP, les farmacèutiques... I portar ESADE Creapolis, més enllà de la qüestió judicial, ha facilitat un ecosistema de joves emprenedors que veuen que Sant Cugat té un entorn social i econòmic diferent. Estem en una illa que permet tenir des de grans companyies fins a empreses emergents.

Torres: "Barcelona no l’hem de veure com un enemic, sinó com un amic col·laborador"

Per què els jutjats són importants des del punt de vista econòmic i empresarial?

Tècnicament, dotar de més recursos els jutjats de Rubí seria possiblement el més lògic. El tema dels jutjats ja no és només de funcionament, sinó de ciutat. No pot ser que una ciutat amb el nombre d’habitants i d’empreses de Sant Cugat no tingui jutjats. No és una qüestió d’agilitat, el que demanem és el concepte que una ciutat com Sant Cugat ha de tenir uns jutjats.

A vegades des del Vallès se sent que Barcelona mira poc més enllà de les seves fronteres i s’ha parlat de noves unions com els Vallesos.

Si agafem el pes específic de Sant Cugat al Vallès, podríem dir que ens mereixeríem una nova comarca, del Vallès Central. Però no volem crear més organismes, al contrari. Hem d’unificar esforços. Barcelona no l’hem de veure com un enemic, sinó com un amic col·laborador. L’hem de convèncer que la podem ajudar molt. S’ha d’entendre la Gran Barcelona com un tot. Una de les idees que tenim és relacionar-nos més amb entitats barcelonines, no volem ser localistes. No ens podem quedar mirant Sabadell i Terrassa, també hem de mirar cap a Barcelona. I Barcelona també ens ha de tractar com un igual, no pot pensar que darrere del Tibidabo no hi ha vida.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem