Els treballadors interins de l'Ajuntament diuen prou: "Volem la fixesa"

Uns 150 treballadors de l'Ajuntament de Sant Cugat en situació temporal s'han concentrat per reclamar solucions

"És hora de dir prou a aquest desastre". Aquest és el missatge dels treballadors interins de l'Ajuntament de Sant Cugat, que s'han concentrat aquest dijous a la plaça de la Vila per sumar-se a la vaga del sector públic convocada per aquest 28 d'octubre. El 60% de la plantilla municipal està en situació temporal i fa més de dos anys que reivindiquen una solució a la "precarietat" que pateixen. 

"Volem la fixesa", ha reivindicat Irene Castro, assessora dels Serveis Jurídics de l’Ajuntament i membre de la junta de portaveus de la Plataforma d’Interins de Catalunya. La protesta d'aquest dijous s'emmarca en la protesta pel reial decret que està tramitant el govern espanyol i que pretén solucionar els problemes d'interinitat que afecten tota l'administració. Segons els treballadors santcugatencs, la proposta, que qualifiquen d'Icetazo, "ha sigut un cop molt fort al personal temporal". "Intenta resoldre una situació posant més problemes, el decret ni ens nomena", lamenta Castro.

Milers de treballadors al carrer

Segons la portaveu, el decret només planteja solucions per no generar més treballadors interins, però no soluciona la situació de moltes persones que fa més de 10, 20 o 30 anys que estan en aquesta situació. "Està negociat amb un ministre que va deixar de ser-ho i uns sindicats majoritaris que no ens representen i mai ens han defensat", apunta.

Pels manifestants, la resolució ha de passar per fer fixes aquests treballadors interins. En canvi, critiquen la proposta feta, que passa per obrir oposicions obertes per cobrir places que fa dècades que ocupa una persona. Un fet que la justícia ha tombat en diferents ocasions i que consideren que és un ERO "encobert" que pot posar al carrer milers d'interins a tot l'Estat.

Irene Castro: "És un problema greu. Ens posa en una posició que el 60% de la plantilla haurà de superar uns processos selectius d’oposició"

"És un problema greu. Ens posa en una posició que el 60% de la plantilla haurà de superar uns processos selectius d’oposició. Un sistema memorístic que implica haver d’aprendre fins a 90 temes, amb una situació de gent que fa 20 o 30 anys treballant", explica Castro, que recorda que l'edat mitjana dels treballadors interins és superior als 50 anys: "No tenen la mateixa situació mental per fer les proves memorístiques per competir amb igualtat de condicions amb gent que potser només està estudiant".

"No estem en contra que puguin accedir a l’administració aquesta gent jove. Poden accedir a places noves", insisteix Irene Castro, que afegeix: "Però no estem d’acord que la gent que portem 30 anys en aquesta situació, per culpa de l’administració que no ha fet les convocatòries quan tocava, ara haguem de competir en igualtat de condicions amb persones que potser no treballen i no han d’assumir l’esforç de les tasques públiques que fem nosaltres".

20211028 101006

Concentració a l'ajuntament de Sant Cugat FOTO: TOT Sant Cugat

Les dones més afectades

La situació de temporalitat a l'Ajuntament de Sant Cugat afecta especialment a les dones, que són una majoria dins de la plantilla. "Com que la temporalitat afecta el 60% de la plantilla, afecta molt més a les dones", lamenta Castro, que ho qualifica com un "problema molt greu".

"A més, són dones amb unes edats complicadíssimes a nivell laboral. Porten molts anys en precari i la mitjana és de 55 o 60 anys. Si aquestes dones, que som el 70% de la plantilla, se’n van al carrer, qui les contractarà?", reflexiona la portaveu, que afegeix: "En serveis socials o d’atenció a gent gran, hi ha dones que porten treballant amb càrregues físiques amb 60 anys. Que ara els facin passar per unes oposicions és denigrant".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem