El Tribuna reflexiona sobre el futur de la banca amb l'amenaça d'Amazon

El Tribuna de Sant Cugat Empresarial aborda els reptes que afronta la banca en el nou entorn digital

"Sant Cugat ha d'ajudar a l'empresa i això vol dir agilitzar tràmits. Si les empreses avancen, Sant Cugat també avança". És el missatge que l'alcalde Josep Maria Vallès ha deixat anar durant la celebració del Tribuna de Sant Cugat Empresarial, que s'ha celebrat aquest dijous 9 de novembre a l'Auditori del Banc Sabadell, i s'ha centrat en la transformació digital de la banca.

Jordi Gual: "La naturalesa humana és resistent al canvi"

Aquesta edició del Tribuna ha abordat el repte digital en el futur de la banca i com les entitats s'han adaptat en aquest nou entorn. "El jove vol flexibilitat, que el banc estigui disponible 24 hores i tot sigui immediat. És on els bancs han hagut de fer molt esforç", ha destacat Teresa Garcia-Milà, presidenta de Sabadell Digital, reconeixent que la ciutadania reclama un servei digital.

Tot i això, com ha reconegut Jordi Gual, president no executiu de VidaCaixa, hi ha gent, especialment la més gran, que és més reticent i té més dificultats per adaptar-se a aquesta nova forma de funcionar dels bancs de manera digital i amb menys presencialitat. "La naturalesa humana és resistent al canvi", ha apuntat.

Genís Roca "La gent normal no vol canviar, perquè canviar té risc"

Sobre la transformació digital, l'assessor d'empreses i expert en cultura digital Genís Roca ha trencat un primer mite amb una afirmació provocativa: "La transformació digital és mentida. No conec cap empresa, ni una, que vulgui fer una transformació digital". Així, ha assenyalat que les empreses volen millorar els resultats, ser més eficients o augmentar la competitivitat o la productivitat. "I si et recolzes en la tecnologia, que és un motor d'eficiència, ho pots aconseguir".

Per Roca, el canvi no és una característica innata: "La gent normal no vol canviar, perquè canviar té risc. La gent canvia per necessitat". Una idea compartida per Garcia-Milà: "Per conservar el teu lloc i seguir tenint beneficis, t'has d'adaptar".

El futur de la banca

Tots tres ponents han coincidit en destacar que la banca tradicional ha fet un salt important en els últims anys per abraçar el nou món digital. Com a exemple, Roca ha explicat que un sistema com Bizum, tan interioritzat aquí, no existeix a països com França o Alemanya. "La banca espanyola és molt pionera", ha reafirmat Garcia-Milà.

Però hi ha amenaces per a ells, com ha explicat Jordi Gual: "Em fan por les grans pla formes [Apple, Amazon...], que tenen milions de clients, diners per gastar i coneixement tecnològic". Per això aposta perquè els bancs creïn la seva pròpia plataforma per augmentar la seva relació amb el client i ofereixin altres serveis i productes.

"Un banc fent de banc no sembla que tingui molt recorregut"

"No crec que Amazon arribi a ser un gran player en el sector bancari", ha afegit Garcia-Milà, apuntant que no veu que el futur de Banc Sabadell sigui vendre altres productes. En aquest sentit, Genís Roca ha posat en valor la gestió de les dades que fan els bancs, garantint la privacitat i, al mateix temps, facilitant l'ús que en fa cada client: "És la mateixa arquitectura que voldria per les meves dades de salut".

Per això ha convidat el sector a fer una reflexió amb una darrera provocació: "Un banc fent de banc no sembla que tingui molt recorregut".

La vinculació amb Sant Cugat

D'altra banda, l'alcalde Josep Maria Vallès també ha volgut reivindicar les companyies que miren més enllà del seu negoci: "A Sant Cugat tenim moltes empreses, però no totes viuen a Sant Cugat. Les que viuen a Sant Cugat són les que es relacionen entre elles i col·laboren amb la ciutat, ajudant amb projectes culturals, socials o esportius".

Una trajectòria d'èxit a Sant Cugat

En aquest sentit, Xavier Comerma, director territorial de Catalunya del Banc Sabadell, ha reivindicat la relació de l'entitat amb la ciutat i "l'ambició comuna de col·laborar amb el teixit empresarial": "La sucursal número 1 del Banc Sabadell està a Sant Cugat, que es va obrir fa 58 anys. Hi ha molts nexes d'unió.

Per la seva banda, Jaume Vives, president de Sant Cugat Empresarial, ha celebrat les dues dècades de Tribuna: "Avui fa 20 anys del primer Tribuna, que va néixer per establir un entorn de coneixement entre els empresaris i amb l'Ajuntament. Una trajectòria d'èxit que fa que Sant Cugat tingui una rellevància".

Sobre aquesta rellevància, Vallès ha explicat que recentment es va trobar amb el director general del Mobile World Capital: "Estem al costat de Barcelona, no podem estar aïllats i no aprofitar el Mobile".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem