Vanessa Ballester: "Si millores l’habitatge energèticament, gastaràs molt menys"

La delegada del Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona al Vallès Occidental explica quines millores es poden fer en un habitatge per ser més eficient energèticament

El 30 de juny de 2024 acaba el termini per sol·licitar subvencions dels fons europeus Next Generation per la rehabilitació energètica d'edificis i habitatges unifamiliars. Aquestes ajudes permeten finançar part de les millores energètiques que es facin en una casa o un pis, com el canvi de finestres, l'aïllament de les façanes o el canvi dels sistemes de calefacció i aire condicionat. El TOT conversa amb la santcugatenca Vanessa Ballester, delegada del Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona al Vallès Occidental, per conèixer la importància de l'eficiència energètica en un habitatge i com es pot millorar. 

Quin és l’estat del parc d’habitatges de Sant Cugat?

El nostre parc d’habitatges és antic, encara que els barris semblin nous. Coll Favà, el primer que es va construir per l’expansió actual, té més de vint anys. Per tant, gairebé tots els habitatges tenen més de vint anys, i ja no parlem del centre. Segurament en l'àmbit estructural estan bé, però energèticament tenen mancances i poden tenir una millora molt gran.

Un habitatge amb 25 anys és antic?

No, però energèticament es pot millorar molt.

"Millorar en l'àmbit energètic no és només posar plaques solars o aerotèrmia"

Han evolucionat molt les solucions per fer un habitatge més eficient?

Sí. Fa deu anys, segurament ningú s’imaginaria totes les plaques solars que hi ha ara o sistemes com l’aerotèrmia. I es construeix diferent de fa 20 anys. Tot ha evolucionat i hem vist que es poden fer moltes mesures per millorar l’eficiència. Per exemple, les parets de fa vint anys no estan tan ben aïllades i per les façanes entra fred o calor. Millorar en l'àmbit energètic no és només posar plaques solars o aerotèrmia. És canviar les finestres o aïllar les partesi. I també són bones pràctiques per fer que casa nostra sigui més confortable, com ventilar quan toca.

Quines conseqüències tenen aquestes mancances en l’aïllament de les parets?

És el mateix que amb les finestres, que segurament tothom ho veu molt clar. Pots tenir unes finestres amb un vidre senzill o amb doble vidre i t’entrarà més o menys fred o calor de l’exterior. I si poses unes finestres d’eficiència energètica elevada, la factura de la llum comença a baixar.

Pagar menys en factures és un dels principals beneficis?

Si millores l’habitatge energèticament, et canvies les finestres o aïlles les parets, gastaràs molt menys en electricitat i en energia. Pagaràs menys en les factures. Perquè si fa més fred a casa teva, posaràs més la calefacció. Fas una inversió en plaques solars o en aïllament tèrmic, però tindrà un retorn. Però també és molt important per consciència social, hem de millorar l’eficiència per estalviar energia. Ho hem de fer pensant en el planeta i el futur.

"L'eficiència energètica d'un habitatge s'ha de tenir en compte a l'hora de comprar o llogar"

Quin sistema o energia és més eficient a dia d’avui?

La instal·lació més eficient actualment és l’aerotèrmia. Però el problema és que ocupa un espai important que en habitatges petits és complicat. Després aniria a màquines de clima amb gas i després gasoil; tot i que l’elèctric també ha millorat. Però les màquines de clima han millorat molt. I el manteniment és molt important, que pot ser tan senzill com netejar els filtres. L’altre punt important és el dimensionament de les màquines, que ha de ser adequat per l’espai per estar confortables i no consumir més del que toca.

L’eficiència energètica d’un habitatge s’hauria de tenir en compte a l’hora de comprar o llogar?

Jo ho tinc en compte, crec que la lletra d’eficiència energètica s’hauria de tenir present. Perquè si llogues a un preu barat, però pagues molt amb factures... I crec que d’aquí uns anys s’obligarà tots els habitatges a tenir un certificat energètic. A més, també et permet saber quines millores pots fer.

Tot i que suposa un estalvi, sovint són inversions molt elevades.

És veritat. Però ara tenim uns fons europeus que cobreixen una part important. Els hem d’aprofitar, ens estem adonant que no s’estan utilitzant tan com podríem. Potser no hem sapigut transmetre prou bé què permeten fer aquestes subvencions.

"El manteniment d'un edifici és fonamental"

Un particular què pot finançar amb aquestes subvencions?

Van destinades a totes les millores a nivell energètic, fins i tot els honoraris d’un arquitecte tècnic. Finestres, plaques solars, instal·lacions i sistemes de climatització, aïllament de façanes o cobertes. Però has de contractar un tècnic que faci un certificat energètic inicial i final i que constati la millora. Es pot fer en habitatges unifamiliars o pisos. L’atorgament no és ràpid, però acaben arribant. I ara en comunitats de propietaris et poden donar una bestreta inicial abans de fer l’obra. I les persones en situació de vulnerabilitat se li pot arribar a donar el 100% de la inversió.

Què pot costar un projecte de millora energètica?

Depèn de molts factors, del tipus d’habitatge, de l’orientació, de la situació actual...  És molt complicat de dir.

Què ha de fer una persona que vulgui impulsar un projecte de rehabilitació.

El primer que han de fer és buscar un arquitecte tècnic especialitzat en eficiència energètica. El poden buscar a través de l’Oficina Tècnica de Rehabilitació, que va néixer per gestionar totes aquestes subvencions.  El tècnic et farà un diagnòstic, que servirà per començar a sol·licitar les ajudes.

Un edifici necessita manteniment?

És fonamental. Per exemple, la impermeabilització d’un terrat té una vida útil i, al cap dels anys, s’ha de refer. Si no, a l’últim habitatge li acabarà entrant aigua i més fred i calor i gastarà més.  I per això és molt important tenir la Inspecció Tècnica d’Edificis, per conèixer les mancances.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem