25 anys dels cursos i tallers de l’Ateneu santcugatenc

Els cursos de l’Ateneu han anat guanyant inscripcions a passos de gegant

L’Ateneu és una entitat que té gairebé setanta anys i que des de fa 25 ofereix una programació estable de cursos i tallers que són la seva principal porta d’entrada. Més enllà de difondre uns coneixements, els cursos també volen ser un espai de relació.

evolucio inscripcions cursos tallers ateneu santcugat

Evolució de les inscripcions dels cursos i tallers de l'Ateneu de Sant Cugat. DADES: Ateneu. Elaboració pròpia.

Toni Ramon, director de l’Ateneu santcugatenc: “La majoria del públic de l’Ateneu són veïns i veïnes de la casa”

Fa 25 anys l’Ateneu santcugatenc va començar a programar regularment els cursos i tallers amb unes temàtiques força semblants a les actuals. “Hi havia cursos de cuina, anglès, pilates... Hi havia una mica el que s’ha continuat fent, tot i que ara s’ha ampliat molt més”, explica Isabel Carreño, responsable dels cursos i tallers de l’Ateneu. “També havíem fet ball, dansa del ventre i country”, afegeix.
La temàtica era bastant similar. El que ha evolucionat més ha estat la quantitat de cursos oferts. L’evolució de la quantitat de cursos ha anat acompanyada de l’ampliació d’espais. Els primers anys es desenvolupaven entre la planta baixa i la meitat del primer pis d’una casa de la plaça Pep Ventura. I ara, des del 2016, es desenvolupen a l’avinguda de Gràcia, a la casa Jaumandreu. Durant aquests anys, els santcugatencs s’han anat fent seva l’entitat i els seus cursos han anat guanyant inscripcions a passos de gegant. Però, tot i el creixement, l’essència dels usuaris dels cursos procedeix dels veïns de la zona.  “Sobretot en tenim un públic que ens ve a peu. La majoria del públic de l’Ateneu són veïns i veïnes de la casa”, assegura Toni Ramon, director de l’entitat. Tot i això, el perfil de persones que s’inscriuen a cursos també és de districtes i, fins i tot, de fora de Sant Cugat.

Isabel Carreño, responsable de cursos i tallers de l’Ateneu: “Fem enquestes a tots els usuaris i demanem què els agradaria fer“

Elecció participativa dels cursos i tallers de l'Ateneu

L’elecció dels cursos és coral i intervenen diferents actors. Des de professors i professionals de la casa fins als mateixos beneficiaris dels cursos.  “En acabar cada trimestre, fem enquestes a tots els usuaris i demanem què els agradaria fer que no oferim”, explica Isabel Carreño. A partir d’aquí, segons afirma, es recullen propostes i s’incorporen aquelles que encaixen o consideren interessants. “Sempre procurem que hi hagi novetats cada trimestre”, afegeix Carreño. Tot i això, l’Ateneu compta amb molts cursos de continuïtat per donar servei a tots els usuaris que fa anys que venen.

Impuls de les humanitats

La Junta  i l’equip tècnic també decideix els cursos i tallers que s’impartiran a l’entitat. Segons explica Toni Ramon, l’àrea d’humanitat és  la que s’ha potenciat més. “Com a Ateneu, crèiem que en algun moment havíem de parlar de filosofia, d’història i d’història de l’Art, de música...  Tractar tota una sèrie de disciplines  que trobàvem a faltar en edicions anteriors”.

I aquesta visió més cultural la imprimeixen en altres cursos com els de llengües estrangeres. Carreño explica que aquest any han incorporat un curs d’italià i anglès on no només s’ensenya la llengua, sinó que també es proposen llocs per visitar d’Itàlia i la Gran Bretanya. Aquestes dues noves iniciatives beuen d’un curs de francès que, segons assegura Carreño, té molta acollida. “En tenim un en francès que ens funciona molt bé. És el Tour de France de les regions i l’hem proposat per a l’anglès i l’italià”.

Espai de trobada

Aquesta visió dels cursos d’idiomes lliga amb l’esperit de l’Ateneu d’esdevenir un espai de relació entre els santcugatencs. “A través de la curiositat que pot tenir una persona per una llengua i per una cultura, acabes generant grups de trobada i conversa”, assegura Toni Ramon, que alhora també afegeix que “a l’Ateneu més enllà de difondre uns coneixements o unes disciplines  també volem ser un espai de relació i trobada”.

Públic fidel

La COVID-19 va evidenciar la fidelitat del públic, ja que, malgrat el confinament, “més de 600 persones van continuar fent cursos”, recorda Ramon. Després d’aquest període, no només han recuperat les inscripcions, sinó que les han superat.”Crec que hem esdevingut espai de referència per cursos i tallers i això ho notes quan la gent s’adreça a secretaria i pregunta per quin curs pot fer”, conclou.

D’una casa a Pep Ventura a un palau d’estil neoclàssic

L’Ateneu santcugatenc és una de les entitats més antigues de la ciutat i els últims 25 anys ha ofert una programació estable de cursos i tallers, principalment, en dos edificis diferents.

Seu de l'Ateneu a la plaça Pep Ventura de Sant Cugat durant els primers anys de la programació estable dels cursos i tallers. FOTO: Arxiu

Seu de l'Ateneu a la plaça Pep Ventura de Sant Cugat durant els primers anys de la programació estable dels cursos i tallers. FOTO: Arxiu

No es pot explicar el creixement dels cursos i tallers de l’Ateneu sense comentar les seves seus principals durant els darrers 25 anys. L’any 1956 un grup d’afeccionats a la numismàtica i la filatèlia van fundar l’Ateneu i, des dels anys 80, la seva seu es va ubicar a la plaça Pep Ventura. Durant més de 30 anys, l’edifici que fa cantonada amb el carrer  Sant Martí va acollir l’Ateneu del poble i va veure néixer la programació estable dels cursos i tallers l’any 1998.   En aquell any, l’Ateneu només ocupava els baixos i la meitat del primer pis. Fins als inicis del segle XXI, l’Ateneu, únicament, tenia aquests espais i no podia acollir més cursos dels centenars que va arribar a programar. Però, després, l’entitat es va anar ampliant fins a arribar a ocupar tot l’immoble de Pep Ventura. “Això va permetre el creixement d’alumnat. No només en disciplines, que també, sinó  en espai disponible per fer classes”, explica Toni Ramon, director de l’Ateneu. També es van agafar espais annexos per a la sala de ball i l’any 2016 es va traslladar l’entitat i les seves activitats a  l’edifici d’estil neoclàssic, Casa Jaumandreu, a l’avinguda de Gràcia. Abans, però, durant un temps, a l’avinguda Cerdanyola, l’Ateneu va instal·lar el que es va anomenar com el casal del barri, I, com també explica Ramon, “puntualment” es va arribar a un acord amb l’Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix.

Casa Jaumandreu a l'avinguda de Gràcia de Sant Cugat. Seu de l'Ateneu i dels cursos i tallers. FOTO: Cedida

Casa Jaumandreu a l'avinguda de Gràcia de Sant Cugat. Seu de l'Ateneu i dels cursos i tallers. FOTO: Cedida

Han tocat sostre els cursos i tallers de l’Ateneu?

Més enllà de les últimes inscripcions aconseguides el 2023, rècord absolut en els 25 anys, el creixement depèn de col·laborar amb altres entitats. Si hi ha alguna demanda d’una iniciativa que altres entitats ja fan, es proposa aquest espai. Però, de moment no es plantegen disposar d’un nou local. ”Ens hem d’establir bé aquí. Hem de posar les bases molt sòlides  per algun dia poder-nos plantejar un salt d’aquest tipus”, expressa Ramon.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem