L'Hospital Sant Joan de Déu previndrà a Sant Cugat trastorns de neurodesenvolupament

Al març els alumnes de 2n de primària de les escoles públiques rebran un qüestionari dins el conveni signat entre l'Ajuntament i l'Hospital Sant Joan de Déu per aplicar el Programa SJD MIND Escoles

Les escoles públiques de Sant Cugat participaran en el Programa SJD MIND Escoles de l'Hospital Sant Joan de Déu, fruit d'un conveni signat entre la institució sanitària i l'Ajuntament de Sant Cugat. Això implicarà que tots els alumnes de 2n de Primària que ho desitgin les seves famílies rebran un qüestionari perquè els professionals de la institució puguin diagnosticar casos de nens i nenes amb trastorns de neurodesenvolupament i millorar el seu rendiment acadèmic.

La regidora d'Educació, Pilar Gorina, s'ha mostrat molt satisfeta del conveni signat, ja que va ser una petició expressa que va fer ella a l'inici del mandat. D'aquest programa n'ha destacat les eines que ofereix per poder "prevenir" trastorns en els alumnes de primària.

En concret, ha dit que se sent "molt satisfeta" de poder dur a terme aquest programa i que creu "moltíssim" en la detecció i en el tractament de disfuncions d’aprenentatge cap als 6-7 anys i també amb la seva "reversibilitat" per evitar el fracàs i l’abandonament escolar en l’adolescència. A més, ha afegit que cal "ajudar a infants i joves a superar o minimitzar barreres d’aprenentatge per poder gaudir d’una escolaritat sense entrebancs i una vida adulta plenes".

Foto de família dels protagonistes del conveni entre l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Ajuntament de Sant Cugat. FOTO: Ajuntament

Foto de família dels protagonistes del conveni entre l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Ajuntament de Sant Cugat. FOTO: Ajuntament

“L’àmbit de l’escola ha de ser el paradigma de la cohesió i la igualtat d’oportunitats. La diagnosi precoç de trastorns en el neurodesenvolupament és clau a l’hora de tractar-los i contribuir a un bon rendiment escolar, i per això estem molt orgullosos d’haver establert aquest lligam tan especial entre Sant Cugat i l’Hospital Sant Joan de Déu”, ha declarat també l'alcaldessa, Mireia Ingla.

I ha valorat aquest programa, el qual ha qualificat que suposarà un punt d'inflexió a les escoles públiques i que és la primera vegada que l'Hospital Sant Joan de Déu aplica aquest programa amb un Ajuntament.

Després, el Dr. Miquel Casas, catedràtic de psiquiatria i director del Programa SJD MIND, ha alertat que el 17% dels alumnes catalans no es graduaran a l'ESO, un fet que ha qualificat de "dramatisme".  I ha xifrat en 170.000 el nombre d'alumnes catalans que estan patint a classe a causa del seu desenvolupament neurocognitiu i que els trastorns de neurodesenvolupament són els principals factors del fracàs escolar, segons les investigacions prèvies amb les quals es basa el programa.

A més, ha defensat aquest programa de l'Hospital Sant Joan de Déu perquè es calcula que 5 de cada 10 alumnes que necessiten rebre un diagnòstic no en són de diagnosticats.

Programa SJD MIND Escoles de L'Hospital Sant Joan de Déu

El Programa té com a objectiu millorar l’aprenentatge escolar a partir de la prevenció i detecció de trastorns del neurodesenvolupament -com per exemple trastorns d’aprenentatge (dislèxies, discalculies, etc.), Trastorns per Dèficit d’Atenció amb o sense hiperactivitat (TDAH), Trastorns de l’Espectre Autista (TEA)...- que poden acabar provocant baix rendiment, fracàs escolar i alteracions de conducta.

Entre els mesos de març i desembre d’aquest any el SJD MIND Escoles s’oferirà gratuïtament i de manera voluntària a tot l’alumnat de 2n de primària de les 12 escoles públiques de Sant Cugat (uns 600 alumnes). Per fer-ho possible l’Ajuntament aportarà 106.000 euros per assumir les despeses del Programa, que l’Hospital ofereix sense ànim de lucre al preu mínim de cost. L’acord és per a quatre anys.

La metodologia del programa

A la presentació del conveni, la Dra. Rosa Bosch, Coordinadora del Programa SJD MIND Escoles, ha explicat que s'estan programant reunions informatives a les escoles públiques per explicar el programa (el 28 de febrer s'ha programat la primera a l'Escola Pins del Vallès) i que la previsió és que després de Sant Medir ja es puguin començar a enviar els qüestionaris digitals a les famílies i en paper en casos específics.

Seran qüestionaris que hauran d'omplir les famílies i els tutors de l'escola, ja que per als professionals de l'Hospital Sant Joan de Déu, la seva funció és de vital importància, ja que poden aportar informació molt valuosa.

Un cop rebin totes les dades, els professionals de l'hospital només faran un diagnòstic als alumnes que presentin dificultats. Hi dedicaran entre 4 i 6 hores per fer el diagnòstic a cada alumne. En aquesta fase, es recomanarà a les famílies els millors tractaments.

Com a conclusió, la Dra. Bosch ha defensat el programa per millorar l'escola inclusiva. "Serem una millor escola inclusiva, si tenim més informació".

Els precedents del programa SJD MIND Escoles

El programa suposarà l'extensió de l'experiència que van tenir en el passat dues escoles i un institut santcugatenc, Escola Pins del Vallès, Escola Joan Maragall i l'Institut Angeleta Ferrer.

L'exdirector de l'Institut Angeleta Ferrer, Jaume Fernández, s'ha mostrat molt orgullós que la ciutat de Sant Cugat aposti per aquest programa i ha destacat que la inversió dels diners dels contribuents en iniciatives com aquesta és molt important, ja que, per a ell, la prevenció de trastorns és clau perquè la secundària ja és massa tard.

El Programa de rendiment i èxit escolar SJD MIND Escoles

El programa es basa en la constatació que els trastorns del neurodesenvolupament, que afecten un 20% de la població infantojuvenil de tots els països occidentals, són el principal grup de factors que provoquen baix rendiment i fracàs escolar a l’educació primària i a l’ESO en estar molt poc diagnosticats i tractats a Catalunya.

La metodologia d’aquest Programa ha estat implementada i validada durant 10 anys en més de 14.000 escolars de centres públics i concertats de Catalunya mitjançant el Projecte “Capellades 2011-2022”, que ha estat supervisat pel Departament d’Educació i pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i subvencionat per la Fundació “la Caixa” i la Diputació de Barcelona.

La seva posada en marxa a Sant Cugat generarà més dades que contribuiran a ampliar la base de l’estudi empíric del SJD MIND Escoles i seguir promovent actuacions per millorar el rendiment escolar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem