El centre, en la cruïlla entre les dues vies principals d’accés a Bellaterra

La gran majoria de serveis de Bellaterra es troben a la plaça del Pi i els seus voltants, davant l’estació de FGC

Bellaterra no seria el que és ara sense l’estació de FGC, que va entrar en funcionament l’any 1930. Que el tren fes parada aleshores en un petit indret de poques cases va accelerar, inevitablement, el creixement de la població. L’any 1931 també es va inaugurar la primera carretera. Actualment, la BV-1414 creua pel mig i de punta a punta el municipi.

El ferrocarril i la carretera són les dues principals vies d’accés a Bellaterra i, a la cruïlla entre aquestes dues vies hi ha el centre. A la plaça del Pi s’ubica l’Hostal Sant Pancraç, negoci hostaler que, com ha hem vist, va tenir un paper fonamental en el creixement de la urbanització els anys 30. També s’hi troba el Club Bellaterra, club que va esdevenir el principal centre social i esportiu de l’època. Una part dels seus antics terrenys es van requalificar i actualment acullen, entre altres, un supermercat i algunes botigues.

Equipaments i serveis
Bellaterra compta amb dos equipaments municipals, el Centre Cívic Bellaterra, on s’ubica l’EMD, i el Centre Cívic Turó de Sant Pau. Disposa d’un centre de primària, l’escola Bellaterra UAB –també coneguda com l’Escoleta–; un institut públic, l’Institut Pere Calders; i diversos centres educatius privats o concertats. D’aquests, en destaquen l’escola Ramon Fuster, l’escola Waldorf-El Til·ler, l’escola Bellaire i l’escola La Vall. Tanmateix compta amb una residència per a la gent gran, la CIM Bellaterra, i amb una escola de música i conservatori, El Musical.

Bellaterra té pocs serveis. D’aquí que molt sovint els bellaterrencs vagin a buscar allò que no tenen a ciutats veïnes com Sant Cugat. Sorprèn el nombre de restaurants que hi ha: deu. També compta, entre altres, amb una benzinera, un supermercat, un forn, una farmàcia, una oficina bancària, una perruqueria i una llibreria. No hi ha cap centre de salut.



L’església de la Santa Creu
Bellaterra té una església, la de la Santa Creu. A mig camí entre la plaça del Pi (plaça de l’estació) i la plaça de Joan Maragall (on hi ha l’EMD), aquesta església va ser construïda l’any 1943. La Parròquia de la Santa Creu també és seu del Grup Escolta de Bellaterra, una de les entitats més importants de la població.

Llegeix el reportatge sobre Bellaterra aquí.

 
Comentaris

Destaquem