El Ple es responsabilitza del 9N

Dues mocions, una de la CUP i l'altra de CiU, s'han presentat conjuntament perquè fan referència a aspectes legals que s'han desprès a posteriori de la Consulta del 9N a Catalunya

El Ple Municipal del 15 de desembre ha aprovat dues mocions gràcies a les esmenes realitzades en el trasncurs del plenari. Els dos textos aprovats, un de la CUP i l'altre de CiU, tenen relació amb l'actuació del govern central després del procés participatiu de 9N i que serveixen de denúncia a la judicialització d'aquesta iniciativa.

Mocions aprovades
La CUP defensa la llibertat d'expressió i d'opinió i demana la dimissió de la subdelegada del govern central a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna perquè "s’ha extralimitat en les seves funcions i que ha amenaçat ajuntaments i directors d’instituts". En aquest sentit, la moció insta al govern de la Generalitat a fer accions legals per defensar les competències de la Generalitat afectades. La proposta també insta a la Generalitat a traslladar els resultats del procés participatiu.

CIU, amb la moció, declara que "van participar actívament en la celebració de la jornada del 9N i assumeixen les responsabilitats que se'n pugui derivar". Amb la votació, els representants santcugatencs accepten ser "coautors de les accions que s'imputin al President i a altres membres del govern".

Els nacionalistes apunten que "hi ha una persecució política per part del Govern de l'Estat, a través del seu braç executor, en aquest cas la Fiscalia", en una clara instrumentalització de l'Estat de Dret, al marge de qualsevol raó jurídica".

En aquest sentit, el text de la proposta posa en dubte la separació de poders de l'Estat, ja que diu que "la presidenta del PP de Catalunya va donar a entendre que la fiscalia actuava al seu dictat". A més, la moció també explica com la Fiscalia de Catalunya va rebutjar presentar cap querella i que finalment el Fiscal General de l'Estat va ser qui ho va fer.

Actualment hi ha una querella interposada al president de la Generalitat, Artur Mas, a la vicepresidenta, Joana Ortega, i a la consellera d'Educació, Irene Rigau. La querella, però, encara no ha estat admesa a tràmit.

Les dues esmenes aprovades i presentades durant el Ple han estat, per una banda, a favor de demanar la dimissió de Llanos de Luna, i per l'altra, aprovar les dades de votació del 9N a Sant Cugat i a Catalunya.

La defensa dels partits municipals
Jordi Puigneró, regidor de CiU, ha defensat la moció presentada dient que "hem aconseguit el que era impensable fa dos anys, i és que hem fet trontollar un mur i l'hem esquerdat amb la llei a la mà i va ser un èxit". Ha volgut acabar dient que Catalunya és un poble que té el dret a decidir el seu futur.

Bruno de Salvador, regidor del grup mixt, ha començat el seu discurs dient que "en el Ple es diuen moltes barbaritats, dient-ho d'una forma suau". Per part de la moció de la CUP, explica que la convocatòria de la 9N va tenir una "participació minoritària" i que "va ser una pseudoconsulta". A més, ha afegit que "no existeix dir que Catalunya tingui el dret a decidir. a més, pel què fa al què ha dit Llanos de Luna ha estat cumplir amb el seu deure. Com a català i espanyol em sento molt orgullós de la feina que ha fet".

Pel què fa a la moció presentada per CiU, De Salavdor ha dit que els que van participar al 9N van "actuar al marge del dret per això s'ha presentat una querella criminal, ja que ningú està per sobre de la llei". El regidor ha justificat la seva denúncia als Mossos d'Esquadra el dia després de la consulta perquè, com diu, "es va extralimitar en les seves funcions i per això vaig fer la denúncia".

Joan Calderon, per part d'ICV
, ha volgut felicitar a tothom que va participar el 9N. També ha fet referència a la "desvalorització" per part del govern central cap a Catalunya després de la Consulta. Sobre el posicionament del què va fer la delegada del govern, Llanos de Luna, ha dit que "actua de birreina del govern de Rajoi i tornem a demanar la seva dimissió".

Ferran Villaseñor, del PSC, s'ha posicionat a favor de la moció de la CUP i s'ha abstingut de la de CiU perquè creu que, per una banda, la posició de la CUP "diu que no es va fer res il·legal per fer que els ciutadans votessin, i aquesta part la defensem. Pel què fa a la moció de la CiU, ha demanat que les mocions com aquestes s'han de parlar prèviament.

Per part del PP, Jordi Carreras, ha iniciat el seu discurs dient que "a Llanos de Luna no se li pot retreure que hagi estat il·legal el què ha fet, sinó el contrari. Es pot estar en desacrod però ha demostrat que ha complert perfectament en les seves obligacions". Quant a instar a la Genealitat a què traslladi els resultats del procés participatiu, Carreras ha dit que "ja anaven a fer una campanya internacional per donar a conèixer al món els resultats no es va fer pels resultats que es van obtenir. A més, "hi ha una part de la ciutadania que està insatisfeta, però aquesta és una minoria, i és un fet i aquests no els podem negar".

Amb un to de veu més alt del normal, Carreras ha acabat dient que "no es pot ser coautor d'un delicte que diuen que no l'han comès. No som capaços de fer una declaració amb un mínim de sentit comú. És que em fa posar els cabells de punta".

 
Comentaris

Destaquem