Els Barris del Monestir i Sant Francesc ja treballen per lluitar contra l'exclusió social

Entitats del barri i Ajuntament ja han constutuït la Xarxa per treballar plegats

La Xarxa per la Inclusió Social dels Barris del Monestir i Sant Francesc ha quedat constituïda oficialment aquest dijous, dia 22 de gener, en un acte al Xalet Negre. Es tracta d'una iniciativa on les entitats del barri i l'Ajuntament treballaran de forma conjunta per tal de lluitar contra l'exclusió social. La idea és que les entitats facin de radar per tal de localitzar situacions de vulnerabilitat i aportin respostes als problemes del barri, amb el suport del consistori.

"Per tirar endavant, amb l'Ajuntament no n'hi ha prou, no arribem a tot arreu i necessitem l'acció de les entitats socials i veïns", ha destacat l'alcaldessa, Mercè Conesa. L'objectiu, ha dit, és "millorar la qualitat de vida i el servei que es dóna a les persones".

Rebeca Galán, portaveu de les entitats, ha agraït la participació dels Serveis Socials de l'Ajuntament i ha destacat que la seva tasca serà fer "un anàlisi de les necessitats del barri i donar respostes viables".

La constitució de la Xarxa s'emmarca en el Pla d'Inclusió Social aprovat per l'Ajuntament el 2014.

Molt més que pobresa
"L'exclusió s'ha de desvincular de la pobresa econòmica, també té a veure amb els nivells de formació, salut, habitatge i aïllament social", ha apuntat Gerard Quiñones, polítoleg i soci director de la consultoria Neopolis, que ha treballat per promure la col·laboració entre les entitats participants de la Xarxa.

Quiñones ha remarcat que amb la crisi econòmica "els problemes socials s'han incrementat" i ha destacat la importància de "preveure i pensar en la gent que pateix risc d'exclusió social".

Treball a fons
Des de fa un any, les entitats de la Xarxa ja treballen per detectar les necessitats del barri. Ha estat un treball participatiu, amb el lideratge de l'Ajuntament, i que servirà per determinar les actuacions que cal prendre.

"El treball comunitari és la forma de ser eficients i arribar a tot arreu", ha remarcat Susanna Pellicer, tinenta d'alcalde de Serveis a la Ciutadania.

Accions concretes
A partir d'ara, serà el moment en què tot el que s'ha estudiat i analitzat passin a ser actuacions concretes. Per això, a principis de febrer es reuniran les entitats de la Xarxa per tal de decidir entre totes les prioritats.

A partir d'aquí es crearan tres comissions temàtiques que detallaran tres actuacions per a realitzar durant les properes setmanes o mesos, depenent de cada actuació i el temps que requereixi. 

Seran accions relacionades amb la formació, la feina, l'habitatge, la salut o les persones grans.

Qui en formarà part?
Totes les entitats del barri poden sumar-se a la Xarxa per la Inclusió Social. Ara per ara, la formen: Associació de Veïns del Monestir, l'Associació de Veïns Centre Est, la Missió Evangèlica i l'Assemblea Cristiana Gilgal; a banda de la Creu Roja i Càritas.

 
Comentaris

Destaquem