El Restaurant Telefèric, un establiment familiar amb més de 30 anys d’història a la zona de Torreblanca, va ser fundat el 1992 com a continuació d’un altre restaurant, Rondes, situat al carrer Elias Rogent —just davant dels cinemes i el Teatre-Auditori—, molt a prop de l’emplaçament actual. Des del seu origen, el Telefèric s’ha distingit com a pioner per la seva oferta gastronòmica basada en pintxos.
Pioners en pintxos
Aquell primer establiment era molt petit i comptava amb una barra on s’oferien pintxos, un plat que en aquell moment era pioner a Sant Cugat i també a Catalunya. “Els meus pares van ser uns dels precursors dels pintxos quan encara no existien ni Lizarran ni Sagardi. Crec que a Sant Cugat es va obrir el primer local, i potser el primer de Catalunya, que va introduir el concepte dels pintxos”, recorda Maria Padrosa, filla dels fundadors Ramon i Sole, i actual propietària del restaurant juntament amb el seu germà Xavi Padrosa.
Pocs anys després, l’espai es va quedar petit i van adquirir el local de l’edifici del Policlínic, on durant els últims 30 anys s’ha ubicat el Telefèric.

Pintxos de Telefèric Sant Cugat. FOTO: Arxiu
Per què Telefèric?
El nom de Telefèric prové d’una anècdota familiar: durant un dels estius que passaven a Suïssa, el pare va comprar un telefèric de joguina que va penjar al restaurant Rondes, i tothom el coneixia com “el del telefèric”. Quan es van traslladar, els dos fills van proposar posar aquest nom al nou establiment. Segons explica Maria Padrosa, en aquell moment oferien entre 80 i 90 varietats diferents de pintxos.
“Havia estat un restaurant molt emblemàtic pel que fa als pintxos. De fet, avui dia la gent encara ens en reclama”, comenta. No obstant això, després de la pandèmia de la COVID-19, mantenir una varietat tan àmplia es va complicar, ja que els pintxos han de sortir directament de cuina i es perdia una mica l’essència original. Per això, després de la pandèmia, els seus pares van optar per un format més orientat a carta, similar al del restaurant que els fills havien obert a Barcelona uns deu anys abans.

bf60ca44 e47a 483a 88d8 83599817025c 38 800x400
L'expansió del negoci més enllà de Sant Cugat
Els fills, Xavi i Maria, gràcies als seus viatges per tot el món, van exportar el concepte Telefèric més enllà de Sant Cugat quan encara tenien vint-i-pocs anys. Primer van inaugurar un restaurant a Barcelona i, posteriorment, van obrir diversos establiments als Estats Units. Van començar l’expansió a la plaça Letamendi de Barcelona. Primer van mantenir la idea dels pintxos, però amb una evolució progressiva cap a un model més basat en carta. Tot i conservar el format de pintxo, l’oferta es va fer més directa i adaptada a carta. Després de l’èxit d’aquest primer restaurant, van iniciar l’aventura americana.

Restaurant Telefèric a Los Ángeles. FOTO: Cedida
L'aventura americana
Als Estats Units van obrir primer un local a San Francisco i ara ja en tenen sis en total. Els locals actuals els tenen a Walnut Creek, Palo Alto, Los Gatos, Los Angeles, Long Beach i Roseville. Fins al 2027 tenen previst obrir a Seattle, Sacramento, Newport beach, Dallas, Arizona i Dana Point.
Els ambaixadors de la cuina de Barcelona
Després de 30 anys, el negoci es troba immers en un procés d’expansió que vol exportar la gastronomia que van iniciar els pares. “El nostre objectiu és acabar sent els ambaixadors de la cuina espanyola i, sobretot, de la marca Barcelona”, destaca Maria Padrosa. De fet, el logo de Telefèric inclou la denominació Telefèric Barcelona, i als Estats Units els locals són coneguts simplement com a Barcelona. Segons Padrosa, el nom Telefèric també permet jugar amb la pronunciació americana —“Terrífic”— que en anglès fa referència a alguna cosa excel·lent. Aquest detall ha ajudat a captar l’interès dels clients americans, que valoren molt la història i l’arrelament de les empreses.

Maria Padrosa i Xavi Padrosa, hereus del Telefèric Sant Cugat. FOTO: Cedida
La segona generació agafa les regnes
A Sant Cugat, els dos fills han assumit les regnes de l’establiment original, ja que els pares han arribat a l’edat de la jubilació. “Els meus pares ens ho han posat complicat per continuar el seu llegat, perquè ho han fet molt bé”, reconeix Maria Padrosa. “Venim una mica a renovar la proposta gastronòmica. En aquesta línia, ofereixen la mateixa oferta que teníem a Letamendi, basada en tapes, encara que han volgut mantenir una referència als pintxos originaris. Cada tarda, de 19:30 a 21:00, serveixen una selecció d’unes deu varietats de pintxos per als nostàlgics. Alhora, van informant els clients que Telefèric ha canviat, però que els pintxos continuen presents, tot i que en un nou format.

Tapes al restaurant Telefèric Sant Cugat. FOTO: Cedida
Una proposta gastronòmica renovada
La segona generació ha reinventat els pintxos en un format més orientat a les tapes i ha renovat la proposta amb una carta àgil i fresca. “Intentem oferir tapes que anem adaptant segons la temporada”, explica Maria Padrosa. Entre els plats més destacats hi ha clàssics com el pop trufat, les croquetes de peus de porc, el taco cruixent de tàrtar de tonyina, el sandvitx amb brioix de galta de vedella o Gambellini. De postres, la torrija i el cremós de cheesecake s’han convertit en imprescindibles.
A més, han incorporat els arrossos, que s’han consolidat com un dels plats estrella del menú de migdia i que, pròximament, també estaran disponibles en servei de delivery, tot i que ja es poden demanar per emportar.

Tapes al restaurant Telefèric Sant Cugat. FOTO: Cedida
Tapes per compartir i arrossos, les novetats a Sant Cugat
Les tapes i els arrossos són les principals novetats de la carta i representen una nova manera de gaudir de la gastronomia en un format més compartit i informal. Segons explica la xef del restaurant, Aziza El Bachiri, l’objectiu ha estat “introduir les tapes per compartir amb amics i família”, i complementar-lo amb una selecció d’arrossos. Actualment, l’oferta inclou fins a nou varietats diferents, entre les quals destaca l’arròs de conill, amb un toc personal de la cap de cuina.
Cuina casolana amb producte de proximitat
Un altre dels elements que diferencia la proposta gastronòmica del Telefèric és que tots els plats es preparen íntegrament a la cuina del mateix restaurant. Elaboracions com les croquetes de peus de porc, els bravitos de pollastre cruixent, el ravioli d’ànec de Pequín —un dels segells personals de la xef— o la salsa de foie exemplifiquen el nivell tècnic i l’atenció al detall del seu equip de cuina.
A més, l’ús de productes de proximitat i ingredients de temporada reforça aquest compromís amb la qualitat i la identitat pròpia de cada plat.

Còctels a Telefèric Sant Cugat. FOTO: Cedida
Pel que fa a la beguda, el Telefèric ofereix una carta de vins molt seleccionada, amb predilecció per cellers petits i varietats autòctones, amb l’objectiu de sorprendre el client i donar a conèixer propostes diferents dins del món vitivinícola.
En aquesta nova etapa, a més, han incorporat còctels a la seva oferta, inspirats en la tendència americana de maridar menjar i còctels. “Darrere de cada còctel hi ha una producció brutal”, explica Maria Padrosa, que destaca l’esforç del seu equip per adaptar les receptes més exitoses dels seus locals als Estats Units i portar-les al públic local.