Argentina i Uruguai exporten a Sant Cugat la cultura de la carn

Aquests dos països han sabut popularitzar la seva gastronomia a Europa reivindicant la qualitat de la carn

La cuina argentinouruguaiana té una important i inusitada presència a Sant Cugat. L’explicació més plausible, a més del fet objectiu que hi ha molts argentins i uruguaians que han immigrat i viuen a Catalunya, és que es tracta d’una cuina que s’adapta fàcilment als gustos europeus pel fet que els seus orígens estan íntimament relacionats. De fet, es podria dir que la cuina resultant és una combinació perfecta entre les cuines italiana, espanyola i francesa.

 

A aquesta important influència de les cuines europees, però, s’hi ha d’afegir un aliment que la fa singular: la carn. Argentins i uruguaians consumeixen anualment de mitjana 42 i 41 quilograms per capita de carn bovina i són el primer i el segon país que més en consumeixen del món. A més, tenen els seus talls, diferents dels d’aquí: l’asado de tira, l’entraña, el vacío o el matambre són alguns dels talls de carn més gustosos. 

 

“La qualitat de la matèria primera és indispensable. La carn ha de ser de bona qualitat”, expliquen Miguel i Karen, propietaris de La Cantonada, un restaurant especialitzat en crepes i cuina rioplatense (nom amb què es coneix la cuina de l’Uruguai). Entre els seus plats tradicionals destaquen les carns, les pastes casolanes i postres com el pastís de xocolata, dolç de llet i nous.

El bon menjar i el bon beure

En aquests països d’Amèrica del Sud, menjar és més que un acte social. No obstant això, també es valora el bon beure. Per exemple, no pot faltar un bon vi negre –amb varietats autòctones com el malbec a Argentina o el tannat a Uruguai– per acompanyar un àpat de carn.

 

Altres aliments imprescindibles, a més dels ja citats, són les empanades o la milanesa, salses com el chimichurri, i dolços com els alfajores. Sense oblidar el mate, infusió de yerba mate que és tot un símbol cultural de la regió.

Recepta de matambre a la leche, de La Cantonada

Recepta de matambre a la leche. FOTO: Artur Ribera

Ingredients 

Matambre, adobo (mescla de pebre, pebre vermell, orenga i altres espècies que es compra preparat), llet, crema de llet, formatge per gratinar, unes gotes de llimona i sal.

 

Elaboració

  1. Quan tingueu el matambre a punt, que és la peça de carn que es troba entre la pell i el costellam de la vaca, deixeu-lo macerant en una font durant 48 hores en adobo i cobrint la carn amb llet. L’adobo és una mescla d’herbes entre les quals hi ha pebre, pebre vermell i orenga. També és recomanable que quan macereu la carn hi poseu unes gotes de llimona. Faran que la llet, quan es cuini el plat, qualli i faci grumolls.
  2. Passades les 48 hores, cuineu-lo al forn molt lentament durant unes hores, fins que la carn estigui ben tendra.
  3. Finalment gratineu-lo amb formatge i crema de llet.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem