contingut promocionat
Condis Coll Favà

Kamut, el blat de l’antic Egipte

Per als al·lèrgics al blat, el kamut és un excel·lent substitut

El blat anomenat kamut és un avantpassat del modern “blat dur”, originat en el món antic fa milers d’anys. Després d’un llarg període en l’oblit, el gra va ser redescobert i ara està en vies de trobar un important lloc en la dieta contemporània.

El blat kamut posseeix un agradable sabor que recorda la mantega, conté entre un 20% i un 40% més de proteïnes, presenta majors quantitats d’aminoàcids, vitamines i minerals i és més fàcil de digerir que el blat comú. Aquest blat té, a més, propietats hipoal·lergèniques.


El pa de kamut és lleuger, amb una crosta suau i daurada i es manté fresc durant dies.

Un blat amb història

Després de la Segona Guerra Mundial un pilot nord-americà va afirmar haver recollit un grapat de grans d’aquest cereal d’un sarcòfag en un tomba propera a Dashare (Egipte).

Va entregar els 36 grans a un amic, qui els va donar al seu pare, un agricultor de Montana (Estats Units). Aquest agricultor els va conrear i va obtenir una petita collita que va distribuir com a curiositat en el mercat agrícola local. D’aquí neix la llegenda que aquest gra prové de la troballa en una tomba egípcia.


El gra d’aquest cereal va ser batejat com Blat del Rei Tut’s. Però les bondats i capacitat d’aquest singular gra van ser ràpidament oblidades.

El 1977, un petit recipient que contenia el Blat del Rei Tut’s va ser redescobert i entregat a l’equip d’agricultors Mack i Bob Quinn, agricultors orgànics de l’Estat de Montana.

Bob, enginyer agrònom i bioquímic, va comprendre el valor d’aquest singular i únic cereal. Els germans Quinn van seleccionar una sèrie de grans i es van dedicar a la tasca de multiplicar aquest cereal durant una dècada.


La investigació va revelar que aquest gra provenia originalment de la fèrtil vall del Nil a Egipte, entre els rius Tigris i Eufrates.

Contingut patrocinat per

Més informació
 
Comentaris

Destaquem