Es compliran 20 anys de l’atac del Pi d’en Xandri

L’atac es va frustrar per les mesures urgents que es van fer per guarir l’arbre, entre elles l’apuntalament del pi

El Pi d’en Xandri, l’arbre més icònic de Sant Cugat, va patir un atac l’any 1997, per això aquest 2017, es compliran 20 anys d’aquesta agressió, que va canviar el perfil de l’arbre i el va deixar tal com es pot veure avui en dia, apuntalat. Amb la intenció de destrossar aquest símbol local, ubicat al camí que porta cap a l’ermita de Sant Medir, la matinada del 2 de febrer de 1997, entre dos quarts de cinc i dos quarts de sis, algú el va intentar talar i en el tall que li va produir la serra elèctrica amb què el van tallar i hi van calar foc.

El sabotatge contra aquest imponent exemplar, que destaca pels seus 23 metres d’alçada i la seva espectacular capçada, amb una amplada de 21 per 15 metres i que es divideix en dues parts, pretenia ferir-lo de mort. El Pi es diu d’en Xandri, perquè es troba en terres que antigament van ser propietat d’un pagès que es deia Xandri.

L’atac es va frustrar per les mesures urgents que es van fer per guarir l’arbre, entre elles l’apuntalament del pi i les cures que se li van aplicar al forat, de manera que va ser capaç de regenerar-se. Aquest atac al Pi d’en Xandri va provocar la manifestació més multitudinària que es recorda a la ciutat sota el lema: ‘Protegim Torre Negra’, l’espai on s’ubica aquest pi pinyoner.

El Pi de'n Xandri anys abans de l'atac. FOTO: Octavi Galceran

 
Comentaris

Destaquem