Opinió: Com afecta la tardor al nostre cos?

ESPAI PUBLICITARI. No és una utopia: La tardor afecta al nostre estat d'ànim

Amb l'arribada de la tardor, moltes persones solen notar un canvi en el seu estat d'ànim. Això sol passar pel canvi de llum que experimentem respecte als dies d'estiu. Els més petits no són conscients d'aquest canvi, però els afecta directament al seu ritme diari. Què passa? Per què decauen els ànims?

Doncs bé, ens trobem davant d'un fenomen totalment natural. Quan el nostre cos és sotmès a falta de llum, ja sigui solar o elèctrica, el nostre cos segrega més nivells de melatonina , que és l'hormona encarregada de regular els patrons de llum i foscor.  De fet, en els casos d'insomni tant infantil com adult, una de les mesures més efectives per induir, de forma natural, el somni abans d'anar-se'n al llit és crear ambients amb poca llum.

Desconnectar televisors, mòbils i llums amb molta intensitat. Això farà que segreguem més nivells de melatonina en el nostre organisme i així, el nostre somni i el dels petits, serà més reparador. Probablement, si ens dormim amb alguna llum, l'endemà ens sentirem més cansats i el somni no haurà estat tan profund.

Com influeix en els nens?

D'aquesta manera, el cansament , el no dormir bé, la manca de llum durant el dia, el passar més hores dins d'espais tancats i no oberts, pot generar en nosaltres un estat d'ànim més baix del normal . Però, com se sol manifestar això en els nens i adolescents? En general , poden mostrar-se més irritables i inquiets, s'aprecia certa inestabilitat associada a canvis d'humor i més son als matins. A més, tot els costa més. Els esforços per concentrar-se i posar atenció a les coses, són més extrems i complicats d’assolir.

Què no s'estengui el pànic , com els podem ajudar, nosaltres? És molt important respectar les hores de llum del dia, gaudir en la mesura del possible d'elles i sortir a l'aire lliure per a una major llum solar, generada de forma natural. Perquè es puguin relaxar o anar a dormir, rebaixar la intensitat de tots aquests estímuls serà molt important.

Així mateix, si el que necessiten és sentir-se més actius, per estar més concentrats i poder posar més atenció i esforç en les tasques, haurem de revisar quins són els nivells de llum en l'ambient i tractar de modificar-los a la nostra conveniència. És un tòpic i una realitat que la llum ens dóna energia i vida.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem