Tradició de Nadal: Fanalets de Reis

A l’interior d’aquests fanals, que penjaven d’un petit pal o bastó, s’introduïa una petita espelma que projectava llums a través dels orificis

L’arribada dels Tres Reis de l’Orient: Melcior, Gaspar i Baltasar se celebrava antigament a Sant Cugat amb desenes de fanalets il·luminats. Els infants elaboraven aquests petits fanals amb paper i cartó, donant-lis grandàries, colors, formes i formats diferents. A l’interior d’aquests fanals, que penjaven d’un petit pal o bastó, s’introduïa una petita espelma que projectava llums a través dels orificis que s’obrien en el mateix fanalet.

Aquesta tradició encara es fa a diverses poblacions catalanes, tot i això els fanalets s’han sofisticat i millorat amb el temps, de manera que ara per ara els fanalets tenen a l’interior un llum que funciona a piles i en algunes ocasions són plegables, el que permet guardar-los any a any. Nens i nenes esperen veure passar els Tres Reis, fanalets en mà i en algunes poblacions amb torxes. 

Aquest costum es manté d'un vestigi antic, quan els nens sortien al bosc o a la platja a fer senyals de llum amb l’objectiu de mostrar el camí als Reis perquè no es perdessin. La llum dels fanalets simula també el rastre de l’estrella que assenyalava el punt del naixement del nen Jesús.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem