Joves que marxen i gent que vol comprar sí o sí

Parlem amb immobiliàries de Sant Cugat perquè ens expliquin quines són les característiques del mercat local d’habitatge i els perfils de les persones que busquen casa a Sant Cugat.

Un dels problemes tradicionals per molts santcugatencs és el preu de l’habitatge a Sant Cugat. Segons un informe d’Habitaclia del 2014, el preu per metre quadrat d’obra nova ronda els 3.000 euros a Sant Cugat. El preu del metre quadrat mitjà de Catalunya se situa en els 2.028 euros i al Vallès Occidental el metre quadrat es paga a 1.655 euros.

Jordi Parellada, director comercial de l’oficina d’Organ de Francesc Moragas, explica algunes de les conseqüències: “En els anys bons els preus estaven molt alts i molta gent del poble no podia optar a un pis de propietat, així que molta gent va marxar a Rubí o Cerdanyola”.

Compra o lloguer
Però això també s’explica per la cultura de compra que imperava en la societat: “Abans els joves volien comprar sí o sí i havien de marxar a Rubí. Compraven a Rubí quan podien quedar-se de lloguer a Sant Cugat. Volien ser propietaris d’un immoble”.

Sobre si aquesta mentalitat ha canviat, Parellada no ho té clar: “Comença a haver-hi un canvi de mentalitat però la gent encara vol comprar, la intenció cultural existeix. La gent vol tenir una propietat com a seguretat per quan es faci gran i es jubili. Però la realitat és una altra i hi ha més gent que opta pel lloguer per qüestions econòmiques i també per l’estabilitat laboral i mobilitat”.

Elena Sala, d’Amat Immobiliaris, assegura que “de moment la gent prefereix la compra, tot i que el lloguer es manté per gent molt jove o recent desplaçats”.

Buscant tranquil·litat
Tant Parellada com Sala coincideixen a assenyalar les famílies joves amb nens i de classe mitjana-alta com el principal públic que busca una casa a Sant Cugat. Per a Elena Sala, hi ha tres factors que influeixen: “L’estil de ciutat –family friendly–, la relació qualitat-preu, i l’excel·lent comunicació de la ciutat amb Barcelona”.

“Tenim bones escoles i universitats, un entorn amb molts parcs, es fa vida a Sant Cugat, molta tranquil·litat... hi ha molta qualitat de vida”, destaca Parellada, qui argumenta el preu de l’habitatge per la demanda que hi ha a Sant Cugat, que no ha baixat tant com en d’altres municipis.

El futur del mercat
Pel que fa al mercat immobiliari, tots dos creuen que s’ha estabilitzat el preu i Parellada reconeix que a Sant Cugat no ha baixat tant com en d’altres municipis. Si actualment el preu del metre quadrat és de 3.000 euros, l’any 2007 a Sant Cugat se situava a l’entorn dels 3.682 euros. “Els preus es mantindran i segurament no començaran a repuntar fins al 2018”, preveu Sala.

Reportatge
Aquest article forma part del reportatge Dret a l'Habitatge, publicat al DIARI de Sant Cugat.

Dret a l'habitatge

Els desnonaments, una realitat a Sant Cugat

La tasca dels procuradors en els desnonaments

Ajudes a famílies per la manca de lloguer social

 
Comentaris

Destaquem