L'Ajuntament reclama el retorn dels arxius requisats durant la Guerra Civil

Com altres administracions de la República, el consistori va ser objecte de l'expoli i dins d'aquest expoli se li van requisar, entre el 1938 i el 1939, la documentació municipal per part de la Jefatura de Fuerzas y Servicios de Ocupación

L'Ajuntament de Sant Cugat demana que se li retornin tots els arxius que se li van decomissar durant la Guerra Civil. A través d'una moció que presenten al ple municipal d'aquest febrer, tots els grups menys el PP hi han votat a favor. Com altres administracions de la República, el consistori, que estava situat a la plaça de Barcelona, va ser objecte de l'expoli i dins d'aquest expoli se li van requisar, entre el 1938 i el 1939, tota la documentació municipal per part de la Jefatura de Fuerzas y Servicios de Ocupación.

La moció defensa que la documentació municipal "és propietat indestriable de la institució i que forma part i documenta els seus actes i decisions". El text recorda que tot organisme ha de retornar la documentació manllevada d’un altre organisme públic un cop feta la funció que tenia encomanada i que la Llei de patrimoni històric de l’Estat declara la imprescribilitat dels documents públics.

La proposta recull també que "no hi ha justificació perquè un cop restablerta la legalitat democràtica dels ajuntaments i un cop dissolt l’organisme que va retenir la documentació per usar-la amb finalitats repressives encara es mantingui retinguda". Paral·lelament el grup assenyala, a través de la moció que: "La retenció d’aquesta documentació contra la voluntat municipal per reintegrar-la als seus arxius institucionals és un acte contra la legalitat i l’autonomia municipal sobre el seu àmbit competencial i béns propis".

Un llarg procés
Entre els punts que tracta la moció, destaca que els franquistes van establir un gran dispositiu per requisar tota la documentació de les institucions públiques, sindicats, partits i particulars amb la finalitat de dur a terme una forta repressió política. Durant el 2005 es va aprovar una llei que establia el dret de la Generalitat a recuperar el seu patrimoni documental institucional i la resta de documents requisats a entitats i persones particulars amb la finalitat de restituir-la als qui la volguessin recuperar. Tot i això, es deixà al marge la documentació municipal i encara que el Ministeri de Cultura es va comprometre a retornar del fons de Salamanca, encara no s’ha produït.

Intervencions dels grups municiapls:

Guim Pros, de la CUP, reclama que tornin els papers.

Roser Casamitjana, d'ICV, dóna suport a la comissió de la dignitat per l'esforç que fa. "Sembla mentida que després de 75 anys encara hem d'estar reclamant".

Ferran Villaseñor, del PSC, cal felicitar a totes les associacions de l'esforç que fan reclamant els papers per a retornar a la memòria de moltes famílies.
Maria Dolors Domènech: Per part del PP, No diu tota la veritat, ja que la Generalitat en el seu moment no va retornar els papers a particulars, i per això el procés es va aturar. No podem votar a favor d'una moció que hi falten dades i no entenem perquè s'ha presentat.

 
Comentaris

Destaquem