L'oposició lamenta la manca d'informació en el pagament de 7,5 milions d'euros a Adif

La proposta de l'acord per complir amb la sentència ha aixecat malestar als grups de l'oposició perquè s'ha informat "tard i malament"

Els grups d'ICV-EUiA i el PP s'han abstingut al pagament que de 7,5 milions d'euros que ha de fer l'Ajuntament a Adif pel seu descontentament per la falta d'informació mentre que el PSC hi ha votat en contra i els tretze regidors de CiU, a favor.

Joan Calderon, d'ICV ha expressat que els grups de l'oposició haurien d'haver estat informats abans "perquè van rebre la sentència el mes de desembre passat". Creiem que "la gestió de la informació és millorable". "Les explicacions on toquen i quan toquen".

Pels socialistes, Ferran Villaseñor, ha dit que l'expropiació era necessària però també ha criticat que no s'hagi informat als grups sobre la sentència. "No ens agrada el conveni".

En la mateixa línia, Jordi Carreras del PP ha criticat la gestió que s'ha fet i ha manifestat que "està clar que l'equip de govern no vol el vot de l'oposició perquè sinó ho haguessin fet diferent". També ha expressat que "costa de creure que no s'hi pugui fer res més amb aquesta sentència perquè crida l'atenció l'augment del preu del sòl".

En la seva defensa, el regidor d'Urbanisme i Obres, Pere Casajoana ha dit que "Adif no ha volgut negociar mai". També ha dit que "s'han seguit els mateixos procediments que passa amb les zones verdes". El què s'ha explicat al ple és el conveni. La quantitat de 7,5 milions d'euros no és fixa sinó màxima i va en funció de la rapidesa que es pugui fer el planejament urbanístic i, per tant, dels interessos que es demanin.

Els fets
L'Ajuntament de Sant Cugat ha de pagar un total de 7,5 milions d'euros a l'empresa ferroviària Adif (Administrador d'infraestructures Ferroviàries) com a conseqüència d'una expropiació d'uns terrenys que va fer el consistori l'any 2005, com ha a conèixer el regidor d'Urbanisme i Obres, Pere Casajoana.

L'any 2005 l'Ajuntament va expropiar un terreny de 1.000 metres quadrats de la ronda nord (on hi ha l'estació de Renfe) a Adif per un valor de 100.000 euros, segons el Consistori. L'empresa va iniciar la via contenciosa perquè estava en desacord amb la decisió de l'Ajuntament. Primer una sentencia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i posteriorment el Tribunal Superior de Madrid ha dictaminat que l'Ajuntament ha de pagar 4,5 milions d'euros a l'empresa pel sòl afectat.

Aquesta xifra de diners se li han de sumar els interessos per un valor d'1,5 milions d'euros fins a l'actualitat i també els que es generaran en els pròxims quatre anys, quan l'Ajuntament haurà de pagar la totalitat dels diners que es reclamen per sentència i que arriben als 7,5 milions d'euros.

El pagament
L'Ajuntament farà dos pagaments parcials a Adif. Un en forma de solar de Can Cabassa per construir-hi habitatge lliure per un valor de 3,5 milions d'euros. L'altre pagament s'efectuarà el mes de febrer de l'any 2018 en concepte d'un bloc d'edificis d'habitatge de lloguer protegit que construirà l'Ajuntament i vendrà a un tercer per un valor de 3,5 milions d'euros que seran dipositats a Adif.

En el pressupost dels anys 2015, 2016 i 2017 es farà una reserva per construir aquests habitatges. Així la construcció anirà a càrrec de l'Ajuntament, mentre que la gestió serà d'uns tercers, una vegada efectuada la venda. Està previst que aquest edifici també se situï a Can Cabassa i la seva construcció tindrà un cost estimat d'1,5 milions d'euros.

 
Comentaris

Destaquem