La Unió Ciclista Sant Cugat, una entitat històrica de la ciutat

A part del seu vessant esportiu, el club també treballa en molts dels àmbits relacionats amb la bicicleta

La Unió Ciclista Sant Cugat té el seu origen en la Peña Ciclista Quiero y no Puedo, una club d’aficionats al ciclisme que es va crear l’any 1957. El 1960 aquesta penya va donar lloc a l’actual Unió Ciclista, una entitat que amb els anys s’ha convertit en un dels clubs més antics del municipi.

Actualment, la Unió Ciclista és una entitat força diferent de com la van concebre els seus creadors. És un club que s’implica activament en la ciutat i que entén el ciclisme no només com una activitat lúdica i esportiva. El seu president, Rafa Robledo, ho explica així: “Formem part d’un club minoritari que entén que l’associacionisme és alguna cosa més que reunir-se quatre amics per sortir amb la bicicleta. Una bona part del club s’identifica amb la filosofia que han de tenir cabuda tots els vessants del ciclisme i s’ha d’intervenir en tot”.

Què ofereixen?
Un dels serveis que ofereix la Unió Ciclista és l’Escola de Ciclisme. L’escola  té un complet programa d’entrenament i sortides per al jovent de Sant Cugat. “Els dimarts es fa entrenament físic, piscina i córrer; els dijous es fa entrenament amb la bicicleta, i els dissabtes es fan les sortides”. Paral·lelament a l’escola clàssica de ciclisme també s’iniciarà al gener l’escola de bike trial.

Altres seccions esportives de la Unió Ciclista són els grups de carretera i BTT i la secció de triatló. En l’àmbit esportiu, el club organitza activitats com la Transcollserola de BTT i col·labora habitualment en tot tipus d’activitats esportives, tinguin o no relació amb el ciclisme, que organitza l’Ajuntament.

D’altra banda, la Unió Ciclista té una intensa activitat fora del que és la bicicleta entesa com a esport. “Tenim la part esportiva però també tota aquella activitat que té un reflex en el nostre entorn social, és a dir, ciclisme urbà, ciclisme com a transport intermodal i ciclisme de viatge”. En aquest sentit, cal destacar el treball que fa juntament amb l’Ajuntament pel que fa a qüestions de mobilitat i medi ambient. També participa activament en fòrums de debat, taules de discussió i reunions relacionades amb el món de la bicicleta.

La Unió Ciclista posa a disposició dels seus socis una assegurança que inclou assistència jurídica i descomptes per comprar equipacions i a diferents comerços de la ciutat.

El local, punt de cohesió

L’Ajuntament va cedir, a mitjan d’aquest 2014, un local perquè la Unió Ciclista pogués desenvolupar la seva tasca social. En concret, aquest local es troba situat a la rambla Can Mora 11, 1r 1a, al costat de l’oficina de Correus. Robledo assegura que amb aquest nou local augmentarà la massa social del club, que ara és de 230 socis: “Per fidelitzar la gent també hi ha d’haver un tracte i amb el local tenim espai per fer-ho”. Entre els serveis que s’oferiran al nou local social hi ha els d’assessoria de viatges, assessoria per triar quina bicicleta comprar i assessoria pel muntatge de la bicicleta. “L’objectiu és donar un servei a la ciutat”.

Llegeix tot el reportatge

 
Comentaris

Destaquem