Les diferents opinions polítiques vers l'hissada de l'estelada

Les primeres reaccions polítiques després de la notícia sobre la decisió de l'alcaldessa de penjar l'estelada a la plaça Lluís Millet no han tardat en arribar

El PP demana la retirada de totes les banderes estalades dels espais públics. FOTO: El·laboració propia El PP demana la retirada de totes les banderes estalades dels espais públics. FOTO: El·laboració propia
L'ANC ha desplegat l'estelada al campanar del Monestir per ballar el 'Paga-li Joan'. FOTO: A.Mira L'ANC ha desplegat l'estelada al campanar del Monestir per ballar el 'Paga-li Joan'. FOTO: A.Mira

L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha decidit penjar l'estelada a la plaça de Lluís Millet de Sant Cugat de manera permanent. Encara no se sap el dia exacte en què s'instal·larà l'estelada, però el més segur serà a la vigília de la Diada. Alguns partits polítics de la ciutat ja han fet sentir les seves veus per posicionar-se en relació a l'estelada.

Convergència i Unió
Xavier Escura, regidor de Cultura, justifica així la decisió del seu partit d'instal·lar l'estelada de forma permanent a la plaça Lluís Millet: La instal.lació de l’estelada a la Plaça de Lluís Millet obeeix a un compromís adquirit per l’alcaldessa, i respon a un fet tan natural, legítim i democràtic com és donar satisfacció a una petició d’una entitat catalana, i també santcugatenca, que, tant a nivell local com nacional, gaudeix d’una àmplia i majoritària representativitat de la societat civil catalana". Tanmateix assegura que aquesta representativitat, en l’àmbit estrictament polític, "connecta i s’identifica amb el posicionament de diferents forces polítiques catalanes, també dins del nostre consistori, de forma majoritària i democràtica".

Partit Popular
El PP ha denunciat la decisió que ha pres l'alcaldessa perquè "una vegada més s'ha fet ús institucional dels catalans i els santcugatencs en benefici de la independència". Pels populars, aquesta acció és un fet "inacceptable" i un "abús antidemocràtic". A més, han recordat que Conesa "no ha consensuat amb els partits com haviat dit" perquè "nosaltres ho hem sabut per la premsa". "Ha consensuat amb ERC i l'ANC".

Partit Socialista de Catalunya
Els membres del PSC de Sant Cugat han expressat que "l' Alcaldessa ja va fer públic que posaria l'estelada sin die el gener de 2013 i no ho va complir". Els socialistes recorden que aleshores van proposar pactar entre tots els grups un calendari d’ús dels pals de les banderes no oficials per commemorar les dates que es considerin.

Iniciativa per Catalunya Verds
Des de la secció santcugatenca d'ICV-EUiA han manifestat que "no volem entrar en un joc de banderes". Consideren que el gest que ha fet l'alcaldessa ha estat "complir amb el compromís que havia arribat amb l'Assemblea Nacional Catalana".

Candidatura per la Unitat Popular
Els membres de la CUP Sant Cugat apunten que els "sembla correcta la decisió de penjar l'estelada i que es mantingui fins que puguem celebrar el referèndum". No obstant això, consideren que "cal fermesa i compromís amb la consulta, incloent la desobediència si s'escau, més que gestos simbòlics". Des de la CUP posen de manifest que "CiU sovint és incoherent" perquè ha rebutjat "declarar Sant Cugat moralment exclòs de la Constitució, territori lliure i sobirà o ciutat antimonàrquica".

Esquerra Republicana de Catalunya
La secció local d'ERC celebra que l'alcaldessa es comprometi a fer onejar l'estelada de forma permanent al municipi. No obstant això, el partit republicà liderat per Mireia Ingla exigeix que compleixi amb el compromís adquirit durant l'anterior mandat i, en aplicació de la moció “un país, una bandera”, retiri la bandera espanyola del consistori i hi pengi l'estelada fins a la proclamació de la República Catalana. "Cal fer un pas més", expressen, en un comunicat.

Ciutadans
Els membres santcugatencs de C's s'han mostrat en contra de la decisió de Conesa i han expressat que no els sorprèn el què ha fet l'alcaldessa perquè "segueix intentant amagar, sempre amb fons públics, les misèries del seu partit darrere del folklore de la bandera que no representa a res ni a ningú". Consideren que l'estelada significa "divisió de la societat catalana que pretenen alguns" i afegeixen que "per molt gran que sigui, mai arribarà a tapar les vergonyes convergents".

Joventut Nacionalista de Catalunya
La JNC de Sant Cugat també celebra la penjada de l’estelada a la plaça Lluís Millet de forma indefinida ja que tenien previst presentar pròximament, una moció amb el mateix objectiu. "Per nosaltres és una bandera que expressa llibertat, democràcia, tolerància i respecte". A més, la JNC manifesta que "cal donar suport a les iniciatives socials que promoguin actes pedagògics i reivindicatius" i asseguren que més encara "en un context en el qual l’Estat espanyol actua de forma deslleial amb la resta d’administracions públiques, incomplint els compromisos econòmics que té contrets amb el nostre país, intentant portar-nos cap a l’asfíxia econòmica, perllongant una situació d’espoli fiscal insostenible i retallant drets socials i de ciutadania que han costat molts anys d’aconseguir".

(seguirà ampliació)

 
Comentaris

Destaquem