Les Planes també existeix!

Les Planes va néixer els anys 1960, amb un creixement desordenat i essent una barriada humil. El districte ha arrossegat, durant molts anys, importants dèficits urbans i socials. Els ciutadans se la senten seva

El districte de les Planes va néixer als anys 1960. Va anar creixent de forma desordenada. Les persones que llavors es van fer una casa a les Planes procedien de Barcelona o d’Andalusia. Era una barriada humil. No va ser fins l’any 1980 que es va aprovar un pla d’actuació urbanística. És la part més alta de Sant Cugat, dins de la serra de Collserola.

Fruit d’aquest desordre urbanístic i d’un creixement no controlat per part de les administracions de Sant Cugat i Barcelona, les Planes ha arrossegat durant molts anys importants dèficits urbans i socials. Uns dèficits que s’han pogut resoldre de mica en mica en els darrers anys. L’Ajuntament de Sant Cugat, després d’un procés administratiu llarg i complex, va poder legalitzar definitivament el barri –tret de la urbanització de Can Borrull– l’any 2000. Una vegada legalitzat, es va iniciar el projecte per millorar els serveis del districte, enfocat especialment en la urbanització de carrers i la millora de les xarxes de sanejament.

La Llei de barris
La inclusió de les Planes, l’any 2008, dins de la Llei de barris va suposar un impuls definitiu en la millora del districte. L’Ajuntament de Sant Cugat i la Generalitat de Catalunya hi van invertir més de 4 milions d’euros, a parts iguals. La urbanització va permetre asfaltar carrers, construir voreres, instal·lar un nou enllumenat públic, millorar la xarxa d’abastament d’aigua i el clavegueram, i instal·lar els tubulars necessaris per al soterrament de la xarxa telefònica.

25 actuacions
Segons l’Ajuntament, fins a 25 són les accions que s’han realitzat gràcies al Pla de barris (2008-2012). Durant els pròxims mesos l’Ajuntament té prevista la construcció d’un skate park, que s’ubicarà al costat de la pista esportiva; un estudi de mobilitat; millores de seguretat (protocols, càmeres...); l’arranjament de Sant Francesc d’Assís, i sol·licitarà la pròrroga del Pla de barris per dos anys més, el 2015 i 2016, per a projectes socials.




Les Planes, un sentiment
Els ciutadans de les Planes tenen un sentit sentiment de pertinença, d’estimació d’allà on viuen. Senten les Planes com una part important de la seva vida. A les Planes hi ha tres zones. Les anomenen El Desierto, La Mata i Les Tres Torres. També és ben cert que se senten “marginats” per l’Ajuntament de Sant Cugat, de qui sempre asseguren que no compta amb ells.

Una vida associativa rica
Les Planes és un districte amb vida pròpia, gairebé com si fos un petit poble. La seva intensa activitat associativa es posa de manifest, per exemple, en la celebració de la seva pròpia festa major, que cada any se celebra al mes de setembre. Les Planes compta amb una vida associativa molt interessant, amb més de deu entitats associatives i culturals. A més de la Festa Major, les Planes té un llarg llistat d’activitats que se celebren durant l’any. A banda de les moltes i diverses activitats que s’organitzen al Casal Les Planes, també se celebren, per exemple, la Creu de Maig, la Festa de Santa Llúcia, el Quinto de Nadal, el Patge Reial, la Festa de la Primavera, la Festa de la Germanor, etc.

A la parròquia també es convoquen un munt d’activitats: la Cavalcada de Reis, la processó de Divendres Sant; la Festa de Cal Avi, el Dia de la Candelera, la Festa de la Poesia, etc.

Pocs serveis
Les Planes disposa de molt pocs serveis. Una estació de tren, dos autobusos, un molt bàsic centre d’atenció primària (CAP), un parell de bars i restaurants, algunes botigues de queviures de barri, una escola bressol, una parròquia i una perruqueria. I un paisatge, un preciós paisatge, que caracteritza molt bé les Planes.

Consell de Barri
Algunes de les entitats de les Planes formen part del Consell de Barri, el qual té com a objectiu la millora del districte i en què també hi ha representants de l’Ajuntament de Sant Cugat. És en aquest òrgan que els ciutadans de les Planes expliquen a l’Ajuntament quines són les diferents problemàtiques que pateix aquest interessant districte.

 
Comentaris

Destaquem