Les torres d'alta tensió ja són història

Endesa finalitza els treballs de desballestament de les línies aèries d'alta tensió

Valldoreix i Mira-sol ja estan lliures de torres d'alta tensió. Durant els darrers dies de la setmana passada es van retirar les darreres torres situades a la zona de la plaça de Can Cadena i amb aquestes, les últimes de les 12 torres que formaven part d'aquesta línia elèctrica. D'aquesta manera finalitzen els treballs de soterrament de les línies aèries d'alta tensió, després de més de dos anys d'obres.

A hores d'ara només falta retirar algunes de les bases de formigó que aguantaven les torres. Aquests treballs finalitzaran el 29 de desembre.

Les línies ja estan soterrades i en funcionament

Endesa ha estès tres quilòmetres de línies subterrànies que ja estan en funcionament i que passen per l'avinguda del Baixador fins al passeig de Rubí, el passeig Olabarria i la plaça de Can Cadena. La companyia també ha reconfigurat la xarxa d'alta tensió de la zona i ha modificat els equips de les subestacions de Can Jardí, Penitents i Sant Andreu.

Com s'han finançat les obres

El cost total de l'obra és de 3.930.000 euros dels quals la Generalitat se'n fa càrrec d'1.500.000 euros, l'EMD aporta 1.468.000 euros i l'Ajuntament de Sant Cugat 962.000 euros. No obstant això, la falta de tresoreria de la Generalitat ha obligat a les administracions locals a avançar la part del finançament que aporta la Generalitat. En concret, l'Ajuntament de Sant Cugat ha avançat 900.000 euros, i l'EMD de Valldoreix, 600.000 euros.

Una reivindicació històrica
Les torres d'alta tensió afecten particularment a Valldoreix, on hi són la gran majoria de les torres. La primera vegada que l'EMD va fer una petició formal de retirada d'aquestes torres data de l'any 2002, quan va ser president Francesc Cardoner. Les línies d'alta tensió es van construir fa 101 anys, l'any 1913.

 
Comentaris

Destaquem