L'ADF manté l'alerta per risc d'incendis

La Campanya Forestal s'amplia fins al 30 de setembre per l'alt risc d'incendi i l'ADF treballa per conscienciar als més petits a la Festa Major de Volpalleres

La campanya forestal del 2023 és una de les més difícils dels últims anys. Els tres anys consecutius de sequera acumulada, juntament amb les altes temperatures i l'acumulació de biomassa seca als boscos, augmenten el risc de patir incendis forestals sense precedents. Tot i l'episodi de pluja intensa del divendres 15 de setembre, caldrà estar alerta les pròximes setmanes. De fet, s'ha ampliat la campanya de prevenció fins al 30 de setembre.

Des del govern de la Generalitat, s'aposta per tàctiques de prevenció amb campanyes com la de "Foc Off" i d'actuació amb el reforç dels mitjans per la campanya forestal d'enguany. Tot i el dèficit de pluges que hi ha hagut durant tot l'any, l'ADF marca la temporada com a "relativament tranquil·la" gràcies als esforços en la prevenció activa, segons afirma el Cap d'operatiu de l'ADF Sant Cugat, Iñaki Ferreira.

Vigilància continuada dels boscos

Ferreira assegura que els esforços en vigilància són imprescindibles perquè la sequera acumulada durant l'any, juntament amb les altes temperatures i l'acumulació de biomassa seca als boscos pot portar incendis de gran magnitud. Tot i que l'estiu ha acabat "s'ha de mantenir l'alerta". A Sant Cugat no s'han patit grans incendis, però "ens hem mantingut en un nivell 2 del Pla Alfa".

Aquest Pla és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals de vigilància, prevenció i control d'activitats de risc, davant les situacions de perill d'incendi forestal que es puguin produir. Aquestes situacions de perill es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, cadascun d'ells correspon a un nivell de perill d'incendi forestal sent el 3 el més elevat.

L'equip d'ADF a Sant Cugat

Els 25 membres de l'ADF Sant Cugat han aconseguit mantenir la situació sota control "gràcies a la forta implicació de tots els membres", assegura Ferreira, que apunta que cada any s'apunten nous voluntaris, en part per "la consciència del risc latent que ha augmentat en els últims anys".

Una altra via d'actuació important segons el cap d'operatiu és mantenir i conscienciar a la gent de la situació actual. En aquesta línia l'ADF farà diferents activitats a la Festa Major de Volpelleres enfocades als més petits per donar a conèixer la tasca que fan.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem