L'Ajuntament posa a punt una gatera per acollir els gats sense sostre de Sant Cugat

La instal·lació dedicada a gats en situació d'abandonament o malalts està situada a La Guinardera i entrarà en funcionament una vegada adjudicades les licitacions

Els gats sense sostre de Sant Cugat tindran més opcions de rehabilitació gràcies a la construcció d'una gatera ubicada a La Guinardera. "La intenció és que no hi hagi gats al carrer, perquè tots siguin adoptats" ha explicat el regidor de Benestar Animal, Francesc Carol, qui ha denominat el projecte com "la gran promesa electoral de Benestar Animal". La intenció d'aquest espai és acollir els gats que es trobin en una situació d'abandonament i poder oferir-los una oportunitat de reinserció, optant a ser adoptats. També hi haurà un espai habilitat pels felins malalts que necessitin un temps de quarantena o repòs.

La gatera

La gatera és un espai terrós de 360 m2 situat en un descampat a La Guinardera que compta a dues casetes de fusta per emmagatzemar el material necessari per als animals i d'altres casetes més petites al centre per proveir-los d'aliments. També disposa d'una reixa que aïlla dues casetes més pels gats que necessitin estar en quarantena; d'aquesta manera s'evitaria el contacte amb els altres gats.

WhatsApp Image 2023 03 28 at 17.15.00

La gatera de La Guinardera. Foto: Ajuntament

El regidor de Benestar Animal ha explicat que el disseny de la gatera ha estat en col·laboració amb entitats animalistes. Per exemple, van suggerir cobrir amb una malla tot l'espai aeri per evitar que poguessin escapar-se. Una altra mesura presa per evitar escapades ha estat la instal·lació de dues portes contínues per entrar a la gatera. L'espai també compta amb una font d'aigua i troncs perquè els animals puguin estimular les seves urpes. Tot i estar gairebé acabada, encara falten alguns elements, com la instal·lació de punts de llum.

Els gats malalts disposaran d'una zona de quarantena. Foto: Ajuntament

Els gats malalts disposaran d'una zona de quarantena. Foto: Ajuntament

La gestió de l'espai

La instal·lació està gairebé finalitzada, tot i això, encara està pendent l'adjudicació de licitacions a les entitats que s'encarregaran de gestionar la gatera i seran els que estableixin la normativa a l'hora de fer els procediments. En un principi, segons ha explicat Carol, el licitador "recollirà el gat, l'esterilitzarà, mirarà que tingui les vacunes necessàries" i, en cas que estigui tot en ordre i no necessitin passar per la zona de quarantena, serà "reintroduït a la gatera". Avui dia encara no hi ha data d'adjudicacions, però la intenció és oferir "plans d'ocupació per poder tenir una o dues persones especialitzades en el tema de benestar animal". D'aquesta manera, això implicaria poder fer un ús temporal de la gatera, amb gats i situacions concretes.

A Sant Cugat hi ha 200 colonies censades, amb uns 1.800 gats ferals. A diferència de l'alt índex de recuperació dels gossos a Sant Cugat –8 de cada 10 gossos que van a una protectora és recuperen pels seus amos o són adoptats, segons Francesc Carol–, la situació dels felins està més descontrolada, és per això que "calia fer incidència en els gats".

Esterilització massiva

A més de la iniciativa de la gatera, una de les accions que es duen a terme és el control del nombre de gats ferals esterilitzant-los i tractant-los amb cures d'urgència. Els voluntaris de les entitats animalistes porten els gats a la clínica veterinària que va guanyar el concurs de captura, esterilització i retorn a la colònia (CER). "La incidència més gran que hem tingut en aquest govern amb els gats ha estat l'esterilització massiva. Hem doblat el pressupost i, respecte al mandat anterior, ens hem trobat amb un increment del 70% de gats esterilitzats" ha declarat Francesc Carol.

De cara al futur, també ha plantejat la opció d'un refugi orientat a espècies de fauna salvatge, ja que a Sant Cugat "tenim un 40% de zona boscosa".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem