S'allarga la temporada de paparres a Collserola per les altes temperatures

Durant els últims mesos de calor, a Sant Cugat hi ha hagut casos de picades de paparra en infants

Les paparres són artròpodes que parasiten externament un gran nombre d’animals silvestres, tant mamífers com aus i rèptils, els animals domèstics, i també poden picar els humans. A Sant Cugat, durant aquests últims mesos de calor, hi ha hagut casos de picades de paparra en infants al voltant del parc de Collserola. 

Les paparres

Tal com diu el biòleg santcugatenc, Enric Ortega, existeixen més de 1.000 espècies de paparres descrites arreu del món i es classifiquen en dos grups segons la duresa de la cutícula o membrana que els revesteix el cos: les toves (família Argasidae) i les dures (família Ixodidae). Les més importants per a les mascotes i l’ésser humà són les dures. Totes s'alimenten de la sang de l’animal parasitat.

En quins entorns es troben?

Les paparres són més abundants en zones boscoses i en paratges rurals, on habiten animals silvestres i a més es donen les condicions mediambientals adequades de vegetació, llum i humitat per al desenvolupament del seu cicle vital. Acostumen a estar habitualment a terra o a l'herba, esperant que passi un animal per alimentar-se d'ell. També es poden trobar en explotacions ramaderes, estables, gosseres i en zones urbanes cobertes d’herba, com parcs i jardins, generalment associades a la presència d’animals domèstics, explica Enric Ortega.

Quan som més susceptibles a ser picats per una paparra?

Les èpoques de l’any en què hi ha més casos de picades de paparra són aquelles en què l’espècie té màxima activitat, és a dir, des de la primavera fins a la tardor, especialment durant els mesos d’estiu, però algunes estan actives també durant l’hivern, sobretot en zones càlides, explica Enric Ortega.

La regidora de Salut, Núria Fernàndez, apunta que la temporada de paparres s'ha allargat degut les condicions climàtiques actuals, "estem a l'octubre i encara fa calor, amb el fred no desapareixeran, però baixarà la seva activitat".

Per la seva banda, el doctor Josep Caritg, explica que a l'hivern les paparres estan més "adormides" i coincideix amb Núria Fernàndez pel que fa al canvi climàtic, i en conseqüència, al fet que la temporada de paparres s'estigui allargant. Assegura també, que anar vestit de llarg ajuda a disminuir el risc de ser picats per les paparres.

El director de l'escola Avenç, Hug Llàcer, diu que des de l'escola, on hi ha hagut alguns casos de picades de paparra, volen treballar des de la tranquil·litat. Explica que des del centre educatiu han valorat que el camí que porta a l'escola "és prou ample i es pot caminar per fora", ja que està net de matolls. Igualment, també apel·la a què quan baixin les temperatures, l'activitat de les paparres disminuirà.

Què pot passar si s'enganxa una paparra al cos d'un infant?

Tal com explica Enric Ortega, les paparres són artròpodes que parasiten externament un gran nombre d’animals silvestres, tant mamífers com aus i rèptils, els animals domèstics, i també poden picar els humans. Ara bé, l’ésser humà interacciona amb les paparres accidentalment, ja que no és l'hoste preferit de cap espècie de paparra. En el cas de persones amb problemes immunodepressió, al·lèrgies específiques o infants, la picada pot ser més dolorosa o generar més complicacions, de la mateixa manera que passa amb qualsevol mena de picada o afectacions similars.

Més info: Consells per saber actuar en cas de picada d'una paparra

El testimoni de Marta Lucas

El juny passat, en el camí que va a l'escola Avenç, a la filla de Marta Lucas li va picar una paparra. Un grup de pares i mares de l'escola van veure una paparra en mig del camí, aleshores, Marta Lucas quan va arribar a casa va revisar els seus dos fills, però no va veure cap paparra ni cap signe de picada. Una setmana després, la seva filla tenia molta picor sota l'aixella i la picada ja era visible en forma de diana, signe típic de picada de paparra. Marta Lucas té una amiga amb Lyme crònic, malaltia que es pot agafar a partir d'una picada de paparra, i tenia clar que aquella picada era de paparra. No obstant això, els dos primers metges que la van tractar li van diagnosticar dermatitis. Finalment, una infectòloga d'urgències li va diagnosticar la picada de paparra i la van posar en tractament. La filla de Marta Lucas va ser tractada pel doctor Josep Caritg, pediatre que té experiència en casos de Lyme. Va estar en tractament d'antibiòtic 21 dies i ja està recuperada.

Exemple de picada de paparra amb forma de diana. FOTO: cedida

Exemple de picada de paparra amb forma de diana. FOTO: cedida

Per Marta Lucas el més important és que la gent s’informi, ja que els símptomes poden ser confosos i és important actuar a temps, "si jo no conegués el cas de la meva amiga, la meva filla no hagués pres el medicament, és a dir, si no hagués tingut la informació, la meva filla seria una malalta crònica. Ens interessa que la gent sigui conscient i sàpiga actuar".

Marta Lucas: "Si no hagués tingut la informació, la meva filla seria una malalta crònica. Ens interessa que la gent sigui conscient i sàpiga actuar"

Quin tipus de malalties poden transmetre?

Enric Ortega explica que una paparra fixada al cos generalment no causa dolor i el més freqüent és que la picada no provoqui cap dany, o únicament una petita lesió a la pell. Però algunes poden estar infectades amb organismes patògens i transmetre’ls mentre s’alimenten. Això pot causar malalties en les persones, com la febre botonosa, la malaltia de Lyme, la febre recurrent, l’encefalitis transmesa per paparres, la babesiosi, la tularèmia o la febre hemorràgica de Crimea-Congo, entre d’altres. La millor manera de prevenir les malalties transmissibles per paparres és evitar-ne la picada.

Malaltia de Lyme

El doctor Josep Caritg ha tractat pacients amb Lyme i explica les quatre fases d'aquesta malaltia. És important conèixer els símptomes i com es pot desenvolupar, ja que es pot confondre amb altres malalties, "no s'ha d'alarmar a la població, però sí alertar i fer difusió". El Lyme es pot curar en la primera, segona i tercera fase amb antibiòtic, però si s'arriba a la fase quatre, la malaltia passa a ser crònica i afecta el sistema immunitari de la persona.

Primera fase: en aquesta fase encara no hi ha hagut una disseminació de la malaltia. Els primers símptomes són febre i dolor articular, els quals es poden confondre amb una grip. La imatge característica en forma de diana al lloc de la picada no apareix en tots els malalts. En aquesta fase la malaltia es cura sempre, però si passa desapercebuda, es passa a la fase dos.

Segona fase: en aquesta fase la malaltia encara és reversible, però els símptomes comencen a ser més sistèmics. La bacteria comença a propagar-se pel cos.

Tercera fase: en aquesta fase la malaltia ja es troba en una disseminació tardana. El malalt té carditis, encefalitis, alteracions neurocognitives, artritis i fatiga.

Quarta fase (no reconeguda per la medicina oficial): Josep Caritg explica aquesta fase com el moment en què el Lyme passa a ser "crònic i persistent". Tal com diu el doctor Caritg: "es diagnostica molt poc, però han desenvolupat noves proves i proposen un enfocament una mica més ampli pel que fa al tractament". Quan el Lyme és crònic, l'objectiu és tenir la malaltia controlada i dur a terme una medicació per a tenir la major immunitat. És per això que s'aconsella un estil de vida saludable amb complexos vitamínics i minerals, fer esport d'intensitat moderada i exercicis neurocognitius.

Doctor Josep Caritg: "No s'ha d'alarmar a la població, però sí alertar i fer difusió"

La resposta de l'Ajuntament

La regidora de Salut, Núria Fernàndez, assegura que no s'ha detectat un increment de paparres, però degut a les condicions climàtiques "s'ha allargat la temporada, estem a l'octubre i encara fa calor". D'altra banda, explica que el juliol es van publicar, a la pàgina web de l'Ajuntament i a les seves xarxes socials, una sèrie de consells perquè la ciutadania estigués informada. Segons Núria Fernàndez, el millor és la prevenció "anar pel mig del camí i mirar d'anar amb mitjons llargs i màniga llarga". A més, estan estudiant posar rètols informatius a l'entrada dels camins, tot i que no volen "crear alarma".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem