Arquitectura sostenible: Una casa d'argila impresa en 3D al bell mig de Collserola

L’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IaaC) ha construït al seu laboratori de Can Valldaura un prototip d’una casa d’argila impresa en 3D que vol recuperar la connexió amb la terra

TOVA és el primer edifici fet amb terra i una impressora 3D a l’Estat espanyol. Un projecte que neix de la recerca en curs de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) per trobar noves maneres d’afrontar els reptes socials i ambientals del futur a través dels seus diferents programes d’educació i recerca. La construcció s’ha dut a terme a les instal·lacions de Valldaura Labs, als afores de Barcelona, a  la Serra de Collserola. Segons asseguren des d’aquest institut, es tracta d’un prototip que representa el pont entre el passat —arquitectura de terra vernacular— i el futur —tecnologia d’impressió 3D a gran escala— que no només servirà per canviar l’arquitectura del futur, sinó que també serà molt útil per afrontar el clima actual i la crisi de l’habitatge a tot el món.

La primera construcció de l’Estat espanyol

TOVA és el primer edifici d’aquest tipus a  l’Estat espanyol i, segons l’IaaC, destaca per ser una de les formes constructives més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient que es poden aplicar en l’actualitat. La construcció va trigar 7 setmanes a completar-se i es va fer servir una impressora Crane WASP, una impressora 3D arquitectònica i materials de proximitat (els materials emprats estaven en un radi de 50 metres).

Projecte pensat per a construir  en situacions d’emergència

Des de l’IAAC s’assegura que aquest projecte, juntament amb altres, es podrà respondre a emergències climàtiques i migratòries cada cop més greus, aportant noves solucions que contribueixin positivament al problema d’emergència habitacional global que s’haurà d’afrontar en el futur a causa de grans migracions o catàstrofes naturals.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem