Art al Bosc de Volpelleres per defensar la seva preservació

Alena Uspenskaya ha instal·lat figures d'animals fetes amb fang al Bosc de Volpelleres per mostrar el seu amor per la natura i conscienciar la població

La santcugatenca Alena Uspenskaya ha iniciat un projecte artístic al Bosc de Volpelleres per defensar la seva preservació i posar de manifest el seu valor ecològic i ambiental. Uspenskaya ha creat escultures de fang d'animals autòctons que es poden trobar en aquest entorn i els ha col·locat pels arbres del bosc amb l'objectiu de fer veure a la ciutadania la importància del paratge.

Tot va començar durant la pandèmia, quan Uspenskaya anava molt sovint al bosc amb la seva família: "Hi passàvem moltes hores. Ens va salvar de la situació i també em va ajudar a superar un moment difícil". I va decidir que havia de fer alguna cosa per "expressar" la seva gratitud i agraïment amb aquest entorn natural.

Uspenskaya: "El fang representa molt l’esperit familiar que hi ha a Volpelleres"

WhatsApp Image 2022 05 09 at 12.07.03 PM

La fiura del senglar FOTO: TOT

Va ser quan se li va acudir començar a crear figures de fang, tot i que no tenia cap experiència prèvia. "Va ser una improvisació, vaig començar a fer figures d’animals autòctons que viuen aquí. El fang representa molt l’esperit familiar que hi ha a Volpelleres", explica.

A poc a poc, va anar aprenent diferents tècniques per tal que el fang es conservés i les figures aguantéssin més temps, a través de cursos a la Casa de Cultura i utilitzant els forns de la Casa Aymat.

De moment ha fet una dotzena de figures, que ja es poden observar pel Bosc de Volpelleres, i en té previst seguir fent-ne. Conill, guineu, porc senglar, esparver, teixó, granota, sargantana o puput són algunes de les espècies que ja ha col·locat.

WhatsApp Image 2022 05 09 at 12.07.02 PM

Un conill de fang FOTO: TOT

Amor per la natura

Més enllà del seu agraïment a l'espai, Alena Uspenskaya també vol que el projecte serveixi per sensibilitzar els veïns sobre la importància de l'espai i convidi a reflexionar sobre la necessitat de no alterar-lo. "El missatge principal és un homenatge a la natura i, sobretot, estic expressant el desig dels veïns de conservar aquest bosc", explica Uspensakaya.

En aquest sentit, fa referència al projecte de construcció de l'escola La Mirada: "No és un rebuig a l’escola, sinó de la ubicació. Es podria lluitar per altres llocs i hi ha moltes més opcions. S’ha de veure més enllà de la necessitat urgent". 

Uspenskaya: "Si destruïm el medi ambient, estem tallant la branca on som"

WhatsApp Image 2022 05 09 at 12.07.01 PM

La guineu, símbol de Volpelleres FOTO: TOT

I llança una reflexió: "La societat prioritza els beneficis econòmics i socials davant del benestar a llarg termini i l’emergència climàtica. No s’hauria de tallar un bosc. Per això crec que és tan important expressar-ho a través de l’art, perquè els nens ho vegin i coneguin les espècies que viuen aquí". "Si destruïm el medi ambient, estem tallant la branca on som", afegeix.

A més, vol oferir un nou punt de vista a la població: "També vull que la gent aixequi la vista, tothom va molt de pressa sense fixar-se en l’entorn". Un projecte per fer aixecar la vista de terra o del telèfon mòbil i conscienciar sobre la importància dels ecosistemes.

WhatsApp Image 2022 05 09 at 12.07.06 PM

L'esparver FOTO: TOT

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem