Sant Cugat eliminarà els contenidors soterrats i els nous s'obriran amb una targeta

L’ajuntament implementarà un nou sistema que elimina els contenidors soterrats i tindrà una flota de camions elèctrica

L’Ajuntament de Sant Cugat està preparant un nou sistema de recollida d’escombraries que revolucionarà l’actual model. El regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transport, José María Gallardo ha explicat en declaracions al TOT Sant Cugat els motius del canvi: “Ja fa 10 anys que es van fer els contractes vigents i en aquell moment potser no es preveia l'augment poblacional com el de Can Mates o Volpelleres”.

Els contenidors ja no seran fixes

Per fer front a aquesta nova realitat, Gallardo assegura que es necessiten més recursos en matèria de recollida de residus. "El nou contracte té previst un increment de la despesa en aquest apartat perquè la ciutat ha crescut i necessitem més recursos". A més, no només es gastaran més diners en aquest servei sinó que una de les novetats destacades és que canviarà el sistema de recollida de brossa. "Anirem a un sistema de contenidors tancats que s'obriran per identificació. Els ciutadans tindran una targeta identificativa que servirà per obrir els contenidors que deixaran de ser soterrats. Som de l'opinió que tenir-los sota terra com ara no ha estat una experiència gaire positiva". En el futur, doncs, ens haurem d'acostumar al fet que els contenidors no estiguin les 24 hores en un lloc fix al carrer i es caminarà cap a una nova metodologia amb carrets mòbils que es posen i es treuen segons convingui. "És un sistema més net i que facilita la neteja dels contenidors", rebla Gallardo.

 “Anirem a un sistema de contenidors tancats que s’obriran per identificació"

Segons el regidor socialista el nou model tindrà més d’un sistema de recollida de brossa segons la zona de la ciutat. O sigui, serà diferent en el centre vianantitzat que en els districtes més perifèrics per tal d’adaptar-se millor a la idiosincràsia de cada indret. Tot i que Gallardo manté que no pot avançar tots els detalls del nou mètode encara, també és del parer que a Valldoreix la recollida seguirà sent porta a porta com fins ara. En relació amb l’augment poblacional no s’ha d’oblidar que el 2011 Sant Cugat tenia una població de 83.000 habitants i actualment és de 93.000. El consistori ja ha adaptat aquesta realitat, en part, per exemple amb els nous contractes de manteniment de parcs i jardins. “S’ha fet per zones i amb diferents empreses per millorar l’activitat de neteja”.

Abans d'acabar el mandat

El consistori, però, és prudent a l’hora de donar dates. El plec està molt avançat, però entre publicació del nou concurs i l’adjudicació poden passar 13 o 15 mesos. L’objectiu, si més no, és que tot plegat estigui ja funcionant abans d’acabar el mandat (les eleccions municipals seran la primavera del 2023).

Cal recordar que el contracte vigent és, des del 2011 amb l’empresa Valoriza i que suposa una despesa municipal anual de poc més de 7 milions d’euros. Aquesta empresa del grup madrileny Sacyr Vallehermoso va substituir, després de més de 20 anys de servei, la companyia TMA del Grup Sánchez. Està previst que en el nou contracte públic la despesa augmenti fins a 9 o 10 milions quan entri en vigor aquest nou sistema.

Sant Cugat, una ciutat neta

El responsable polític de la recollida de brossa i neteja urbana José María Gallardo és de l’opinió que no vivim en una ciutat bruta. “Malgrat que sempre podràs fer una fotografia on trobis brossa que no s’ha recollit penso que Sant Cugat sempre ha estat molt neta comparat amb municipis similars. Quan venen amics i els demano una opinió objectiva des de fora tots em diuen que és un indret net. Sempre es pot millor i es dona el fet que quan tenim un nivell molt elevat sempre ens exigim més”. Segons el regidor hi ha qui, expressament, està interessat en posar de manifest certa deixadesa en aquest sentit. “S’està fent una campanya intencionada per intentar fer veure que la ciutat està bruta quan no és veritat. Ho he vist per les xarxes i crec que el intenta reflectir no és real.”

"Sant Cugat sempre ha estat molt neta comparat amb municipis similars"

A Sant Cugat hi ha actualment un total de 141 persones dedicades a la neteja urbana i la recollida d’escombraries la majoria de les quals (107) formen part de la plantilla de Valoriza i d’Engrunes Recuperació i Manteniment Empresa d’Inserció SLU (23) que s’ocupen de la recollida de voluminosos, poda i cartró comercial.

12 milions d'euros per la neteja i el manteniment de la ciutat

En un altre ordre de coses, però sense abandonar la tasca de fer de Sant Cugat un municipi net i polit, hi ha la gestió i manteniment de parcs i jardins i zones verdes. En aquest cas el pressupost municipal és de 12 milions d’euros anuals que es reparteixen entre les següents empreses: Sorigué, El Cedre, Ferrovial, Naturalia, Sant Cugat Jocs, Centroplag i el CET ÀuriaFil (Centre Especial de Treball). Cadascuna d’aquestes entitats es dedica a una tasca específica en aquest àmbit com per exemple jardineria, cura del mobiliari dels parcs o neteja de les zones verdes.

Per entendre la magnitud de la feina que hi ha és necessari saber que es gestionen un total de 293 hectàrees de zona verda i 52.442 arbres. Segons Gallardo, “Sant Cugat és una ciutat referent a Catalunya en la gestió del verd urbà” ja que aquests números equivalen a 33m2 de zona verda i 5 arbres per habitant.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem