Les conseqüències del canvi climàtic a Sant Cugat

Períodes humits més secs i extensos, fenòmens extrems i onades de calor marquen la nova realitat santcugatenca

Ja s'advertia a l'estudi Avaluacions del risc relatiu a elements mediambientals al municipi presentat el 2018, que analitzava les conseqüències que podria tenir per Sant Cugat el canvi climàtic. Major risc d'incendi, més períodes de sequera o fenòmens extrems de pluges torrencials eren alguns dels possibles efectes del canvi climàtic no només al municipi, sinó també de tota la zona Mediterrània.

El juny més càlid

Quatre anys després sembla que algunes de les prediccions s'estan complint i és que el d'enguany, s'ha considerat el juny més càlid des del 2003 pel Servei Meteorològic de Catalunya. Les onades de calor es succeïxen i segons les últimes dades, del dijous 16 al dissabte 18 de juny de 2022, Sant Cugat es va veure afectat per una massa d'aire provinent del nord d'Àfrica que va provocar una intensa i molt primerenca onada de calor, amb valors de temperatura màxima que oscil·lava entre els 37 i 38ºC, xifres molt per damunt de l'habitual. Per la seva part, les temperatures mínimes durant aquests dies no van baixar dels 27,9ºC.

La temperatura mitjana al juny d'altres anys oscil·lava entre els 20,4ºC i 22,8ºC, a excepció de l'any 2017 quan va ascendir fins els 23,9ºC de temperatura mitjana al juny. Enguany ha arribat al 24,6ºC. La Terra s'escalfa, i així ho ha demostrat un estudi del Servei Meteorològic de Catalunya que ha calculat la variació de la temperatura a Catalunya respecte al període preindustrial (1950 - 1900). Els resultats demostren un augment de la temperatura mitjana a Catalunya d'1,1ºC, un valor pràcticament idèntic a escala global.

Segons la mateixa font, l'any 2021 va ser el 12è any més càlid a Catalunya des de 1950 amb el que es manté el predomini d'anys càlids durant els darrers 25 anys, i els 12 anys més càlids al territori català des de 1950 s'han registrat en aquest segle XXI.

Augment de les sequeres i períodes humits menys extens i intensos

D'altra banda, la intensitat i duració de les sequeres ha augmentat al conjunt del territori català i els períodes humits són menys extens i menys intensos. El Butlletí Climàtic Anual del 2021 ha demostrat que 2021 va estar l'any més sec d'ençà que es tenen dades. A Sant Cugat es van registrar xifres de precipitacions de 400 mm un 70% menys que els valors recollits en el període de 1961 - 1990.

Episodis climàtics anormals a Sant Cugat

Neu a l'abril. El passat 3 d'abril, la neu no va aconseguir tenyir de blanc la ciutat, però cap a les 11 h del matí, uns quants flocs van encendre les alarmes dels més curiosos. Un fet exclusiu i molt particular que va sorprendre a tots els santcugatencs en un mes especialment fred comparat a altres anys. 

Més info: VÍDEO: La neu sorprèn Sant Cugat en l'entrada d'abril

Pols subsahariana. Gran part d'Espanya es va tenyir de marró a causa d'un mantell de sorra procedent del Sàhara. A Sant Cugat també va poder apreciar-se, encara que en menor mesura. Un fet que sol esdevenir anualment, però que en aquest cas, l'Aemet va qualificar de "extraordinari".

Fortes pluges a Sant Cugat. De la sequera a les fortes pluges. El canvi climàtic és capritxos i extremista. Si el passat mes de juny de 2022 va ser el més sec, fortes pluges van causar danys a la ciutat el passat mes de novembre.

Més info: FOTOS: Inundacions a Sant Cugat per les fortes pluges

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem