Crida a "l'empoderament social en energies renovables" en les Jornades Fem País d'Òmnium

Òmnium Cultural ha organitzat la primera de les 'Jornades Construïm País', que ha girat entorn de l'emergència climàtica, la independència energètica o les renovables

La secció local d'Òmnium Cultural ja ha encetat les 'Jornades Construïm País', uns espais de debat que volen representar un espai de reflexió sobre diferents aspectes rellevants de l'actualitat.

El dijous, 13 de maig, la trobada ha girat entorn de l'emergència climàtica, que s'ha tractat des de diferents àmbits i perspectives, amb la participació de Pep Puig, doctor en Enginyeria Industrial i vicepresident de l'Associació Europea per les Energies Renovables, i Alba Gordó, comissionada per l'Emergència Climàtica de l'Ajuntament de Sant Cugat. Tot plegat en un acte que ha comptat amb la col·laboració del TOT Sant Cugat.

Cal destacar que durant l'acte, unes quantes persones s'han mostrat molestes amb l'Ajuntament, ja que hi ha uns 400 expedients de bonificació en l'IBI, per tenir plaques fotovoltaiques, estancats des de fa temps. De fet, inclús hi ha casos que estan aparcats des de l'any 2018. Alba Gordó ha assegurat que la qüestió es deu a una discrepància entre la interpretació que fa l'Ajuntament, favorable als afectats, i la que fa la Diputació, i que intentaran resoldre-ho aviat.

L'evolució de les renovables

Pep Puig ha explicat l'origen i la història del desenvolupament de les energies renovables, que van tenir com a bressol diferents fàbriques d'Alemanya o els països nòrdics: "Avui dia, un panell fotovoltaic pot costar uns 80 euros, quan fa 10 anys en valia 1.000", ha explicat Puig després d'assenyalar que la Xina ha entrat amb força en el mercat de l'energia fotovoltaica.

De totes maneres, les fotovoltaiques no són les úniques alternatives energètiques. En aquest sentit, Alba Gordó ha assegurat que "necessitarem d'altres tecnologies per assolir la indpendència energètica".

Catalunya està capacitada?

Puig ha assegurat que "Catalunya va tenir la gran oportunitat durant els anys 80", referint-se a la capacitat del país per liderar la transició cap a l'energia sostenible. "Es va fer un error estratègic i vam perdre aquesta oportunitat", ha afegit, a més de dir que "ara entrar en el mercat de les renovables és molt complicat", tot i que ha obert la possibilitat d'aprofundir en el món de l'eòlica flotant".

Per la seva banda, la comissionada per l'Emergència Climàtica, ha explicat que "també hi ha una porta en l'energia solar". Puig ha destacat que cal treballar en "com fer que la societat s'apropiï de les tecnologies eòliques i fotovoltaiques".

La primera de les jornades 'Fem país', d'Òmnium Sant Cugat. FOTO: Ferran Mitjà

La primera de les jornades 'Fem país', d'Òmnium Sant Cugat. FOTO: Ferran Mitjà

Cap a la democratització de l'energia

"Legalment, una comunitat es pot connectar en un mateix punt d'energia i subsistir des d'aquí", ha assenyalat Puig. En aquest sentit, el vicepresident de l'Associació Europea per les Energies Renovables ha assegurat que democratitzar l'energia renovable és possible ja actualment. "Les elèctriques alemanyes tenen menys del 10% del pastís de les fotovoltaiques", ha explicat Puig com a exemple. De totes maneres, ha dit que "depèn de nosaltres" i ha reconegut que "tot el camp que no ocupem, l'ocuparan els antics monopolis".

En aquest sentit, Alba Gordó ha lamentat que "a Catalunya anem molt tard", i Puig ha replicat que "hi ha una oportunitat d'empoderar a la societat civil per afrontar els reptes que tenim". 

El paper de les administracions

Per Pep Puig "les administracions haurien de posar a disposició de la ciutadania tots els sostres públics perquè puguin fer projectes de comunitats energètiques". En aquest context ha posat com a exemple escoles, centres cívics, etc.

Segons Alba Gordó, "és un aspecte fonamental i és important parlar-ne, perquè parlar-ne serà el bressol de la creació d'aquestes comunitats energètiques".

La comissionada ha assegurat també que "cal trencar amb la incultura de l'energia". Pel que fa a la ciutat, Gordó ha destacat que Sant Cugat és la ciutat amb més instal·lacions fotovoltaiques, tot i reconèixer que "com a Ajuntament hem adquirit uns compromisos que, de moment, no estem assolint".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem