S'intensifiquen les mesures per sequera a Sant Cugat

Tot i aconseguir reduir un 10% el consum d'aigua de la ciutat, des del març 2023, l'ACA ha intensificat les mesures per sequera a 202 municipis, entre ells, Sant Cugat

Sant Cugat haurà de continuar reduint el consum d'aigua per la situació de sequera. Des de l'inici de la fase d'excepcionalitat, el març del 2023, s'ha aconseguit disminuir un 10,3% el consum d'aigua a la ciutat. L'Agència Catalana de l'Aigua ha intensificat les mesures en estat d'excepcionalitat per sequera als 202 municipis que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat, les quals entren en vigor el dimecres 29 de novembre.

El govern de la Generalitat estableix un escenari no contemplat en el Pla de Sequera, la preemergència, on s'aplicaran mesures transitòries i consensuades abans de declarar la situació d'emergència. Així, pel que fa a Sant Cugat, la dotació màxima era de 240 litres per habitant i dia, i a partir d'ara serà de 210 litres per habitant i dia, com a fase de preemergència. Aquesta mesura es començarà a aplicar amb les dades de consum del mes de desembre. Des de l'inici de la fase d'excepcionalitat, el març del 2023, Sant Cugat va reduir el consum d'aigua un 10, 3%, passant d'una mitjana de 242, 7 litres per habitant i dia, des del març al novembre del 2022, als 217,6 litres, des del març al novembre del 2023.

Reducció del consum d'aigua a Sant Cugat en estat d'excepcionalitat. FOTO: Ajuntament.

Reducció del consum d'aigua a Sant Cugat en estat d'excepcionalitat. FOTO: Ajuntament.

Les mesures en situació de preemergència

Des de l'Ajuntament de Sant Cugat, el subcomitè de sequera es va reunir per fer un repàs de totes les àrees que afecten l'Ajuntament com els serveis urbans, els prats i els jardins, el medi natural i l'àmbit de l'esport, entre altres. Arran d'aquesta reunió es va fer una anàlisi de la situació i es van posar en marxa noves mesures com la baixada de pressió de l'aigua i la monotorització dels consums.

Cristina Paraira, ha explicat que a mitjà i curt termini es continuaran aplicant les mesures que els indiquen des de l'ACA: "Començarem a fer aquestes proves de baixada de pressió, sobretot a la zona del nucli del municipi". A Sant Cugat hi ha tres tipus de consum, l'industrial, el municipal i el domèstic, i la tinenta d'alcaldia de Gestió Urbana, ha afirmat que la major part del consum domèstic es produeix en el nucli de Sant Cugat.

Baixades de pressió de l'aigua

També ha afegit que Sant Cugat disposa d'una xarxa amb bones condicions preparada per sectoritzar i "fer d'una manera fàcil" les baixades de pressió a les tres vàlvules. Les proves de baixada de pressió es començaran a fer en horari nocturn i afectaran les zones on hi hagi més consum en aquests moments: "Creiem que amb aquesta mesura veurem si continuem dintre dels límits i del que està previst que puguem consumir, entre els 210 i els 215 litres". Per tant, aquesta baixada de pressió no es farà ni a Les Planes ni a La Floresta, ja que podria haver-hi problemes per la baixada de pressió i, d'entrada, s'intentarà actuar a les zones amb més consum perquè la mesura sigui més efectiva, ha explicat Paraira.

Conscienciació

Des de l'Ajuntament es reforçarà la comunicació amb consells a la pàgina web municipal, on l'objectiu serà conscienciar a la ciutadania. Així, es facilitarà l'accés a la calculadora de Sorea, una eina que permet calcular el consum individual d'aigua o el consum total de la llar i es farà difusió de la Guia de l’ACA.

Quines mesures que s'havien aplicat a Sant Cugat fins ara?

Cristina Paraira, tinenta d'alcaldia de Gestió Urbana, Mobilitat i Canvi Climàtic, ha explicat que des del març, l'Ajuntament ja va posar en marxa el pla de sequera municipal i es van començar a fer "moltes" accions; s'ha eliminat el reg de parcs i jardins, s'han canviat gespes per prats en alguns jardins, s'ha mantingut l'arbrat viari i s'ha realitzat la neteja dels carrers amb aigua freàtica i aigua provinent de les purgues de la xarxa de distribució, i s'ha reduït el reg de la gespa artificial dels camps esportius de gestió municipal, entre altres.

D’altra banda, els grans consumidors d’aigua del municipi també han aconseguit reduir el consum un 26,68%. En concret, a Sant Cugat hi ha 61 grans consumidors, empreses que consumeixen més de 5.000 m3/any, que representen un 12% del total del consum d’aigua del municipi. Aquests estan obligats a tenir un pla propi on estableixin diverses mesures d’estalvi com la reutilització d’aigua, la limitació del reg o la reparació de fuites. Amb tot, els grans consumidors han reduït el consum d’aigua passant dels 992.045 m3, consum total gener-setembre 2022, als 727.359 m3, consum total gener-setembre 2023. S’han estalviat, per tant, 264.686 m3 d’aigua, el que equival a un 26,68%.

Paraira, ha volgut valorar l'esforç que ha fet la ciutat en els darrers mesos: "Des que es va començar aquest període d'excepcionalitat, hem estat dins dels paràmetres que ha anat marcant l’ACA i, que per tant, hem anat complint, i això ha sigut gràcies a un esforç que s’ha fet tant en àmbit de la ciutadania, municipal i industrial". A més, la tinenta de Canvi Climàtic, ha remarcat que cal tenir en compte que Sant Cugat és una ciutat "molt verda" amb "molts parcs" i que per això, la tipologia del municipi consumeix més aigua que d'altres més petits o amb menys zones verdes.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem