La bassa o estany dels Alous

Conserva un important patrimoni faunístic i vegetal i consta en l'inventari de zones humides de Catalunya

Presentem una imatge captada per l’autor d’aquestes línies l’hivern de 2016 en la qual es pot veure l’estany o bassa dels Alous.

L’entorn d’aquest aqüífer, una part del qual es troba al municipi de Rubí, mentre que la major part pertany a Sant Cugat del Vallès, ocupa una àrea d'unes 10 hectàrees, que està delimitada per l'autopista AP-7, la via dels ferrocarrils de la Generalitat, l'estació de la RENFE de Rubí, i la urbanització de Ca n'Alzamora. L'origen de la bassa o estany és artificial, ja que es va formar per la instal·lació en aquest lloc d'una argilera durant els anys 60 que va provocar el sorgiment d'una veta d'aigua soterrània que alimenta contínuament l'estany. Amb la construcció de l'AP-7, en els anys 70 l’argilera es va abandonar i el lloc es va transformar en un abocador de runa.

Conserva un important patrimoni faunístic i vegetal. Quant a flora destaquem el canyissar i algun arbre de riera (com l’àlber), entre altres espècies; i pel que fa a fauna hi trobem conills, fures, polles d'aigua, mussols, peixos com truites, carpes i perques, i amfibis com granotes verdes, gripaus o serps verdes.

Consta en l'inventari de zones humides de Catalunya

El 2001 la Generalitat de Catalunya va recollir l’estany dels Alous en l'inventari de zones humides del nostre país. A més, des de 1995, diverses entitats com l'Alternativa Artística Pinzell Verd i, posteriorment, l'anomenada Plataforma Alous, creada el 2012, han estat lluitant per preservar aquesta zona, una de les àrees humides no fluvials més importants de la nostra comarca.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem