El menjar ecològic i de proximitat a l’alça

El consum d'aliments ecològics és cada vegada més important a Sant Cugat

La pandèmia de la COVID-19 ha transformat la societat i ha provocat canvis en positiu com una millora de la consciència mediambiental i un interès més gran per la cura dels hàbits alimentaris i pel menjar ecològic i de proximitat.

El sector ecològic creix un 19,28% a Catalunya i ja factura 697 milions d’euros  segons el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

Pel que fa al consum, durant el 2020 les persones que consumeixen aliments ecològics certificats mensualment superen a les que no en consumeixen mai, segons el darrer Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics.

Però, el consum ecològic setmanal continua sent inferior al consum no ecològic.

Per afavorir-ne el consum, la Generalitat promou l’ús d’etiquetes distintives i recomana la participació en horts particulars o comunitaris i en cooperatives, entre altres.

A Sant Cugat hi ha diverses entitats que promouen la producció i el consum ecològic. Algunes d’aquestes són ‘L’Ortiga’, ‘El Cabàs’ i ‘La Rural’.

L’Ortiga

L’Ortiga neix el 2009 a Valldoreix per a recuperar l’activitat agrària de la finca de Can Monmany a Collserola i promoure eines per una vida més sostenible. A poc a poc, es desenvolupa un projecte productiu d’horta ecològica, un servei de distribució de cistelles ecològiques, que la pandèmia ha disparat la demanda, i un programa d’activitats educatives per a centres escolars, així com el projecte ‘Alimentem Collserola’, que  desenvolupa la distribució d’alimentació ecològica de proximitat a les escoles de Sant Cugat.
També ofereix serveis d’assessorament i gestiona horts urbans de diferents municipis.

El Cabàs

El Cabàs és una associació de consum de productes ecològics que funciona des de l’any 2006. Actualment, està formada per uns 100 socis que recullen la cistella de compra setmanalment al seu local de Sant Cugat.
Prioritzen els productes de proximitat i majoritàriament són ecològics. Treballen també en diferents projectes educatius amb l’Ajuntament de Sant Cugat. Actualment, per ampliar el seu abast i la seva difusió, han engegat una prova de 2 mesos perquè qualsevol persona pugui recollir els productes sense ser soci.

La Rural

La Rural de Collserola va ser creada a Valldoreix per l’Alfred i el Xavi el 2014 per produir i vendre verdura ecològica en l’àmbit del Parc Natural de Collserola. En els seus camps, que treballen amb cura i passió, hi ha molta diversitat d’hortalisses, incloses algunes varietats tradicionals. Treballen amb ‘Melvida’, productor local de mel i distribueixen els seus productes a “El Graner de la Rural” a Valldoreix. Venen les seves verdures, mel i una selecció acurada i en detall de productes de proximitat i ecològics.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem