La processionària del pi ataca: què fer davant de la seva presència

L'Ajuntament recorda que cal portar els gossos lligats per evitar que es posin en contacte amb les erugues i avisar en cas de veure'n

La processionària del pi ha començat a baixar dels arbres per trobar un lloc per enterrar-se i transformar-se en crisàlides. Durant febrer i març, amb l'arribada del bon temps, les erugues baixen dels pins formant les característiques processons, i ja s'ha detectat la seva presència a diverses zones de Sant Cugat. La processionària és un insecte que ataca totes les espècies de pins i cedres. Durant el seu atac, l'arbre es veu malmès per una minva del creixement, debilitat i predisposició a l'atac d'insectes perforadors. 

La processionària, però, també pot afectar les persones, principalment a causa dels seus pèls urticants al tacte, i als gossos. És per això que es recomana no tocar les erugues i avisar per telèfon a l'Ajuntament (93 565 70 00) en cas de veure'n i indicar el lloc on s'han trobat. Pel que fa als gossos, es recomana portar-los lligats per evitar que es posin en contacte amb les erugues. Si un gos entra en contacte amb els pèls de la processionària pot patir reaccions greus que en els casos més extrems poden arribar a derivar en la mort de l'animal de companyia. 

L'actuació municipal

Des del consistori expliquen al TOT Sant Cugat que enguany no s'ha detectat un increment de processionària, i que la seva presència respon a l'habitual cicle natural de l'insecte. Tot i això, l'Ajuntament porta a terme tres tipus d'actuacions. D'una banda, es fa un control de la plaga, instal·lant anelles i bosses col·lectores d'erugues que es col·loquen al voltant del tronc a escoles i espais cèntrics. També es fan tractaments fitosanitaris dirigits especialment a les erugues joves. D'aquesta manera, es millora l'eficàcia del tractament donat que les erugues encara estan als arbres i són més vulnerables. Finalment, si encara queda algun focus no detectat, es fa l'eliminació manual de les bosses dels pins. 

La processionària a Collserola

La processionària és un insecte que també afecta el Parc Natural de Collserola. És per això que el consorci del parc estableix un seguit de mesures. El tractament es concentra en els punts de major incidència i risc per a les persones, principalment a les àrees més freqüentades del parc. L'objectiu és minimitzar possibles afectacions a persones i com a mesura de prevenció en casos d'al·lèrgia.

Des del consorci, però, recorden que la processionària del pi és una peça clau per a l'ecosistema. Segons apunten, una gran quantitat de paràsits i depredadors s'alimenten dels seus ous, larves, crisàlides i adults. És a dir, formen part de la dieta d'ocells, mamífers i insectes, i fins i tot de fongs. En la seva fase d'eruga, és un dels aliments més desitjats per la puput, que té servit l'aliment de manera fàcil i en filera.

Imatge del tractament FOTO: Parc Natural de Collserola

Imatge del tractament FOTO: Parc Natural de Collserola

 

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem