Raimon Roda: "És clau recuperar l'activitat agrària al parc de Collserola"

Entrevista a Raimon Roda, director-gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola

En Raimon Roda és enginyer agrònom i des d'octubre de 2021 el director-gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. El Parc Natural és un consorci públic integrat per la Generalitat de Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona i els 9 municipis i l'EMD de Valldoreix que tenen part del seu terme municipal en el parc. Aquest "govern de parc natural" té una sèrie de funcions destinades a vetllar per un espai natural únic a la geografia catalana. 

Quines són les funcions principals del Consorci?

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola és l'organisme públic encarregat de la gestió del Parc Natural de Collserola. Quan diem gestió ens referim a desenvolupar el que recull el decret de la Generalitat de Catalunya amb el que l'any 2010 es va declarar Parc Natural, i implica realitzar totes les accions necessàries per a la protecció, conservació i millora del seu patrimoni natural i dels valors geològics, biològics, ecològics, paisatgístics, etnològics, agrícoles i culturals inclosos en el seu àmbit, com un recurs ambiental estratègic en el si de l'àrea metropolitana de Barcelona. El fet de ser un consorci posa en relleu la voluntat de les diferents administracions públiques amb competències en aquest territori per coordinar-se per tal de portar endavant la conservació d'aquest valuós espai natural protegit. Per regular el parc també hi ha un pla especial de protecció i millora del Parc que delimita els usos que es poden realitzar en el Parc aprovat el 2021. La missió del Consorci és, en definitiva, garantir la preservació dels valors del parc natural com un territori vital en la dinàmica metropolitana.

Des del punt de vista mediambiental què té d'especial Collserola?

La Serra de Collserola és un tresor verd enmig d'una gran metròpoli, una de les més densament poblades del món. La biodiversitat constitueix el valor ecològic principal del Parc, amb 8.170 hectàrees de paisatges d'un alt valor natural i cultural amb un part important de bosc jove amb espais de bosc madur però també espais oberts d'herbassar i brolla i matolls. Nogensmenys, la serra forma part de la Xarxa Natura 2000 que aglutina aquells espais d'alt valor ambiental de tot el continent. La seva situació biogeogràfica fa que aculli un gran nombre d'espècies de flora i fauna, però també, convivint amb aquest ric patrimoni natural, Collserola conserva l'herència de l'empremta humana amb un paisatge modelat per l'activitat agrària i forestal i amb un patrimoni construït de gran valor. Alhora, el fet d'estar situada a tocar de més de tres milions de persones també li dona un alt valor ecosocial, essent un espai essencial pel gaudi, la salut i el lleure de la ciutadania.

Collserola està envoltada de grans ciutats. Quines són les principals amenaces del parc?

Collserola és un massís situat en un entorn metropolità, que li dona una gran importància com espai de lleure i de salut, però sobretot un espai natural que ha de gestionar moltes pressions. Des de la pressió d'infraestructures i urbanístics especialment a les vores del Parc–que entre altres poden evitar la seva connectivitat amb la resta d'espais naturals- fins a la gran quantitat de visites que rep. Alhora, no podem oblidar que com espai natural també ha d'afrontar els reptes que deriven de la crisi ambiental i de pèrdua de biodiversitat o de la climàtica, un escenari que ens porta a situacions de sequera excepcionals, com l'actual, o a patir fenòmens meteorològics extrems.

És un dels Parcs Natural més utilitzat? Com és el dia a dia del manteniment de la zona?

Sí, Collserola és un espai que la ciutadania ha fet seu, en tot el bon sentit de la paraula, especialment durant la pandèmia en què moltes persones van adonar-se de la sort de disposar d'un espai natural a tocar de casa. Això, però, evidentment, necessita una gestió i sobretot d'una planificació. Des del Consorci, fa molts anys que es treballa en l'ordenació de l'ús del Parc, especialment pensant en la seguretat i convivència de les activitats que s'hi desenvolupen, i també, com no podria ser d'altra manera, en què l'ús que la ciutadania fa del Parc sigui compatible amb la seva conservació. Collserola és un territori vital per a la metròpoli que cal conservar. L'espai és també mot sovint un lloc d'aprenentatge i sensibilització sobre els valors naturals i és per això que el Consorci desenvolupa en els seus diversos equipaments accions d'Educació Ambiental a més de punts d'informació per als visitants.

Cada any parlem molt d'incendis. Està prou protegida Collserola?

Si parlem de protecció, de tot allò que permetminimitzar al màxim el risc d'incendi, Collserola té un dispositiu de prevenció d'incendis amb més de trenta-cinc anys de funcionament que ha permès que el nombre d'incendis sigui molt baix, tot i tenir un alt nombre de conats, inicis d'incendi –que també han disminuït aquests darrers anys entre altres factors per l'alta sensibilització social- que ràpidament són detectats alhora que manté tota la xarxa de camins i punts d'aigua perquè puguin actuar els cossos d'extinció. Cal continuar treballant amb els instruments existents (franges de protecció, Plans d'autoprotecció entre altres) per augmentar la seva capacitat de reacció davant els possibles incendis. Tot i això, i com ja hem comentat, la situació actual de crisi climàtica, ha fet canviar entre altres les condicions en què es generen i es poden desenvolupar els incendis. Es fa necessari treballar en noves línies de gestió del territori que permetin un paisatge més resilient a aquest nou escenari climàtic. Un paper clau de gestió de la biodiversitat és recuperar l'activitat agrària i ramadera al parc i també, i aplicar mesures per acompanyar els canvis d'estructura dels boscos que es produeix amb aquestes noves condicions treballant amb els propietaris forestals, ja que la Collserola té un 60 % del seu territori en mans privades.

Considera que la ciutadania fa un ús massa extensiu del parc?

Gaudir de Collserola és un luxe i també una responsabilitat. Més que el volum d'usos, la gran dificultat és entendre que potser no totes les activitats o modalitats esportives són compatibles amb la conservació de l'espai. La magnitud és important al Parc de Collserola, el que a nosaltres, individualment, ens pot semblar que no té impacte, quan ho realitzen més de 5 milions de visites, sí que en pot tenir. Per tant, convidem a tothom gaudir del Parc tantes vegades com pugui, però sobretot respectant la senyalització, normativa i bones pràctiques.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem