Un ramat de rucs pasturarà a Valldoreix per a prevenir incendis

Els animals de Can Domènech ja pasturen pel sotabosc de Collserola

El ramat de rucs de Can Domènech ja pastura pel sotabosc de l'entorn forestal de Valldoreix. Habitaran una superfície de 15 hectàrees dins dels terrenys del mas amb l'objectiu de reduir el material combustible del sotabosc, contribuir a la recuperació d’espais oberts com a mesura de millora de la biodiversitat i d’aquesta manera prevenir els incendis forestals a la serra de Collserola.

Els propietaris de la finca de Can Domènech, situada als peus del Puigmadrona, ha començat el dilluns 25 de juliol. Es tracta d'una prova pilot impulsada per Paul Domènech, amb el suport del programa Alimentem Collserola, que pretén fer agricultura en zones que són massa tancades per a que hi entri un ramat de cabres o ovelles. És un primer pas per valorar la possibilitat que el ramat de rucs pugui anar rotant per altres espais de bosc, sota vigilància i cura de la pagesia.

Un ramat de rucs a Can Domènech. FOTO: EMD Valldoreix

Un ramat de rucs a Can Domènech. FOTO: EMD Valldoreix

L’estrena oficial del nou ramat ha comptat amb la participació del gerent del Parc de Collserola, Raimon Roda, el cap del servei de Medi Natural i Territori, Joan Vilamú, la vocal de Medi Ambient de l’EMD-Valldoreix, Susana Herrada. Els rucs que formen el ramat de Can Domènech fins ara formaven part d’un ramat més gran establert a la muntanya de Montserrat, propietat del ramader Marc Arcarons, tècnic en silvopastura i responsable de la xarxa Ramats de Foc de la Fundació Pau Costa.

En el disseny de la prova pilot als boscos de Valldoreix també hi han participat el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). En la construcció del tancat de 15ha, han participat un grup de voluntaris de l’Associació Collserola Paisatge Viu i veïns de Valldoreix. La instal·lació del tancat ha estat finançada parcialment a través d’una subvenció pels espais naturals de Catalunya del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Per tal que tothom pugui donar suport a aquest projecte, la propietat de Can Domènech ha posat en marxa una campanya d’apadrinament dels rucs, que vol "fomentar la implicació i la participació de la ciutadania" i permetre que els veïns de Collserola contribueixin a la tasca de preservació de l’entorn natural i de prevenció d’incendis forestals.

Un ramat de rucs a Can Domènech. FOTO: EMD Valldoreix

Un ramat de rucs a Can Domènech. FOTO: EMD Valldoreix

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem