La recuperació d’aigua a les llars, clau en sequera

En l’actual sequera, s’haurien de buscar altres vies d’aprofitament de l’aigua com els sistemes de recuperació d'aigua a les llars

A la sequera del 2007-2008 els catalans van un fer un esforç important en estalviar aigua a les llars. De fet, la mitjana actual de consum d’aigua a les llars és de 113 litres per persona i dia. Una xifra similar als 100 litres d’aigua al dia que recomana l’OMS. Tot i això, en l’actual sequera, s’haurien de buscar altres vies d’aprofitament de l’aigua.

En aquest context, la Generalitat està fent una aposta per la dessalinització i les aigües regenerades. Però, per a Dídac Navarro,  portaveu a Ecologistes en Acció de Catalunya, el Govern no pot tenir només com a vies per fer front a la sequera la construcció de més dessalinitzadores que consumeixen molta energia i la regeneració de l’aigua. “En el fons, ni la dessalinització ni l’aigua regenerada solucionen el col·lapse dels ecosistemes i l’absència de la biodiversitat a Catalunya. Per molt que tinguem aigua dessalinitzada o regenerada, això no suposarà un increment de la quantitat d’aigua que beuran els boscos de Catalunya. Ja veurem aquest estiu”, conclou.

Més enllà de la dessalinització i la regeneració, Ecologistes en Acció considera que s’haurien d’instal·lar sistemes de regeneració i d’aprofitament d’aigües a les llars. “L’aigua que fem servir per dutxar-nos es podria aprofitar després per a omplir la cisterna del vàter”, afegeix.

Sant Cugat, pionera en aprofitament de les aigües grises

L’any 2002 Sant Cugat va ser el primer municipi de l’Estat espanyol en aprovar una ordenança que incloïa l’obligació d’instal·lar un sistema de reutilització d’aigües grises en totes les promocions d’obra nova de vuit o més habitatges. És l’Ordenança municipal d’estalvi d’aigua, revisada i modificada el 2008 i el 2018.

Ja fa més de 20 anys que la ciutat disposa de polítiques pioneres en matèria de gestió de recursos hídrics i des d’aleshores s’han construït milers d’habitatges que inclouen un sistema de recuperació d’aigües grises. Sistemes que permeten entre un 35 i un 45% d’estalvi d’aigua respecte al consum domèstic habitual. Es calcula també que el cost d’implantar aquest sistema a les llars, s’amortitza en un parell d’anys. L’any 2002 el consum d’aigua era de 273 litres per persona i dia, un dels més elevats a Catalunya. 20 anys després el consum se situa al voltant del consum mitjà d’aigua de les llars catalanes.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem