Sant Cugat, de les ciutats amb més emissions de CO2

Només un 1,3% de l'energia consumida a Sant Cugat prové de l'autoconsum, tot i que és el municipi amb més instal·lacions fotovoltaiques

Sant Cugat s'ha fixat l'objectiu de reduir les emissions de diòxid de carboni (CO2) un 55% el 2030. És la meta del Pla d'Emergència Climàtica, que preveu més d'una seixantena d'accions en àmbits com la mobilitat, el consum energètic o les fonts renovables.

Actualment, Sant Cugat és de les ciutats metropolitanes que genera més emissions. I és que les emissions de CO2 al municipi són un 32% més elevades que la mitjana de ciutats de la província de Barcelona.

El consum d’energia santcugatenc genera unes emissions de 407.434 tones de CO2 l'any. Això són gairebé 4,5 tones per habitant. Pel càlcul, es té en compte el sector residencial, terciari, transport, cicle de l'aigua i gestió de residus.

Ciutat extensa i rica

Segons la diagnosi de l'Ajuntament, és degut a la gran extensió de territori, l’estil de vida, activitat econòmica i social del municipi i la proporció d’habitatge unifamiliar existent. Alba Gordó, comissionada d'Emergència Climàtica, ho vincula també amb la renda econòmica: "S'ha detectat una relació entre nivell de renda i empremta ecològica. Els països més desenvolupats tenen una major emprenta ecològica. I, segurament, Sant Cugat té una responsabilitat més gran en això".

"Tenim la ciutat que tenim. No podem començar de zero", afegia Gordó. En aquest sentit, recordava que ciutats europees extenses i amb cases unifamiliars són referent en sostenibilitat. Entre altres, plantejava la necessitat de replantejar els desplaçaments en cotxe.

Líders en plaques solars

La comissionada apuntava que la tipologia de cases és també una oportunitat. I és que Sant Cugat és el municipi català en número d’instal·lacions d'autoconsum fotovoltaiques, amb més de 525. Tot i això, només l'1,3% de l'energia consumida el 2018 a la ciutat era procedent de fonts renovables.

Principals generadors de contaminació

El 37,8% de totes les emissions de CO2 que es generen a Sant Cugat provenen del sector terciari, que inclou oficines, comerços, empreses, equipaments o centres educatius. Millorar l'aïllament d'aquests espais és una de les accions que es volen impulsar.

Un 31,1% prové del transport. En aquest sentit, l'Ajuntament espera reduir-lo amb l'entrada en vigor el pròxim 1 de maig de la Zona de Baixes Emissions, que restringirà la circulació dels vehicles més contaminants al centre. Dels gairebé 54.000 vehicles que hi ha a Sant Cugat, només 157 són de zero emissions.

Finalment, un 26,6% es genera des dels habitatges. Per fer més sostenible aquest sector, l'aposta és potenciar l'autoconsum energètic amb instal·lacions fotovoltaiques.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem