Sant Cugat podria evitar 51 morts a l'any si reduís la contaminació

L'àrea de Barcelona, on s'inclou Sant Cugat, és la sisena regió europea amb més morts vinculades a la contaminació per diòxid de nitrogen

Sant Cugat podria evitar fins a 51 morts anuals amb una reducció dràstica de la contaminació de l'aire. És una de les conclusions d'un estudi impulsat per l'Institut de Salut Global de Barcelona sobre la mortalitat relacionada amb dos contaminants de l'aire a gairebé 900 ciutats de tot Europa.

Sant Cugat supera les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut en la concentració de les partícules PM2,5 i el diòxid de nitrogen, dos dels principals contaminants de l'aire a les ciutats.

Més info: Sunyer: “La contaminació de l’aire com a factor de risc està abans que el colesterol”

Les partícules provoquen una trentena de morts

La mitjana anual de partícules fines en l'aire de Sant Cugat és de 16,1 µg/m3, mentre que el límit que marca l'Organització Mundial de la Salut és de 10. El PM2,5 són partícules fines que es troben suspeses a l'aire i que entren al sistema respiratori de les persones. El trànsit, la calefacció domèstica, la combustió industrial i la crema de llenya és la principal font de contaminació.

Més info: El cotxe, protagonista excessiu de la mobilitat a Sant Cugat

Si Sant Cugat reduís els nivells de partícules fins a les recomanacions de l'OMS es podrien evitar 15 morts anuals. Si els nivells baixessin fins a les ciutats europees amb menys contaminació, s'estalviarien unes 29 defuncions.

El diòxid de nitrogen, una vintena de morts

En el cas del diòxid de nitrogen, Sant Cugat registra una mitjana anual de 34,1 µg/m3. En aquest cas es troba per sota del llindar que marca l'OMS. Però si es reduís si es reduís fins als nivells de les ciutats europees amb l'aire més net, es podrien evitar 22 morts anuals.

Aquest gas afecta especialment el sistema respiratori, agreujant malalties respiratòries i augmentant les urgències hospitalàries. La seva principal font d'emissió són els vehicles a motor.

Més info: Emergència climàtica a Sant Cugat: contaminació i clima canviant

L'àrea de Barcelona, en mala posició

L'Institut Global de Barcelona elabora un rànquing de les àrees urbanes europees en el que Barcelona (on s'inclou Sant Cugat i altres municipis de l'Àrea Metropolitana) surt molt mal parada. És la sisena zona d'Europa on més morts es podrien evitar si es reduís la presència de diòxid de nitrogen a l'aire.

Concretament, s'evitarien en tota l'àrea fins a 1.883 morts anuals si es reduís el nivell al de les ciutats europees més netes. En el cas del PM2,5, es podrien prevenir 2.448 morts anuals a l'àrea de Barcelona. Ciutats del nord d'Europa com Reykjavik (Islàndia), Tromso (Noruega) o Umea (Suècia) són les que tenen un aire més net.

Evitar 52.000 morts anuals

Si totes les ciutats analitzades fossin capaces de complir amb els nivells de PM2,5 i NO2 recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), es podrien evitar gairebé 52.000 morts anuals.

"Aquest és el primer estudi que estima la càrrega de mortalitat deguda a la contaminació de l'aire a nivell de ciutats a Europa. Els nostres resultats donen suport a l'evidència que indica que no hi ha un llindar segur per sota del qual la contaminació de l'aire és innòcua per a la salut", explica Sasha Khomenko, investigadora de l'Institut Global de Salut de Barcelona.

Per Mark Nieuwenhuijsen, autor sènior de l'estudi, aquestes dades haurien de servir perquè " les administracions locals posin en marxa polítiques de planificació urbana i del transport encaminades a millorar la salut de les persones".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem