Sant Cugat manté una pobra qualitat de l’aire tot i les mesures

El catedràtic Jordi Sunyer adverteix que segons les noves indicacions de l'OMS la qualitat de l'aire no és bona a la ciutat

L’Ajuntament de Sant Cugat ha impulsat diferents actuacions, com ara l’Anella verda de la mobilitat o la Zona de Baixes Emissions per millorar la qualitat de l’aire. No obstant això, aquestes mesures encara no són suficients per millorar la qualitat de l’aire que respirem. Segons ha explicat el catedràtic de medicina preventiva i salut pública, Jordi Sunyer, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha actualitzat en els darrers mesos les seves recomanacions sobre la qualitat de l’aire i ha rebaixat els nivells de partícules i gasos que ha de tenir l’aire perquè es consideri de qualitat.

Mesures insuficients

Per a Sunyer les dades locals que s'obtenen diàriament a l'estació del barri de Sant Francesc indiquen que les mesures no són suficients i que cal un esforç extra per apostar per la mobilitat activa.  “Per garantir la qualitat de l’aire els ciutadans de Sant Cugat haurien  de procurar fer servir la bicicleta per a tots els desplaçaments de menys d’un quilòmetre i mig”, recomana el catedràtic.

La bicicleta i el transport públic com a solució

Per a ell és important que els ciutadans comencin a fer servir molt més la bicicleta i el transport públic i considera que “el desplaçament a peu o amb bicicleta s’hauria de promoure molt més”. A més, recorda que “aquí a Sant Cugat fem servir la bicicleta només el cap de setmana, però s’hauria de promoure molt més” i recomana que “molts dels desplaçaments que es fan cap a les escoles en vehicle privat s’haurien de fer d’una altra manera”. “Tenim una línia de trens fantàstica amb quatre estacions dins el poble”, recorda Sunyer.

A més, l'expert adverteix sobre l’ús de la biomassa: “a l’hivern en una conurbació que ja té 100.000 habitants, hem d’anar amb compte”.

Amb aquestes declaracions, Jordi Sunyer vol advertir que la mala qualitat de l'aire està relacionada amb moltes malalties i que, per reduir-ne la incidència, caldria actuar amb urgència com avisa l'OMS.

L’OMS avisa

L'Organització Mundial de la Salut assegura en les noves recomanacions que la quantitat de malalties que s’atribueixen a una mala qualitat de l’aire que es respira situen aquesta qüestió a l’alçada dels principals riscos mundials per a la salut com pot ser el tabaquisme o una dieta poc saludable. I afirma que la contaminació de l’aire augmenta la morbiditat i la mortalitat per malalties cardiovasculars i respiratòries i del càncer de pulmó, amb evidència creixent d’efectes en altres sistemes d’òrgans.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem