Robert Savé: "Sant Cugat podria catalitzar un canvi de paradigma"

Robert Savé santcugatenc, biòleg, investigador emèrit de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i expert en vitivinicultura i canvi climàtic

Què n’opina del creixement d’instal·lacions fotovoltaiques a Sant Cugat?

Les dades són positives. De no tenir res a tenir quelcom és un guany. Però el compromís que hi havia en el pla estratègic de Sant Cugat de cara el futur era reduir les emissions d’una manera considerable i les plaques hi contribueixen, però no són la solució total.

I on es troba la solució?

Penso que el que s’ha de promoure a Sant Cugat, una ciutat de 100.000 habitants amb un nivell cultural i econòmic realment alt, un lloc on el coneixement ha de permetre sistemes innovadors, és la sobrietat. No podem amb energies renovables seguir mantenint el nivell de consum que estem tenint en aquests moments.

Baixar el consum...

L’important és baixar el consum i entrar en una fase de sobrietat i, en paral·lel, cal anar aconseguint altres fonts d’energia, entre elles les fotovoltaiques. Però no han de ser les úniques.

Així, cal fer molt més que instal·lar plaques, oi?

Està molt bé que com a veïns posem plaques fotovoltaiques o fins i tot petits molins que generessin petites quantitats d’energia o que la calefacció utilitzés fonts d’energia alternatives com la biomassa. Són petites coses amb les quals podríem canviar el model, però, com que ho fem de manera dispersa i cadascú opta per la seva opció, no ens beneficiem de cap sinergia.

Com es podria aconseguir aquesta sinergia?

Trobo que un punt important que no s’ha parlat és que no n’hi ha cap cooperativa de promotors i consumidors energètics a Sant Cugat. I estem parlant de 100.000 habitants que constitueixen la 12a ciutat de Catalunya. Estem parlant d’una gran entitat metropolitana i que podria ser el catalitzador d’un nou canvi de paradigma en l’àmbit energètic.

L’Ajuntament com hi podria contribuir?

Tenim diverses superfícies municipals, com ara tots els pavellons municipals o les escoles, que haurien d’estar absolutament coberts per plaques fotovoltaiques.  A més a més, penso també en terrenys que hem anat adquirint i que fa anys que estem decidint quin ús se li dona. Per exemple, l’antic Golf de Sant Joan, que no és del tot de Sant Cugat i que també pertany a Rubí. Podríem plantejar-nos crear un banc solar per recuperar energia i distribuir-la. 

Com està Sant Cugat en els compromisos ambientals?

Estem a les beceroles dels compromisos que van fer quatre anys enrere tant els polítics del govern com els de l’oposició. Estem molt lluny d’arribar a una reducció d’emissions d’un 55% cap al 2030. 

 
Comentaris

Destaquem