Sant Cugat utilitzarà aigua regenerada de la depuradora de Sabadell

L'aigua regenerada suposarà el 10% del consum total d'aigua potable que es consumeix a Sant Cugat

Sant Cugat és un dels municipis metropolitans que més aigua utilitza. Un dels motius és l'extensió territorial i el gran número de zones verdes i arbrat. En un context d'emergència climàtica i sequera persistent, s'estudien fórmules per poder avançar cap a la sostenibilitat d'aquest recurs.

Així, l'Ajuntament de Sant Cugat, l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Àrea Metropolitana de Barcelona han presentat un projecte per tal que el municipi pugui utilitzar aigua regenerada de l'estació del Riu Sec de Sabadell per a usos municipals, econòmics i recreatius, enlloc de fer servir aigua potable. Aigües de Barcelona, del mateix grup que Sorea, també ha estat un dels impulsors de la iniciativa i s'ha encarregat del projecte de distribució de l'aigua regenerada des de Sabadell. 

La previsió és que es generi un volum d'un milió de metres cúbics anuals, que es distribuiran entre Sant Cugat, Cerdanyola i Bellaterra. Suposarà el 10% del total de l'aigua potable que es consumeix en aquestes poblacions.

Mireia Ingla: "Ha de ser compatible la ciutat que tenim, verda i bonica, amb els estàndards del segle XXI i la sostenibilitat"

D'aquesta manera, es podrà deixar d'utilitzar aigua potable a algunes indústries, per la neteja de carrers o pel reg de zones verdes. "Per continuar tenint una ciutat com Sant Cugat, amb el benestar i la qualitat de vida que ens donen els espais verds, no podem fer-ho com als anys 90. Hem de trobar la compatibilitat entre mantenir aquesta ciutat amb els estàndards que passen per assumir l'emergència climàtica i la necessitat de gestionar els serveis públics des de la sostenibilitat", ha destacat l'alcaldessa, Mireia Ingla.

"Ha de ser compatible la ciutat que tenim, verda i bonica, amb els estàndards del segle XXI i la sostenibilitat", ha emfatitzat Ingla, que ha reconegut que per la neteja, mantiment o reg d'espais verds encara s'utilitza massa aigua potable. 

Com es farà arribar l'aigua?

El projecte, impulsat per l'Agència Catalana de l'Aigua, consistirà en la construcció d'una nova gran canonada per connectar la depuradora de Sabadell amb diferents punts. Es preveu un pressupost de 261.000 euros per la redacció del projecte i 5,1 milions per la seva realització, que començarà el 2024. El paper de l'Ajuntament de Sant Cugat també serà buscar empreses interessades a utilitzar aquest aigua regenerada. Segons Ingla, un dels destins hauria de ser el Club de Golf.

"Un dels objectius és deixar d'utilitzar l'aigua potable i canviar-la per aigua de la depuradora amb un tractament especial", ha detallat Samuel Reyes, director de l'Agència Catalana de l'Aigua, que ha afegit: "Ens permet ser molt més resilients. Estem en un període de sequera, els aqüífers estan baixant i les reserves dels embassaments són crítiques".

Badia: "Cada cop tindrem menys aigua disponible i hem de trobar noves fonts dins de les nostres conques"

"Cada cop tindrem menys aigua disponible i hem de trobar noves fonts dins de les nostres conques. L'aigua regenerada volem que sigui l'opció de futur. És una aposta molt important per no dependre de l'aigua potable en serveis urbans o activitats econòmiques i recreatives", ha destacat Eloi Badia, vicepresident d’Ecologia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Des del 2018, l’ús d’aigua regenerada a la metròpolis s’ha multiplicat per 15. Els 56 hectòmetres cúbics actuals representen un 20% dels recursos destinats al consum d’aigua potable, que equival a un 25% de les necessitats anuals d’aigua potable de la ciutat de Barcelona. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem