La sequera i les extraccions il·legals posen en risc la riera de Vallvidrera

L'aigua de la riera de Vallvidrera registra una qualitat mediocre i el motiu és precisament la manca d'aigua per la sequera i les extraccions il·legals

La riera de Vallvidrera és un ecosistema únic a Collserola i l'únic curs fluvial de la serralada per on circula aigua de manera permanent. Això ho converteix en un espai imprescindible per la vida de molts animals com peixos i invertebrats i pel bosc de ribera. Però els episodis de sequera i les extraccions il·legals d'aigua l'estan posant en risc. Ara, un estudi encarregat pel Parc Natural de Collserola reconeix que la qualitat de l'aigua és mediocre i, el principal motiu, és justament la falta d'aigua. Una de les conseqüències directes és que la població del peix barb cua-roig, originari de Catalunya, està en una situació crítica i pot desaparèixer en pocs anys.

"És el principal curs fluvial de Collserola i pràcticament l’únic que té aigua gairebé de forma permanent tot l’any", explica Seán Cahill, biòleg del Parc Natural de Collserola. Tot i això, la realitat és que la major part de l'aigua que circula per la riera de Vallvidrera prové de la depuradora de Les Planes: "Gairebé segur que sense la depuradora de les Planes no hi hauria aigua tot l'any, sobretot en èpoques de pluja". Però d'aquesta manera es pot garantir un curs permanent en molts trams de la riera. "És un hàbitat únic dins del conjunt del parc", insisteix Cahill.

La riera de Vallvidrera neix al voltant del pantà de Vallvidrera, travessa La Floresta i arriba a Molins per la Rierada, fins a arribar al riu Llobregat. Tot i això, a partir de Molins no té aigua i no arriba a connectar amb el riu. A més, també desapareix durant un quilòmetre pels Túnels de Vallvidrera.

Captura de Pantalla 2023 06 08 a les 12.03.12

Qualitat mediocre de l'aigua

L'estudi conclou que la qualitat de l'aigua de la riera de Vallvidrera és mediocre. "La qualitat ha baixat per la manca de cabal d’aigua", explica el biòleg. Quan hi ha més aigua, es dissolen els contaminants que arriben de la depuradora de Les Planes però, amb poc cabal, aquest procés no es produeix. "Més que una mala qualitat, el que passa és que quan hi ha reducció de cabal, la qualitat baixa", apunta.

Des del 2020 s'està vivint un episodi intens de sequera que ha provocat que la riera s'hagi assecat en molts trams. La falta de pluges és un dels motius que explica la reducció de l'aigua, però no l'únic. Cahill assenyala les extraccions il·legals, a través de pous particulars o de captacions directament de la riera per a usos agrícoles, com l'altra principal causa. Això s'explica perquè hi ha concentració de molts pous que extreuen aigua a nivell freàtic que no arriba a la riera. I no només: "En alguns casos hi ha una extracció directa de la llera, que és més dramàtic. Fins i tot buiden la llera i no deixen cabal circulant més avall". Això es produeix sobretot a la zona agrícola de Molins. 

Cahill: "Alguna extracció d’aigua té autorització, però la majoria són il·legals"

"Alguna extracció d’aigua té autorització, però la majoria són il·legals i difícilment es pot controlar el volum que es treu", lamenta. Aquest fet sumat a la sequera excepcional que s'està vivint, està deixant la riera en uns nivells mínims d'aigua que no s'havien vist abans. La profunditat mitjana és de 10 centímetres. Tot i això, Cahill insisteix que no és un procés progressiu, ja que pot haver anys on plogui més tot i anar a un escenari de més sequera.

Els peixos, una de les víctimes

El peix barb cua-roig és un dels principals habitants de la riera de Vallvidrera. Tot i això, en els últims anys la seva presència està en clar descens, fins al punt que la seva supervivència està en risc. El motiu és justament la falta d'aigua. Els peixos més grans, que són els que es reprodueixen, no tenen aigua suficient i això posa en perill el seu futur. "La població de peixos es troba en una situació crítica i es preveu que desapareguin en poc temps", sentencia l'estudi. Com a curiositat, en la investigació també es va trobar un exemplar d'anguila, tot i que és puntual i no tenen possibilitat de reproduir-se per la falta de connexió amb el riu Llobregat.

Captura de Pantalla 2023 06 08 a les 12.09.07

El salt d'aigua de La Rierada, un dels punts més emblemàtics de la riera de Vallvidrera FOTO: Artur Ribera

El bosc de ribera i la presència humana

L'estudi també posa el focus en l'estat del bosc de ribera, que manté una qualitat similar als últims anys. Tot i això, ha millorat a les zones que es van restaurar el 2011, mentre que altres presenten un estat deficient. El motiu és que la ribera està completament alterada per construccions humanes i es preveu impossible que millori en un futur.

D'altra banda, la "hiperfreqüentació" de persones i gossos també afecta altres punts de la riera i la llera. Cahill indica que els trams en pitjor estat, i on la fauna i la vegetació tenen més dificultats, coincideixen amb els punts on passa més gent. De fet, des del Parc de Collserola fa anys que s'intenta evitar el pas de persones o ciclistes per les lleres de torrents i rieres. 

Es pot reconduir la situació

Així, la riera de Vallvidrera, que és un element imprescindible per la biodiversitat de Collserola, viu moments complicats. La sequera i les extraccions il·legals són els principals motius. Com que les condicions meteorològiques no es poden controlar, l'estudi fa èmfasi en la segona via: "La situació hidrològica de la riera es veu accentuada per les extraccions des de pous o per captacions d’aigua ubicades directament a la llera. Es fa primordial un seguiment d’aquestes extraccions. Sobretot, es recomana evitar al màxim la presencia d’extraccions il·legals, que per una falta de control sobre elles, acaben deixant la riera en una situació hídrica encara més extrema que fa molt difícil garantir la qualitat de l’aigua i la biodiversitat de l’ecosistema".

Pel que fa a la presència humana, es recomana que els senders que recorren part de la ribera, la llera o creuen una i altra vegada la riera haurien de ser eliminats i crear vies alternatives per zones menys fràgils. De fet, es planteja la necessitat de reduir o prohibir l’entrada en tot l’àmbit de la riera (llera i ribera) dels excursionistes, bicicletes i animals de companyia. Una altra recomanació és millorar els sistemes de depuració de la depuradora de Les Planes.

Tot plegat per garantir la supervivència i el futur de la riera de Vallvidrera, un espai únic a Collserola. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem