Un estudi de la UAB crida a canviar el model econòmic per frenar l'emergència climàtica

La recerca de l'ICTA-UAB aposta per considerar el "post-creixement" com l'opció econòmica més eficient per lluitar contra el canvi climàtic

El canvi de model econòmic cap a una perspectiva de no creixement és una de les opcions més eficients i menys considerades per frenar l'emergència climàtica. És el que s'extreu d'un nou estudi en el que participa l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), que alerta sobre el perill que l'enfocament econòmic actual allunyi els països dels objectius sobre emissions i escalfament global

La recerca, duta a terme per diferents acadèmics d'àmbit internacional i publicada a Nature Energy Journal, posa de relleu que els escenaris econòmics actuals, basats en el creixement del PIB a través de l'increment de béns i serveis impliquen una demanda més gran d'energia i un increment de les emissions de carboni. Els investigadors indiquen que aquests increments s’hauran de compensar si es vol aconseguir l'objectiu de l'Acord de París de limitar l'escalfament global a 1,5 o 2 ºC respecte als nivells preindustrials.

L'estudi destaca que els escenaris actuals per frenar l'escalfament global tenen la seva base en tecnologies sense provar i en una eficiència més gran de les nostres economies, però deixen de banda la necessitat de transformar la manera en com funcionen aquestes i les nostres societats en general. D'altra banda, tecnologies de com la de captura directa de carboni a l'aire consumeixen molta electricitat, i això crea dificultats per descarbonitzar el subministrament d'energia.

Edifici de l'ICTA-UAB. FOTO: UAB

Edifici de l'ICTA-UAB. FOTO: UAB

Alhora, la recerca insisteix en la necessitat d'intervencions polítiques en àrees com el transport, la indústria, l'agricultura, la construcció i la planificació urbana, que considera com a insuficients. 

"El suport als plans d'ampliació de l'aeroport del Prat, l'aposta per albergar els Jocs Olímpics d'Hivern 2030 a Barcelona-Pirineus i les reaccions hostils a la crida del Ministre de Consum espanyol per reduir el consum de carn revelen el perillós grau de negació i mala gestió de l'emergència climàtica per part de les autoritats catalanes i espanyoles", argumenta Aljoša Slameršak, investigador de l'ICTA-UAB.

Les transformacions a l'economia cap a una era post-creixement, afegeixen els investigadors, mantenen una economia estable i satisfan les necessitats socials de la població sense necessitat d'una economia major. El "post-creixement exigeix ​​que els països rics s'allunyin del creixement econòmic i se centrin, en canvi, en satisfer les necessitats humanes i el benestar, per exemple, reduint la desigualtat, assegurant salaris dignes, escurçant la setmana laboral per mantenir la plena ocupació i garantint l'accés universal a salut pública, educació, transport, energia, aigua i habitatge assequible", finalitza Slameršak.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem